i po wizycie - wyniku hp jeszcze nie było (tak jak pisałyście - mówiłam o tym wcześniej babci,no ale twierdziła,ze będzie,bo przeciez ma wizytę) szwy zdjęli - co drugi, antybiotyk utrzymac, temperatura może byc bo jest stan zapalny i to wszystko.Za tydzień kolejna wizyta
Jest juz wynik histopatologiczny,jeśli mogę to proszę o pomoc w jego odczytaniu
materiał - mięsak uda prawego - nitka częśc dalsza
wynik makroskopowy - płat mięśniowo-tłuszczowy o wym. 29x20x6cm pokryty płatem skóry 21x3 cm podpowięziowo w tkance mięśniowej widoczny jest szar, lity zrazikowaty guz o wym.4,5x3,5x6cm.
Margines boczny 2,5 cm, w głębi 0,2cm.
W obrębie guza pola zwyrodnienia myksoidnego i wylewy krwi z niewielkimi polami martwicy (gc)
gA, gB, g+mg, gC, gD,s
wynik mikroskowowy- Leiomyosacroma partim in statu degeneratione post therapiam
nie widzę tu określenia cechy G?
te wylewy i martwica to chyba nic dobrego?
na razie babcia co tydzień jeździ do Warszawy, ostatnio zdjęli tylko 3 szwy,w poniedziałek znowu do zabiegowego i moze będzie ściągnięta już całośc.Odczyn popromienny duży,na całe udo (czy zamiast oliwki,którą zalecono bardziej nie pomoże Bepantan krem?),ta gorączka (do dziś utrzymuje się ponad 37st.) to podobno po naświetlaniu.Babcia kończy czwarty antybiotyk i na tym koniec. Na spuchnięcie nogi pomaga pończocha przeciwzakrzepowa - ogromna różnica.
Wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawnosci złożony. Lekarka mówiła,żeby złożyc też do ZUS,ale z tego co tu czytałam jedno wyklucza drugie?
[ Dodano: 2012-02-23, 13:41 ]
jeszcze z wyniku hp
najwęższy margines chirurgiczny stanowi pseudotorebka
martwica zajmuje ok 20%
dzięki zufed,Ty dopiero po operacji a już śledzisz wątki? dzięki
ponczocha naprawdę świetna sprawa,bardzo pomaga,zakładana od rana
czy mamy się dowiadywac o to G? może byc w wyniku biopsji (do ręki go nie dostaliśmy)
czy ktoś potrafi odczytac ten indeks mitotyczny? Spodziewałam się:) obczytana w różne artykuły,że dostanę gotową rozpiskę i sobie wygooglam a tu nic,same naukowe słownictwo. Lekarz tylko wszedł do gabinetu zabiegowego,dał wynik i powiedział,zewszysko to jak się spodziewał i jest ok - na tym etapie.
[ Dodano: 2012-02-23, 21:30 ]
a,babcia też chce się trzymac od zusu z daleka,właśnie komisja uzdrowiła wujka(babci syna)
Dopiszę co u babci,bo moze komuś kiedyś coś się przyda.
Jest lepiej niż się spodziewaliśmy,rana już się pięknie zagoiła,został jeden strupek w dziurce po drenie,wszystko wygląda naprawdę estetycznie.Babcia chodzi sama,bez kuli,jeździka czy innych pomocy,stabilizatora też nie chce nosic (uciska nogę,moze jeste źle zakładany).Nawet lekarka w przychodni była zdziwona,że jest tak dobrze.
Babcia korzysta z każdego dnia,goni się z prawnukami (naprawdę), szyje na maszynie (ale nie korzysta z operowanej nogi), już drugi tydzień chodzi na rehabilitację i choc to zwykłe bujanie nogą na wyciągu,to jednak trochę pomaga w rozruszaniu.
Oby tak dalej,oby nie było żadnych przerzutów.Na razie jest świetnie,chwilo trwaj!
