Rak piersi potrójnie ujemny i BRCA1 +
Tagi: rak piersi.
Przy "triple negative tumor"
- czas od diagnozy do przerzutów odległych = średnio 15 miesięcy
- czas od odleglych przerzutów do przerzutów do mózgu = 3 miesiące
- czas od przerzutow do mózgu do śmierci = 7 miesięcy
- czas od diagnozy do śmierci = średnio 26 miesięcy
Przy dodatniej ekspresji Her :
73% kobiet z ER/PR- ma przerzuty do mózgu w ciągu (średnio) 14,5 miesięcy (ER/PR+ , odpowiednio 27% w ciągu 45 miesięcy). Od momentu stwierdzenia przerzutów do mózgu kobiety z ER/PR- umierają w ciągu 3 miesięcy (ER/PR+ w ciągu 10). Średni okres przeżycia wynosi 17.5 miesiąca dla ER/PR- i 55 miesięcy dla ER/PR+.
To co napisałam powyżej opublikował Dr Vallo z amerykańskiej Mayo Clinic
http://www.sciencedaily.c...71216104308.htm
Link do artykułu na temat potrójnie negatywnego raka piersi opublikowany na stronie Cancer Network
http://www.cancernetwork....27?pageNumber=1
Panie Doktorze - jak mam odnieść się do takich informacji w internecie? Jestem już ponad cztery lata po trójujemnym raku - t2n0m0, BCRA1+, dół - jajniki i macica usunięte profilaktycznie. Obecny stan zdrowia - wolny od zmian nowotworowych. Jakie są moje rokowania, co myśleć o takich publikacjach?
PUBLIKACJA DOTYCZY OGÓLNEJ POPULACJI CHORYCH NA POTRÓJNIE UJEMNEGO RAKA PIERSI - I TAKICH, U KTÓRYCH GUZ PIERWOTNY MIAŁ NP. ŚREDNICĘ 5 MM I TAKICH, U KTÓRYCH GUZ MIAŁ ŚREDNICĘ 5 CM I ZAJĘTYCH BYŁO 15 WĘZŁÓW CHŁONNYCH. W PRZYPADKU RAKA POTRÓJNIE UJEMNEGO, KTÓRY JEST AGRESYWNYM NOWOTWOREM, CZĘŚCIEJ NIŻ W INNYCH TYPACH RAKA PIERSI STWIERDZA SIĘ W MOMENCIE ROZPOZNANIA WIĘKSZE ZAAWANSOWANIE MIEJSCOWE CZY PRZERZUTY DO WĘZŁÓW CHŁONNYCH.
ROKOWANIE W PRZYPADKU POTRÓJNIE UJEMNEGO RAKA PIERSI U NOSICIELEK MUTACJI GENÓW BRCA1 PODDANYCH LECZENIU UZUPEŁNIAJĄCEMU Z ZASTOSOWANIEM ANTRACYKLIN I CYKLOFOSFAMIDU JEST LEPSZE W PORÓWNANIU DO CHORYCH Z TAKIM TYPEM NOWOTWORU ALE BEZ MUTACJI. W PANI PRZYPADKU KLUCZOWYM, KORZYSTNYM CZYNNIKIEM PROGNOSTYCZNYM BYŁ BRAK PRZERZUTÓW DO WĘZŁÓW CHŁONNYCH