Witam Was po długiej przerwie. Postanowiłam napisać, żeby kolejny raz rozwiać swoje wątpliwości. Teść już dość długo jest w hospicjum. To cudowne miejsce z fantastycznymi ludźmi i niesamowitą opieką, jesteśmy przy nim przez cały dzień na zmianę. Teść schudł jeszcze bardziej, w zasadzie przestał chodzić i bardzo osłabł intelektualnie (jeszcze nas rozpoznawał, ale tak naprawdę niewiele więcej), prawdopodobnie przez podawane leki nie ma ataków duszności. Nic go nie boli tylko powolutku słabnie i często ma ataki lęku, cieżkie do wyjaśnienia bo sam nie wie o co mu chodzi. Dwa dni temu nagle bardzo się rozruszał, zaczął mówić do rzeczy i nawet podnosić się - co to może znaczyć? Czy możliwe jest na takim etapie "wyciszenie choroby"?
Dziękuję ela1 za odpowiedź. Wydaje mi się, że to jednak jeszcze nie to. Gdy czytam różne wątki na tym forum i to jak przebiega choroba nie znajduję zbyt wielu punktów wspólnych z teściem (na szczęście). Jego pobudzenie trwa już kilka dni, zrobił się nieprzyjemny, bardzo głośno mówi, sztorcuje nas i pojawił sie wiekszy apetyt, chce słodyczy których w zasadzie nigdy nie jadł. Do niedawna był cichy, spokojny i miły. Nie ma większości tych strasznych objawów, które opisywane są w innych wątkach. Jest tylko bardzo chudy , ma bardzo mocno wysuszoną skórę i już w zasadzie nie mówi do rzeczy,nie pamieta nic na dwie minuty wstecz. Pisze do was ponieważ teść jako że nie jest leczony, nie ma zadnych badań i tak naprawde nie wiem co się dzieje. Może ktoś miał podobne doświadczenia? Skąd takie dziwne zachowanie?
To znowu ja. Stan teścia dramatycznie się pogorszył. Prawie nie je, nie ma siły się ruszać, nie jesteśmy w stanie zrozumieć co mowi, wydaje mi sie że momentami jest swiadomy. Cały czas pracuje koncentrator tlenu, otrzymuje z pompy srodek rozrzedzajacy bo nie ma siły odkrztuszać, pluje krwią. Lekarz powiedział, że niestety w płucach zbiera się woda. I teraz moje pytanie -czy w takim stanie robi się pacjentowi punkcję? A jesli nie to co się bedzie działo? Czy teść będzie cierpiał?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum