Wynik MRI
MR piersi wykonane w czasie T1 i T2- zależnym z saturacją tkanki tłuszczowej i programem dynamicznym po dożylnym podaniu środka kontrastowego , w przekrojach poprzecznych.
Stan po prawostronnej mastektomii .
Pierś lewa o mieszanym utkaniu gruczołowo- tłuszczowym.
obraz większego wzmocnienia sygnału w kw górno-wewn jak w badaniu poprzednim z 22.11.2012.
Po dożylnym podaniu środka kontrastowego krzywa wzmocnienia narastająca. zmian ogniskowych podejrzanych o proces rozrostowy złośliwy nie wykazano.
Sygnał z przyległej ściany klatki piersiowej prawidłowy.
Nie stwierdza się powiększonych podejrzanych węzłów chłonnych w obu dołach pachowych.
Birads 2
[ Dodano: 2013-12-06, 08:34 ]
dla porównania wklejam poprzedni wynik z 2012 :
Badanie MR metodą FSE i GR w płaszczyźnie poprzecznej z podaniem środka kontrastowego.
Stan po prawostronnej masektomii.
Blizna pooperacyjna bez cech wznowy miejscowej.
Pierś lewa o budowie mieszanej w przewadze gruczołowej , sygnał z miąższu gruczołowego niejednorodny T1 i T2 - zależnych w kw. górno - wewn.
W sekwencji dynamicznej badania w obszarze ćw górno -wewn widoczne jest istotne , niejednorodne wzmocnienie fragmentu miąższu na obszarze 50x22mm.
W obrazach mapowanych kolorem i w analizie graficznej zmiana wykazuje cechy łagodne, charakteryzuje ją typ I krzywej wzmocnienia kontrastowego z powoli narastającym sygnałem w kolejnych fazach badania dynamicznego.
W szczycie prawego dołu pachowego dwa węzły chłonne o sr 10mm . Poza tym węzły chłonne pachowe niepowiększone.
Wniosek obraz piersi lewej przemawia za zmianą łagodną. Wskazane dostarczenie poprzedniego badania mammografii MR piersi wykonanego w roku 2011 roku celem porównania.
mam pytanie co to może być? w badaniu usg niczego nie widać, a ja czuję w tym miejscu ucisk...