Babci przynano też stopień umiarkowany niepełnosprawności,pewnie niewiele to daje ale jest.
_________________ Babcia - Leiomyosarcoma, przerzuty na płucach, wątrobie, mostku i śledzionie
Moja najdzielniejsza na świecie(*)kiedyś wyjdzie mi na spotkanie
W czasie kilkutygodniowej rehabilitacji babcia trafiła na niezwykle zaangażowaną fizjoterapeutkę, która do zaleconego wyciągu po konsultacji z profesorem dodała jeszcze masaż pneumatyczny, jeżdżenie na rowerze, wchodzenie i schodzenie ze schodów, masaż i przyciąganie stopy do pośladka. Efekt rehabilitacji naprawdę niesamowity. Piszę o tym, ponieważ miałam mnóstwo obaw dotyczących w ogóle chodzenia po takiej operacji, może komuś się przyda.
W poniedziałek 21 maja pierwsza wizyta kontrolna, rtg płuc i ogromny stres.
_________________ Babcia - Leiomyosarcoma, przerzuty na płucach, wątrobie, mostku i śledzionie
Jutrzejszej wizyty nie będzie:( Babcia cwicząc w domu upadła i złamała rzepkę:( Noga w gipsie od stopy do ponad kolana na 6 tygodni.Jest tak załamana,że ta kilkutygodniowa rehabilitacja poszła na marne. Za dobrze i pewnie już się czuła,noga naprawdę była super sprawna,no niestety,chyba wszyscy zapomnieliśmy,że jest mocno oslabiona z powodu braku mięśnia.Jest mi tak strasznie przykro...
abigail, tak strasznie mi przykro co za choler** pech!
Powiedz mi, czy zdjęcie było dokładnie obejrzane pod kątem czy coś się tam w kolanie nie dzieje onkologicznego, czy to złamanie to tylko nieszczęśliwy wypadek?
Broń boże nie jestem złym prorokiem, ale w naszej sytuacji trzeba zawsze dmuchać na zimne.
yyy chyba nie było, nawet nie wiem czy dostali płytkę. Kto miałby na to zerknąc? Mam znajomego onkologa, ale od piersi, będzie coś widział? Pisałam maila do profesora, w związku z tym,że nie będzie tej wizyty teraz trzeba zrobi rtg płuc i wysłac opis. Wizytę przełożyłam na 16 lipca.
czy słabo wysycony cień na płucu oznacza przerzut?
mąż właśnie odebrał babci wynik rtg - na jednym płucu cień 8mm, na drugim 2cm
[ Dodano: 2012-06-06, 17:48 ]
wynik badania kl.piersiowej + boczne
w polu środkowym płuca prawego obwodowo słaby wysycony cien krągły o śr.8mm.W polu środkowym płuca lewego od przodu cien krągły o śr.ok 20mm - podejrzenie meta.Wskazane badanie TK kl.piersiowej.Sylwetka serca i aorta w normie
:(
Jeśli ktoś tu zajrzy i będzie wiedział więcej ode mnie...Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrac:( Skąd wziąc to skierowanie na TK,Warszawa może wystawic ale konieczna jest wizyta,babcia nie pojedzie,bo mimo że zdjęli gips po 12 dniach to nosi teraz ortezę,profesor odpisał,że skierowanie może dac specjalista w Bydgoszczy - tu czeka się na na wizytę 3 miesiące i nie ma zmiłuj,na TK 4 miesiące na nfz,prywatnie krócej,ale też potrzebne skierowanie,mam taką pustkę...
Jutro jadę z dziecmi do babci i nie wiem co będzie:(
czy słabo wysycony cień na płucu oznacza przerzut?
Tak, niestety cienie okrągłe mogą oznaczać przerzuty.
Co do skierowania - jeśli babcia nie może pojechać na wizytę, to zadzwońcie czy przyjazd pacjenta jest konieczny, skoro jest w takim a nie innym stanie. Ewent. spróbujcie umówić się do specjalisty prywatnie w Bydgoszczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum