Kochani.
Jestem po zabiegu laparoskopii zwiadowczej.
Usunięto ok 30ml płynu ktory miał postać pęcherzyka. Płyn poszedł do badań hit pat. Po 3tyg, czyli dzis odebralam wyniki.
DIAGNOZA: mesothelioma biphasic bene differentiatum. Bez wyraźnych proliferacji komórek.mesothelium i podscieliska. Bezpostaciowy płyn białkowy - limfocyty. Międzybłoniak otrzewnej.
W środę rano jestem już umówiona do chirurga onkologa w Gliwicach.
Międzybłoniak dwufazowy, dobrze zróżnicowany. Dobrze zróżnicowane zmiany mają z reguły lepsze rokowania niż niskozróżnicowane.
Lilly22 napisał/a:
Międzybłoniak otrzewnej.
Podstawowym sposobem leczenia jest operacja, polegająca na usunięciu wszystkich widocznych ognisk choroby. Tak więc czeka cię napewno zabieg.
Po operacji można stosować chemioterapię, rzadziej radioterapię ale tu co i jaki rodzaj to już musi zadecydować lekarz.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Tydzień po zabiegu laparoskopii miałam robione ponownie usg endo v.
Lekarz ponownie stwierdził płyn w miejscu gdzie uprzednio został on usunięty.
Czy ma to tendencję nawrotowa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum