[ Dodano: 2015-04-30, 15:39 ]
proszę mi powiedzieć , czy te zmiany mogą sugerować /chociaż nie muszą/ Nowotwory podścieliskowe przewodu pokarmowego, czy dobrze zrozumiała
witam ponownie
robiłam okresowe badania kontrolne i znowu wyszło mi cos nietypowego. tym razem w prześwietleniu kl.piersiowej.
taki opis: "tuz poniżej dolnego bieguna wnęki prawego płuca obszar zagęszczenia/zacienienia o wymiarach 12 x 9 mm. obszar tan nie był widoczny w badaniu poprzednim w styczniu 2016r. " Bardzo proszę o pomoc w interpretacji .
pozdrawiam marta
martabarbara,
Może to być jakiś stan zapalny ale może być również coś poważnego.
Myślę, że mając historię onkologiczną w tle potrzebne jest zrobienie TK płuc,, które bardziej jednoznacznie określi ową zmianę.
witam, zrobiłam TK klatki piersiowej i taki mam wynik : W seg. 4 PP widoczny jest podopłucnowy guz śr. 3 mm. powiększone węzły chłonne w prawej wnęce 16 x 13 mm. reszta jest bez zmian.
proszę o interpretację tego opisu
dziękuję i pozdrawiam
W seg. 4 PP widoczny jest podopłucnowy guz śr. 3 mm.
Przy zdiagnozowaniu guzków w płucach o wielkości < 10 mm zasada ogólna jest taka, że wymagają obserwacji i za ok. 4-6 miesięcy powtarza się badanie żeby sprawdzić, czy guzki te zwiększają się lub nie.
Tylko, że jest problem z węzłami, są powiększone i to staje się niepokojące.
Czy węzły zostały opisane jako powiększone odczynowo, patologicznie, coś więcej na temat węzłów lekarz w badaniu się wypowiedział?
w zasadzie nic więcej nie ma , cytuję " powiększone węzły chłonne w prawej wnęce - 16 x13 mm, poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów w śródpiersiu i w lewej wnęce. bez płynów w jamie opłucnej"
o czym mogą świadczyć te powiększone węzły, jeżeli brak jakichkolwiek opisów ?
pozdrawiam
[ Dodano: 2017-05-23, 20:03 ]
może jeszcze dodam, bo może to jest istotne- wyniki z morfologi :
Erytrocyty 3,08.
hemoglobina 10,8.
hematokryt 34,3.
MCV 111,3.
MCH 35,1.
MCHC 31,6.
RDW 20.6
Reszta w normie
martabarbara,
Nie jest określony charakter ani budowa/struktura powiększonego węzła więc trudno nam ocenić czy jest powód do zmartwień.
Ponieważ masz przejścia onkologiczne powinno się ten węzeł przebadać albo tak jak napisałam zrobić za 4 m-ce ponownie TK i sprawdzić jak guzek i węzeł się zachowują.
Trzeba ustalić z lekarzem koniecznie dalsze postępowanie.
witam, miałam pobierany szpik kostny z powodu anemii /niedobory B12 i żelaza/ wyniki HP będą dopiero pod koniec września . teraz dostałam wyniki wstępne i b. proszę o pomoc w rozszyfrowaniu skomplikowanej terminologii.
"Rozmazy bogatokomórkowe.
Erytropoeza normoblastyczna z obecnymi formami megaloidalnymi i megaloblastami.
W układzie ziarnistokrwinkowym obecne pałki i metamielocyty olbrzymie .
Megakariocyty obecne.
witam, miałam pobierany szpik kostny z powodu anemii /niedobory B12 i żelaza/ wyniki HP będą dopiero pod koniec września . teraz dostałam wyniki wstępne i b. proszę o pomoc w rozszyfrowaniu skomplikowanej terminologii.
"Rozmazy bogatokomórkowe.
Erytropoeza normoblastyczna z obecnymi formami megaloidalnymi i megaloblastami.
W układzie ziarnistokrwinkowym obecne pałki i metamielocyty olbrzymie .
Megakariocyty obecne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum