1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
mufaso83

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 13156

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-30, 19:25   Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
wydaje mi się, że w kontakcie zarówno z chorymi, jak i ich rodzinami wymagana jest empatia i zwykłe ludzkie zrozumienie. Zauważyłam, że czasami na forum, gdzie ludzie szukają pomocy dla osób bardzo ciężko chorych czy umierających, użytkownicy zapominają kto i w jakim celu tu pisze. Odrobina wyrozumiałości i cierpliwości nikomu nie zaszkodziła, a przypominam, tu chodzi o ludzkie życie. Większość osób szukających tu pomocy to rodziny lub sami chorzy, którymi targają różne sprzeczne momentami odczucia. Dlatego tym bardziej inni forumowicze powinni zrozumieć sytuację i emocje towarzyszące chorobie nowotworowej i wykazać się odrobiną ciepła i wyrozumiałości.
Asiu pozdrawiam
mufaso83

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-30, 17:31   Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
bardzo się ciszę, że tak szybko masz wizytę u profesora.
masz jeszcze jakieś pytania?
mufaso83

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-29, 22:13   Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
z tego co wyczytałam, mowa jest o licznych zmianach meta w wątrobie.Wydaje mi się, że w takim przypadku termoablacja nie będzie możliwa. Lekarz mowił, że jeżeli zmian jest za dużo zabiegu nie można wykonać. w sumie to logiczne myślenie, ponieważ termoablacja polega na wypaleniu zmian, a jeżeli jest ich dużo co z wątroby by zostało?mojej Mamci wypalono 3 albo 4. Oczywiście skonsultuj to z lekarzem, oni wiedzą na pewni lepiej, My tutaj możemy ewentualnie podpowiadać
mufaso83

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-29, 19:10   Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
zabieg termoablacji w ogóle podsunął mi prof. Zegarski właśnie z onkologii w Bydgoszczy. Byłam u niego na konsultacji prywatnie, płaciłam 250zł za wizytę. To on jako jedyny lekarz w ogóle widział nadzieję i chciał się podjąć leczenia. po wizycie u niego, kiedy w naszym szpitalu powołaliśmy się na jego opinię lekarze inaczej na wszystko jakoś spojrzeli. Druga sprawa, że zanim u nas nie udaliśmy się na konsultację do ordynatora oddziału (też prywatnie) chciano mamę leczyć tylko chemią. Mama ma raka jajnika, był przerzut do jelita i zmiany na wątrobie. Dostała 6 cykli chemii, następnie operacja plus termoablacja i prawdopodobnie ponowna chemia, bo rak jajnika jest wyjątkowo skory do przerzutów. Fakt, po termoablacji czuła się fatalnie, wymioty, brak apetytu, gorzki smak w ustach, ból. po miesiącu wszystko minęło i jest ok.
mufaso83

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2014-01-29, 15:09   Temat: Rak jelita grubego z przerzutami do wątroby
witaj Asiu na forum
ciężko jest cokolwiek poradzić bez jakichkolwiek wyników badań, w szczególności TK.
moja Mamcia miała przeprowadzony zabieg termoablacji wątroby, ale do tego zabiegu zakwalifikowani zostają tylko pacjenci o określonej wielkości, ilości i lokalizacji zmian na wątrobie. Ponadto wiele ośrodków nie chce podejmować się tego typu operacji. Na pewno wykonują je w Bygdoszczy. Nie wiem skąd jesteś, ale najlepiej skonsultować przypadek taty z tego typu dużym ośrodkiem. Polecić mogę Bydgoszcz i Gdańsk. Moja Mamcia termpablację miała wykonaną w Słupsku, ale od razu dodam, że leczyła się prywatnie i to ordynator ją wykonał (ten do którego uczęszcza prywatnie). Wcześniej niestety lekarze nie chcieli nawet o tej operacji słyszeć, a jednak się dało ją wykonać i Mamcia czuje się świetnie.
jakby co pytaj
Przeszczepy nie wchodzą w grę przy chorobie nowotworowej.
pozdrawiam

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron