Bezlitosne realia, musisz niestety uzbroić się w cierpliwość i czekać.
[ Dodano: 2015-04-22, 10:34 ]
Dzwonienie do ośrodka zlecającego, nic nie przyśpieszy. Trzeba dowiadywać się tam gdzie robią badania histopatologiczne, czyli w laboratorium patomorfologii Instytutu Onkologi.
_________________ Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Bezlitosne realia, musisz niestety uzbroić się w cierpliwość i czekać.
[ Dodano: 2015-04-22, 10:34 ]
Dzwonienie do ośrodka zlecającego, nic nie przyśpieszy. Trzeba dowiadywać się tam gdzie robią badania histopatologiczne, czyli w laboratorium patomorfologii Instytutu Onkologi.
Robię te barwienia m.in dlatego iż chciałam jechać na konsultację do docenta Jurczaka z Krakowa. Wiem, że on prowadzi dużo badań klinicznych np. adcetrisu a te barwienia to podstawa.
Coś więcej jest napisane?
Ogólnie jest tak, że materiał pobrany jest badany pod mikroskopem, a barwienia są po to, aby potwierdzić to co badający widzi pod mikroskopem.
Taki zestaw może potwierdzać chłoniaka Hodgkina.
Ekspresja CD30 CD15 jest charakterystyczna dla klasycznych komórek Hodgkina-Reed-Stenberga.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Ja w tej chwili jestem pod opieką przychodni przyszpitalnej. Diagnozowałam się w 2012r. a leczyłam od stycznia 2013 do grudnia 2014. Łącznie 12 chemii i 45 radio.
W dużym uproszczeniu mam problemy z czuciem, mam mrowienia, drętwienia, problemy z poruszaniem się.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Jestem pod opieką (od wczoraj neurologa). Na 9 czerwca mam się zgłosić na oddział na badanie przewodnictwa- zabieg ma polegać z tego co zrozumiałam na nakłuwaniu igłami.
Leków jak narazie nie dostałam ale pani doktor mówiła, że w tej chorobie nie ma dużego pola maneru farmakologicznegojak już coś to raczej rehabilitacja.
Mówiła także że to najprawdopodobniej skutek radioterapii- u mnie dwie "płaszczówiki" plus trzecia radio na pachwinę, bądź też skutek wcześniejszej chemioterapii.
A jeśli mogę spytać jakie stosuje się leki na to schorzenie?
Caroline,
Istotnie jest tak, jak mówiła pani doktor neurolog - nie ma dużego pola manewru i niestety, w większości przypadków leczenie przebiega z miernym skutkiem. Ja mam jednak pojedynczych pacjentów, którzy dość dobrze reagują na gabapentynę w dużych dawkach (3x300 mg) - lek na receptę, leczenie zależy od decyzji Twojego neurologa. We wcześniejszych fazach spowalnia nieco postęp choroby suplement diety Alanerv.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Bardzo prosze o pomoc w przetlumaczeniu mojego wyniku elektromiograficznego.
WNIOSKI niskie wartosci amplitudy odpowiedzi M z wybranych nerwow w badaniu i przy wzglednie dobrych predkosciach w tych nerwach. Calosc badania przemawia za polineuropatia ruchowo czucioea na podlozu szkodzenia typu aksonalnego watosciach.
Caroline,
nie jestem w stanie Ci na Twoje pytanie odpowiedzieć, ale interesuje mnie temat tej neuropatii. Z Twoich wypowiedzi wynika tak jakby ona postępowała, a mnie się wydaje, że uszkodzenia przewodnictwa są w trakcie podawania chemii, pod wpływem jej działania, czyli ona następuje nagle, a nie po np. pół roku po zakończeniu leczenia. Chyba, że się mylę. Poza tym z tego co wyczytałem nie da się tego wyleczyć, nerwy się nie regenerują, jedyną metodą jest ograniczanie stężenia podawanej chemii, ale Ciebie to nie dotyczy bo już jej nie bierzesz. Pomaga w jakimś stopniu rehabilitacja ruchowa i tyle.
Mam zatem pytanie: czy ta choroba (objawy) wystąpiła u Ciebie podczas leczenia, czy dopiero teraz i czy ona jest postępująca?
z góry dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum