Beskidzkie Centrum Onkologiczne w Bielsku Białej gdzie chodzę na kontrole i robioną miałam operację,a potem chemioterapię.Natomiast chirurg onkolog u którego byłam pracuje w Oświęcimiu.Tam robiłam biopsje.
Jest jeszcze w Suchej Beskidzkiej,tam leczyła się moja mama śp.
Koniec roku,to będzie trudno się dostać.
A dlaczego nie poszłas do lek. od chemii do ktorego na pewno chodzisz na kontrole, on powinien Ci pomoc i pokierować i może mógłby coś przyspieszyć. ja bym poszła do niego nawet bez zapisu, z wynikami i mu przedstawiła problem
To właśnie u niego byłam z wynikami. Na wizycie miał wszyskie badania z usg też i sam mi powiedział że dwa lata spokoju było,ja mu też nadmieniłam o tej zmianie z usg bo mówił mi lekarz który robił badanie.NASTĘPNIE KAZAŁ MI ZROBIĆ MAMOGRAFIĘ I przyjść BEZ REJESTRACJI WIĘC TAK zrobiłam, poszłam z wynikiem,ale wtedy nie chciał mojej karty żeby zerknąć na badanie z usg które było robione dwa miesiące wcześniej tylko kazał przyść na następny rok, że wszystko jest w porządku i usg wyszło dobrze.Przecież mógł zobaczyć na wynik z usg bo mu mówiłam i pokierować od razu do chirurga który tez tam przyjmuje, albo kazać zrobić biopsje, to nie jest w jego kompetencji?
A teraz co , szukać znajomości żeby mnie ktoś przyjął albo czekac pare miesięcy na wizyte bo takie są terminy.Prywatnie mnie nie stac.
no to idź od razu do chirurga, bo to on kieruje na dalsze badania ew. biopsję gruboigłową. Z tego co opisujesz to macie bardzo nieuprzejmych lekarzy. Do chir. nie trzeba mieć ustalonego terminu, tak jest u nas, wczesnie rano stań do kolejki do rejstracji aby dostac się przed świętami, anna
[ Dodano: 2013-12-14, 18:43 ]
oczywiscie mam na uwadze chir. onkol w Centrum Onkolog
Dzięki Ania, właśnie tak myślałam tyle tylko że u nas są zapisy do chiru.. onkolo... w BCO,ale nie będę czekać, jest ich tam paru to do któregoś muszę się dostać.
Jeszcze raz dziękuje, jak będę po wizycie to napiszę.
Tak tak Aniu!
W czwartek jadę na biopsję BAG,mam zrobić echo serca, krew pobrali dzisiaj.Guzek urósł do 3 cm. Resztę badań robiłam wcześniej.
Echo serca potrzebne jest przed chemią?
Ja nie miałam do tej pory kłopotów z sercem, miałam konsultacje kardiologa tylko przed zab. operacyjnym, moja znajoma miała konsultacje kardiologa przed chemia i to badania, a to dlatego ze miała wcześniej małe zawały serca, anna
Nie jest to badanie standardowo wykonywane przed każdą chemioterapią,
ale może być wskazane przed niektórymi z bardziej kardiotoksycznych schematów:
Cytat:
Kardioprotekcja
Jednym z powszechnie akceptowanych, tradycyjnych sposobów zapobiegania uszkodzeniu mięśnia sercowego jest stosowanie antracyklin w dawce nieprzekraczającej sumarycznej dla danego leku oraz przerwanie terapii antracyklinami w przypadku stwierdzenia niekorzystnych zmian w EKG i w angiokardiografii radioizotopowej (MUGA) lub w echokardiografii.
W związku z kardiotoksycznym działaniem trastuzumabu konieczny jest staranny dobór chorych do leczenia, z uwzględnieniem oceny frakcji wyrzutowej serca przy użyciu echokardiografii lub (rzadziej) angiokardiografii techniką bramkową (MUGA, multiple gated angiography).
Stosowanie trastuzumabu jest przeciwwskazane u chorych z udokumentowaną niewydolnością serca lub frakcją wyrzutową lewej komory poniżej 50%. Należy zachować ostrożność u chorych z wysokim ryzykiem niekontrolowanych zaburzeń rytmu serca, niewydolnością naczyń wieńcowych wymagającą stałego przyjmowania leków, klinicznie istotną wadą zastawkową, udokumentowanym zawałem przezściennym i niewystarczająco kontrolowanym nadciśnieniem. W trakcie leczenia należy monitorować czynność serca, powtarzając badania co 3 miesiące i po jego zakończeniu. W przypadku wystąpienia objawowej niewydolności serca należy przerwać podawanie trastuzumabu i zastosować standardowe postępowanie, które u większości chorych umożliwia po kilku tygodniach wznowienie stosowania leku.
Wszystko tak szybko przebiega:-( Za trzy tygodnie idę na zabieg usunięcia całej piersi chyba z węzłami chociaż są czyste,a potem chemioterapia.Lekarz mówił że trzeba będzie usunąc również narządy rozrodcze ale to pózniej.
mam wyniki z biopsji,ale nie wiem czy to ten sam TNBC co w lewej piersi, jeżeli mogłam bym prosić o interpretację i na co powinnam się jeszcze przygotować
Biopsja pod kontrolą USG.
Pobrano trzy próbki z guza zlokalizowanego w KDW na godzinie 5 lity guz silnie hypoechogeniczny typu CA o wym.21x10 mm.
Próbki przesłano do zakładu Patomorfologii.
Wynik:
carcinoma lobulare
kod y 99-90 1x
kod y 99-93 4x
receptor ER PS 0+ISO=2x
receptor PR PS 0+ISO=2x
HER-2-
KI-67(+) w ok 5% jądro komórkowe
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Dziękuje bardzo
Ania
guz silnie hypoechogeniczny typu CA o wym.21x10 mm.
anula680 napisał/a:
Wynik:
carcinoma lobulare
kod y 99-90 1x
kod y 99-93 4x
receptor ER PS 0+ISO=2x
receptor PR PS 0+ISO=2x
HER-2-
KI-67(+) w ok 5% jądro komórkowe
Wskazuje to na raka (C[arcinom]A) piersi o zaawansowaniu guza pierwotnego do cechy T2 (ponad 20 do 50 mm),
typu zrazikowego (lobulare), potrójnie ujemnego (ER i PR = 0, HER2: - )
o niskiej wartości indeksu proliferacyjnego Ki67, co koreluje ze stopniem złośliwości nowotworu.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Niestety ten guz rósł mimo chemioterapii i o tym porozmawiaj poważnie z lekarzami w trakcie pobytu w szpitalu. Ja na Twoim miejscu jednak zapisała bym się na prywatną konsultację u jakiegoś dobrego "chemika" w Gliwicach. Albo może poproś o przekierowanie na chemioterapię do Gliwic?
Dobrze że wytną wszystko, to zawsze pewniejsze niż chemia. Czy robiłaś TK miednicy i jajniki są na pewno czyste?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum