Moj tato ostatnio slabo sie czul, kaszlal oraz odczuwal bol w klatce piersiowej. Zrobil rtg pluc - zauwazono cien.
Zrobil tk . Nie przytocze calego wyniku, ale co zapamietalam to -
Widoczny guzek w plucu lewym, 16 mm, spikularny, o charakterze podejrzanym o npl. Obowodowo. Rozlegle przylegajacy do sciany klatki piersiowej.
Zrosty w plucu prawym i lewym.
Nadnercza guzkowato powiekszona - o niskiej gestosci.
Wątroba - widoczne ogniska - 32mm oraz 12mm.
W częsci L4 tchawicy widoczny 11 mm w. chłonnych, poza tym bez podejrzanych w. chłonnych.
I mam pytanie... Czy z opisu wychodzi na pewno rak? Czy może to byc jakaś zmiana łagodna, całkowicie uleczalna? Nie podoba mi sie wątroba i nadnercza - tato mówi ze to wcale nie rpzerzuty, ze to nic nie znaczy. Czy ogniska w wątrobie oraz powiększona guzkowato nadnercza swiadcza o przerzutach? A w. chłonne 11 mm to znaczy, że są powiększone? Też przerzuty?
W następnym tygodniu ma mieć badanie PET. Wiem, że ono dużo da, ale odchodzę od zmysłow, czekając bezczynnie i myśląc ciągle. Tato ma ciągle nadzieje, ze to zmiany pozapalne, pogrypowe.
Co o tym myślicie? Jest na chodzie, pracuje, z tym, że jest oslabiony, zbladł, trochę kaszle, ale mniej niż ostatnio.
Czekam na jakiekolwiek inforamacje.
[ Dodano: 2015-04-17, 17:08 ]
Dodam jeszcze, że było w opisie tk - guz nieostroodgraniczony, spikularny.
Nie przytocze calego wyniku, ale co zapamietalam to
Niestety istotny jest pełen wynik, ponieważ pamięć ludzka bywa zawodna, zwłaszcza w przypadku medycznego języka, na którym przecież nie każdy musi się znać.
Prosimy więc o pełen wynik TK.
Te fragmenty wyniku mogą sugerować nowotwór złośliwy, jednak nie mając pełnego wyniku ciężko się wypowiedzieć pewnie.
Dziekuje za odpowiedź. Niestety wynik posiada tato.
Przytoczylam fragmenty, które przepisalam sobie na kartke. I napisałam, tak jak było w oryginale. Reszte fragmentow, byly bez zmian, bez podejrzeń. Postaram sie na jutro zalatwic oryginal.
Jednak czy ogniska w watrobie mogą byc przerzutami? Oraz czy powiększona guzkowato nadnercza tez może swiadczyć o przerzutach?
[ Dodano: 2015-04-17, 18:36 ]
Czy raczej nie wygląda to na stan pogrypowy - pozapalny? Do czynienia mamy jednak z guzem - lagodnym lub zlosliwym?
[ Dodano: 2015-04-17, 18:46 ]
Postaram sie wkleic wynik, rozumiem, ze pisanie pojedynczych zapamietanych czesci opisu jest malo wiarygodne.
A pgniska na watrobie? Oraz wezly chlonne 11 mm? Ciagle o tym mysle, potrzebuje choc jakakolwiek informacje. Zmiany lagodne, to znaczy ze to moze nie byc rak? I byc calkiem wyleczalne?
Zmiana łagodna w nadnerczu nie wyklucza istnienia nowotworu złośliwego w płucu. Tak jak pisałam, opis niskiej gęstości zmian w nadnerczach sugeruje zmianę łagodną. Nie raka.
Wątroba - napisałaś tylko "widoczne ogniska" nie wiemy nic o wychwycie kontrastu, ukrwieniu, być może coś więcej było napisane.
Węzły chłonne 11 mm nie są wielkością podejrzaną onkologicznie, ale w przypadku podejrzenia nowotworu i uwidocznienia ich w badaniu należy brać pod uwagę ewentualność przerzutu.
Niestety nie udalo mi sie dostac wyniku tk taty. W tygodniu ma miec PET, wtedy sprobuje tutaj wkleic.
Jednak ciagle martwi mnie taka sytuacja, czuje ze tylko ja czuje powage sytuacji. Rodzice ciagle tlumacza, ze to stan pogrypowy lub pogruzliczy. A ewidrntnie jest podejrzenie nowotworu.
Czy jeszcze jest szansa, ze to faktycznie stan pozapalny? Czy teraz tylko czekamy na diagnoze guz nowotwor zlosliwy lub lagodny?
Czy guz lagodny jest calkowicie wyleczalny?
[ Dodano: 2015-04-18, 22:28 ]
Tato teraz nie kaszle, ale jest blady, oslabiony i czasem kluje go w klatce. Widac ze zmizernial i zmienil sie na twarzy...tak jakby powieki spuchniete a oczu malo co widac. Nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek.
Dostalam telefon od taty po badaniu PET. Powiedzial, ze guz jest lagodny, bez ognisk przerzutowych oraz do operacji. Dodal ze cieszy sie, bo martwil sie, ze to mogl byc nowotwor. A czy to nie jest wlasnie nowotwor? Co oznacza guz lagodny? Tato sie cieszy, ze wytna mu go i po sprawie. Czy tak tez jest w praktyce?
Tez pacjent ma chemioterapie po wycieciu czy tylko operacja? Czyli tato zle rozumie swa chorobe, jako "jakis guzek do wyciacia i po sprawie"?
Jakie jest rokowanie po udanej operacji?gdzies wyczytalam, iz guzy lagodne stanowia statystycznie do 10% wszystkich guzow pluc. I wtedy pacjenci przezywaja do 5 lat, i to nazywa sie dobrym rokowaniem.
Anna1987,
Zrozum, że bez DOKŁADNYCH wyników badań nie możemy nic powiedzieć. Medycyna jest nauką ścisłą. Na podstawie zamieszczonych przez Ciebie danych nie można powiedzieć nic więcej. To tak, jakbyś nas zapytała: "Jaś ma kilka orzeszków i Staś ma kilka orzeszków, czy razem mają osiem?"
Bez wyników będziemy stać w punkcie wyjścia, zwłaszcza, że bardzo często pacjent nie do końca rozumie, co lekarz miał na myśli. Ja raz miałam sytuację, kiedy lekarz powiedział "Zakończono leczenie przyczynowe" (czyli: choroba się uogólniła, jest nieuleczalna) a chory zrozumiał - jestem zdrowy, leczenie zakończone.
Bez dalszych, DOKŁADNYCH i PRECYZYJNYCH wyników nie ruszymy z miejsca.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Rozumiem, troche zametu wprowadzam, ale tak mnie to nurtuje, ciagle mysle o tym, martwie sie. W sobote postaram sie o wyniki pet. Dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za niescisle wypowiedzi...ale teraz ta sytuacja to cale moje zycie a tato nie zabardzo chce udostepniac wyniki.
Rozumiem, że się martwisz. Ale to jest miejsce na udzielanie precyzyjnych, merytorycznych odpowiedzi, nie na snucie domysłów. Jeśli chcesz się wygadać, pożalić - daj znać, założymy Ci wątek tzw. "kciukowy", gdzie będziesz mogła dostać od użytkowników wsparcie towarzyskie.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum