No właśnie kurka z kondycją coraz lepiej... Dzisiaj po spływie pociąłem piłą kubik drewna, potem porąbałem, ułożyłem w pryzmę, umyłem samochód, oraz odwiedziłem sąsiada, któremu szwagier przywiózł chabaninę z Niemiec. Bo szwagier jest Niemcem. I przywiózł zamarynowane steki z karkówki wieprzowej. Zupełnie jak kiedyś... Pamiętacie "dary" z RFN? Ale fakt, że inaczej zamarynowane niż u nas i rewelacyjne z grilla. No i trochę piwka pękło...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
powiedziałam A to i mówię B
np. 1/2 kg kapusty kiszonej musi być bardzo dobrze wypłukana , drobno kroisz i do gara z odrobiną wody to już musisz wyczuć tak że by się nie przypaliła dodajesz do gara kucharka , majeranek , ziele angielskie 1 kulkę , liść laurowy mały i pieprz kolorowy kuleczki około łyżeczki gar przykrywasz pokrywą i dusisz do momentu aż kapusta miękka tylko nie zrób z niej "szmaty" i często mieszasz , jak już będzie miękka to dodajesz trzy , cztery łyżki słodkiej śmietany 30% i pęczek drobno zsiekanej zielonej pietruszki , popyrkać minutkę i gotowe doprawiasz mielonym pieprzem wedle smaku to już musisz wszystko wyczuć ale z Ciebie dobry kucharz to dasz radę jak zrobisz to napisz co Ci wyszło ?
no to Gazda do dzieła , ja idę robić naleśniczki z szpinakiem a drugie tradycyjne na słodko z serem i dżemem już mi ślinka leci na te z szpinakiem
[ Dodano: 2011-08-04, 14:26 ]
Gazda
mam pytanko znasz przepis na sos do którego jak już jest gotowy dodaje się świeży starty chrzan, ponoć to Czeski przepis ?
normalnie... biały sos śmietanowy. Jak robisz pieczeń, to zostaje taki płyn z mięsa. No i dodajesz do tego drobno pokrojoną cebulkę, podlewasz białym winkiem i dusisz chwilę. Potem dolewasz śmietany 30% tak na oko drugie tyle co "bazy". Dusisz, jeśli jest za rzadkie roztrzepujesz łyżkę mąki w połowie szklanki wody i wlewasz pomału kontrolując gęstość. Chrzan świeży wrzucasz tuż przed zagęszczeniem. Sól, pieprz do smaku...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
A chrzan ze słoiczka wrzucasz po wyłączeniu gotowania, bo inaczej po kilku minutach jego smak osłabnie... Sosik taki można też zrobić na wodzie w której się dusiło ozorki... Albo drobiowe żołądki... Jeśli nie robimy na sosie po pieczeni dobrze jest dodać łychę masełka...
[ Dodano: 2011-08-04, 19:45 ]
a ja sobie dzisiaj piątek zrobiłem i na kolację zjadłem chlebek pomazany mazidełkiem mojej produkcji, na to gorgonzola i łosoś wędzony...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Ten sosik w wersji do jajek mozna zrobić na szybkęsa: na patelnie trochę masła (łyzka), na to cebulka drobno pokrojona, do tego mąka - powstaje coś na kształt zasmażki. Zalewamy to wodą, ale nie goracą. Oprócz soli i pieprzu ja dodaję trochę cukru. Chrzan pod koniec gotowania i potem śmietana. Pychota
_________________ "Ważne jest nie to, co ze mną zrobiono, lecz to co ja sam zrobiłem z tym, co ze mną zrobiono"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum