dziękuję za odp. Odnosnie laktacji, myślałam, że mogła ona wpłynąć na niewyraźny obraz podczas badania. Co do wizyty u lekarza chcialam zapytać o ewentualną zasadność wykonania markerow i jego ocenę odnosnie otrzymanego wyniku. Pewnie masz rację, ze najrozsadniej byloby do tego podejsc w sposob, o ktorym napisalas, ale jakos czarne myśli nie chcą dac spokoju.
witam ponownie,
po ostatnim usg, ktore robilam 2 miesiace temu, powtorzylam badanie. ponizej zamieszczam wynik.
sutki o prawidlowej strukturze z widocznymi obustronnie zmianami mastopatycznymi. cewy gruczolowe miernie poszerzone. w dolnej czesci kgz sutka prawego guzek lity o gladkich zarysach6x6x4 z pojedynczymi mikrozwapnieniami, bez zmian w elastografii birads 3.
w piersi lewej torbielka 2mm birads 2. doly pachowr bez patologicznych wezlow chłonnych.
Mam jednak pytanie odnosnie mikrozwapnien. Naczytalam sie, że świadczą one zazwyczaj o zlosliwym charakterze guzkow. Nigdzie nie znalazlam rownież wlokniakow z mikrozwapnieniami. .Wiem, że lekarz, u ktorego robilam usg to bardxo dobry specjalista i absolutnie nie podwazam Jego opinii, chciałabym jednak dopytać jak to jest. Czy ja jestem jakims nietypowym przypadkiem? Martwi mnie yo o tyle, że tę zmianę mam od lat i wczesniej tych mikrozwapnien nie bylo.
Chcialabym jeszcze nadmienic, ze w 1 opisie usg, ktory zamiescilam 2 m-ce temu /wpis powyzej/ powinny byc mikro a nie makrozwapnienia.
Mikrozwapnienia (ale i zwapnienia ogólnie) są pozostałościami po procesie zapalnym. Procesy zapalne mogą być związane z nowotworem, ale również ze zwykłym zakażeniem, w czasie laktacji jakiś w stan zapalny mógł być, sam się wygoił a zwapnienia zostały.
To co czytałaś o znaczeniu mikrozwapnień w rozpoznaniu raka sutka dotyczy mammografii w przypadkach kiedy guza nie widać a tylko same mikrozwapnienia, są one wtedy wskazówką żeby diagnostykę poszerzyć.
W Twoim wieku guzy złośliwe rosną szybko, a ten trzyma wymiar więc chyba nic się nie dzieje, ale jak Ci już pisałam teraz do 2 lat po porodzie trzeba trzymać super czujność. Staraj się robić te kontrolne usg u tego samego lekarza, żeby porównywać wymiary.
dobrze. bardzo dziękuję za odpowiedź i wskazowki. Rzeczywiscie dwukrotnie mialzm zapalenie w tej piersi podczas karmienia, tyle , że bardziej w górnej częsci piersi nad brodawką, ale jak sie domyślam stan zzpalny objął całą piers. Pamiętam, że mialam wowczas wysoką gorączkę. Co do 2-letniej czujnosci to zostalo mi w takim razie jeszcze pol roku.
[ Dodano: 2016-09-09, 11:00 ]
przepraszam, ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mojego ostatniego usg. jestem chyba troche nieprzytomna bo zauwazylam, zenie przepisalam symbolu ktory doktor zamiescil w opisie a mianowicie sutki o prawidlowej budowie ACR3. Co oznacza symnol acr3?
Chyba chodzi tu o budowę piersi - gruczołowo-tłuszczową o zwiększonej gęstości - ACR3.
W przypadku takiej budowy piersi badaniem pierwszego wyboru jest usg a poźniej ewentualnie w razie potrzeby mammografia.
Pozdrawiam
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Witam,
Wracam ponownie z tematem mojej zmiany w piersi. Po roku czasu od ostatniego badania USG zrobiłam ponowne. Poniżej zamieszczam opis:
Sutki o prawidłowej strukturze tkankowej z niewielkimi zmianami dysplastycznych z przewagą zwłóknień. Cewy gruczołowe miernie poszerzone. Na pograniczu sutka prawego 6 -7 cm od brodawki widoczny guzek lity 11x11x6 mi o nieregularnych zarysach zmieniający kształt przy ucisku z mikrozanieczyszczeń guzek dysplastycznych gitarę 4a wskazana biopsja. Innych zmian nie stwierdza się. Doły pachowe bez patologicznych węzłów chłonnych.
Moje pytanie brzmi czy powyższy opis wskazuje na zmianę złośliwa ? Dodam jeszcze tylko że w czasie laktacji miałam raz albo 2 razy zapalenie w tej piersi / nie wiem czy ma to jakieś znaczenie/.
2 moje pytanie brzmi gdzie ewentualnie mogłabym usunąć taką zmianę w całości bez wykonywania biopsji.
[ Dodano: 2017-09-24, 13:59 ]
Przepraszam za ten opis z błędami ale słownik zmienia mi wyrazy.
Opis brzmi
Z mikrozwapnieniami guzek dysplastyczny birads 4a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum