1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
U Gazdy
Autor Wiadomość
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #181  Wysłany: 2011-08-03, 22:37  


Ciepłe nóżki są doskonałe w postaci okładów na szyję.
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
ela1 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 27 Lut 2010
Posty: 2479
Pomogła: 516 razy

 #182  Wysłany: 2011-08-03, 22:44  


Może będzie lało, wtedy nie będzie spływów i nasz Gazda odeśpi sobie te igraszki nocne |hmm|
Jak nie, to czarno widzę tą jego kondycje :omondieu:
_________________
"Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #183  Wysłany: 2011-08-03, 23:01  


No właśnie kurka z kondycją coraz lepiej... Dzisiaj po spływie pociąłem piłą kubik drewna, potem porąbałem, ułożyłem w pryzmę, umyłem samochód, oraz odwiedziłem sąsiada, któremu szwagier przywiózł chabaninę z Niemiec. Bo szwagier jest Niemcem. I przywiózł zamarynowane steki z karkówki wieprzowej. Zupełnie jak kiedyś... Pamiętacie "dary" z RFN? Ale fakt, że inaczej zamarynowane niż u nas i rewelacyjne z grilla. No i trochę piwka pękło...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
sonia21 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 27 Lip 2010
Posty: 2735
Skąd: Sosnowiec
Pomogła: 198 razy

 #184  Wysłany: 2011-08-04, 11:51  


powiedziałam A to i mówię B
np. 1/2 kg kapusty kiszonej musi być bardzo dobrze wypłukana , drobno kroisz i do gara z odrobiną wody to już musisz wyczuć tak że by się nie przypaliła dodajesz do gara kucharka , majeranek , ziele angielskie 1 kulkę , liść laurowy mały i pieprz kolorowy kuleczki około łyżeczki gar przykrywasz pokrywą i dusisz do momentu aż kapusta miękka tylko nie zrób z niej "szmaty" i często mieszasz , jak już będzie miękka to dodajesz trzy , cztery łyżki słodkiej śmietany 30% i pęczek drobno zsiekanej zielonej pietruszki , popyrkać minutkę i gotowe doprawiasz mielonym pieprzem wedle smaku to już musisz wszystko wyczuć ale z Ciebie dobry kucharz to dasz radę :) jak zrobisz to napisz co Ci wyszło ? :lol:
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #185  Wysłany: 2011-08-04, 12:08  


czyli tak jak się robi młodą kapustę... zrobię toto :)
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
sonia21 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 27 Lip 2010
Posty: 2735
Skąd: Sosnowiec
Pomogła: 198 razy

 #186  Wysłany: 2011-08-04, 12:46  


no to Gazda do dzieła , ja idę robić naleśniczki z szpinakiem a drugie tradycyjne na słodko z serem i dżemem już mi ślinka leci na te z szpinakiem :mrgreen:

[ Dodano: 2011-08-04, 14:26 ]
Gazda
mam pytanko znasz przepis na sos do którego jak już jest gotowy dodaje się świeży starty chrzan, ponoć to Czeski przepis ?
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #187  Wysłany: 2011-08-04, 16:13  


ano znam - biały sos śmietanowy - chrzan ze słoiczka dodajemy po ugotowaniu, a świeży starty tuż przed zdjęciem z ognia i zagęszczeniem...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
sonia21 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 27 Lip 2010
Posty: 2735
Skąd: Sosnowiec
Pomogła: 198 razy

 #188  Wysłany: 2011-08-04, 16:48  


no to dzięki ale sosów śmietanowych jest milion bardziej konkretnie proszę :)
 
Zoja 62 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 1156
Skąd: Śląsk
Pomogła: 206 razy

 #189  Wysłany: 2011-08-04, 17:10  


o kurcze....ale Wam fajna książka kucharska się rodzi :-D
_________________
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
 
DorotaP 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 28 Lut 2011
Posty: 987
Pomogła: 359 razy

 #190  Wysłany: 2011-08-04, 17:13  


Moja teściowa podobnym sposobem gotuję na Wielkanoc ale w konsystencji budyniu i podaje to do jajek na zimno
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #191  Wysłany: 2011-08-04, 17:40  


normalnie... biały sos śmietanowy. Jak robisz pieczeń, to zostaje taki płyn z mięsa. No i dodajesz do tego drobno pokrojoną cebulkę, podlewasz białym winkiem i dusisz chwilę. Potem dolewasz śmietany 30% tak na oko drugie tyle co "bazy". Dusisz, jeśli jest za rzadkie roztrzepujesz łyżkę mąki w połowie szklanki wody i wlewasz pomału kontrolując gęstość. Chrzan świeży wrzucasz tuż przed zagęszczeniem. Sól, pieprz do smaku...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
ela1 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 27 Lut 2010
Posty: 2479
Pomogła: 516 razy

 #192  Wysłany: 2011-08-04, 18:37  


Dzięki, nieraz sie zastanawiałam, kiedy sie ten chrzan dodaje.
Jadłam jaja w takim sosie na ciepło, pychotka. :hop!hop!:
_________________
"Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #193  Wysłany: 2011-08-04, 18:44  


A chrzan ze słoiczka wrzucasz po wyłączeniu gotowania, bo inaczej po kilku minutach jego smak osłabnie... Sosik taki można też zrobić na wodzie w której się dusiło ozorki... Albo drobiowe żołądki... Jeśli nie robimy na sosie po pieczeni dobrze jest dodać łychę masełka...

[ Dodano: 2011-08-04, 19:45 ]
a ja sobie dzisiaj piątek zrobiłem i na kolację zjadłem chlebek pomazany mazidełkiem mojej produkcji, na to gorgonzola i łosoś wędzony...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
skorupka 


Dołączyła: 28 Lip 2011
Posty: 88
Skąd: zachodniopomorskie
Pomogła: 7 razy

 #194  Wysłany: 2011-08-04, 18:50  


a moja córcia naszabrowała gdzieś śliwek takich niby węgierek i molestuje o placek z kruszonką

ćzujecie ten zapach?
 
granda 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 30 Cze 2011
Posty: 227
Pomogła: 20 razy

 #195  Wysłany: 2011-08-04, 19:22  


Ten sosik w wersji do jajek mozna zrobić na szybkęsa: na patelnie trochę masła (łyzka), na to cebulka drobno pokrojona, do tego mąka - powstaje coś na kształt zasmażki. Zalewamy to wodą, ale nie goracą. Oprócz soli i pieprzu ja dodaję trochę cukru. Chrzan pod koniec gotowania i potem śmietana. Pychota
_________________
"Ważne jest nie to, co ze mną zrobiono, lecz to co ja sam zrobiłem z tym, co ze mną zrobiono"
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group