pomocy-rak katnicy,przerzuty do wątroby i węzłów przyżołądko
witam
mojej babci rozpoznano
-niedrożnośc mechaniczna z powodu raka katnicy
-nowotworowe zapalenie otrzewnej
pzrerzuty do wątroby i wezłów przyżoładkowych
zalecenia; kontrola w poszpitalnej poradi chirurgicznej,dalsze leczenie w POZ i poradni onkologicznej
Nr choroby C 18
wynik badania anatomopatologicznego
rozpoznanie Ca Coeci
rozpoznanie histopatologiczne:
Granice resekcji-bez zmian
owrzodziały guz średnicy 5cm
przekraczający blonę surowiczą:
carcinoma gelatinosum
male differentiatum (G-3)
naczynia krwionosne ok. guza
sine signis carcinomatis
Podałaś tylko skrótowy wypis, nie piszesz czy chorobę rozpoznano nagle na stole operacyjnym z powodu niedrożności, czy też babcia chorowała wcześniej i jakie leczenie było ewent. prowadzone.
W jakim babcia jest wieku, czy cierpi na jakieś choroby współistniejące, jaki jest jej obecny stan.
Czy była już konsultacja onkologiczna i co zostało zalecone.
Jednak przy istnieniu przerzutów odległych (wątroba) brak jest szans na trwałe wyleczenie pacjenta, pozostaje leczenie paliatywne.
babcia ma 80 lat, skarzy sie tak od pół roku na bóle brzucha w lutym trafiła do szpitala z powou silnej anemii, przetoczono krew, pozniej znowu szpital kilka razy i krew wrocila do normy, potem stweirdzono ze ma nietolerancje żelaza i tak ciągle...robiono jej tomografie, gastroskopie i nic nie stwiedzono, babcia wymiotowała.
teraz zemdlała(moze z wycienczenia? bo nie chciala jesc) upadła zabrało ją pogotowie i wypuscili, ciągle wymiotowala i na drugi dzien zadzwonilam na pogotowie i została to była sobota 16 lipiec, w niedziele jak przyszlam o 11 to pielegniarki powiedzialy ze chirurg stwierdzil ze trzeba operowac i zabrali babcie na operacje-jak skonczyl powiedzial ze na niedroznosc ukladu pokarmowego i ze babcia ma raka- ze jak ją "otworzyl" to od razu to stwerdzil ale trzeba poczekac na wynik..wynik przyszedl i potwierdzil smutną wiadomosc...
teraz babcia troszke je, ale bardzo mało, jest zmęczona ale chodzi po domu zawsze była silną kobietą i samodzielną. ale dlaczego tomografia nie wykazała raka? była robiona luty/marzec br
mój tata miał w zeszłym roku operację - rak jelita grubego , w styczniu wzrosły markery , zrobiono mu usg i tomografię i niestety nie znaleziono nic , za miesiąc markery znów podskoczyły jeszcze więcej , zrobiono badanie Pet i nadal nic nie znalezli , szukali do czerwca i dopiero znalezli przerzut, tata waży przeszło 100 kg i moze dlatego że jest za dużo tkanki tłuszczowej i obraz nie dał konkretnych wyników
Czasami badanie obrazowe nie jest w stanie uchwycic kazdego fragmentu naszego ciala, badz przez nasza budowe, badz np gazy , ulozenie narzadow itp. czynniki .
Jesli chodzi o guzy z jelita grubego , dobra metoda diagnostyki jest endoskopia.
Czy babcia ma lekrza,kotry sa nia opiekuje? Czy mozesz zamiescic tu wyniki badan ?
Ktos Ci na pewno pomoze i podpowie co dalej lub zwyczajnie rozwieje watpliwosci
Witaj,
Babcia czuje się słabo, bo pewnie niewiele je, ma dość niską hemoglobinę (norma dla kobiet - powyżej 12) i jest po poważnym zabiegu operacyjnym. No i niestety choroba jest zaawansowana...
Lakarz powiedział, żeby zgłosić się do onkologa miesiąc od kiedy? od zabiegu? Być może będą rozważać chemioterapię, o ile pozwoli na to stan babci.
Moim zdaniem powinniście zgłosic się do onkologa w najbliższym czasie, chyba nie ma sensu iść prywatnie.
a poradźcie mi proszę co najlepiej zeby babcia jadła? to na co ma smaka? np trochę krupniku, kisiel, parówka-ma na te rzeczy ochotę ,
na karcie z 16.02 ma krwawiący wrzód dwunastnicy i gastroskopia 10.02
test na helicobacter pylori: dodatni +++
nr choroby K26
4.03 : TK jamy brzusznej trzyfazowe-guz wątroby różnicowanie naczyniaka-ca
na karcie informacyjnej z 12.05 stwierdzono
niedokrwistość
choroba wrzodowa dwunastnicy
naczyniak wątroby (i w wyniku doszukałam się -nie wiem czy to ważne ale..kał na krew utajoną-test dodatni)
teraz na hemoglobina to super jest...w lutym jak babcie zabrali pierwszy raz miala hemoglobine 4!
po otrzymaniu wynikow na siłe poszłam z nia na izbe przyjęć i jak lekarz zobaczył wynik to sie przeraził (a babcia jeszcze rano sprzątała myła okna itd)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum