Podczytuję Wasz wątek, ale nie znalazłam, albo przegapiłam informację, czy guzy były porównywane w laboratorium? Pytam, bo moja Mamcia miała raka jajnika. znaleziono też guz w kątnicy i oba guzy zostały porównane w laboratorium, oczywiście na prośbę lekarza prowadzącego
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
No chyba teraz je porównywali, bo ze szpitala gdzie miała wycinane jajniki I guz jelita I teraz ten obecny zabrałem wycinki I dałem do badania. I wyszło coś czego nie rozumię.
lodzianin88,
Wg badania porównawczego Mama miała i ma jedynie raka jelita grubego ( adenocarcinoma tubulare). Nie ukrywam, że jestem, delikatnie mówiąc, zdumiona.
[ Dodano: 2016-06-28, 11:06 ]
Czy przed pierwszą operacją, usunięcia macicy i przydatków, Mama miała tomografię jamy brzusznej i miednicy? Masz opis tego badania?
Bardzo dziękuje za odp
Mama miała przed operacją usunięcia jajników, robione tylko usg. Na którym stwierdzono guzy na jajnikach. Na drugi dzień była już na oddziale. Usuneli jajniki itd I hist potwierdził nowotwór złośliwy jajników o stopniu g2.I na to dostawała chemie.
Pół roku później poszła profilaktycznie na kolonoskopie I wykryli guza jelita g2 wycieli go, chemii nie musiała brać. Miała też stomie. A teraz badanie pet pokazało guz który chwyta pęcherz, jelito I otrzewną.
[ Dodano: 2016-06-28, 14:55 ]
Jutro robimy tk I we czwartek ma być konsylium które zakwalifikuje mame na chemie związaną z jelitami
Ups, no to nieźle z tą operacją bez tk... Przepraszam, że nie przeglądam całego wątku, ale czy Wy się leczycie w jakimś dużym ośrodku onkologicznym? Chodzi mi o tę operację jajników i pierwszy histpat?
Operacje na jajniki mama miała w szpitalu ginekologiczno onkologicznym w Łodzi. Onkolog który ją prowadzi pracuje w szpitalu onkologicznym w Łodzi. A operacje na jelita miała w szpitalu chorób jelit prof Dzika w Brzezinach.
Teraz chemie ma mieć w szpitalu Kopernik.
Dziêkuje za zainteresowanie Pani naszym wątkiem, na tą chwile zaczynam się w rym wszystkim gubić
[ Dodano: 2016-06-28, 18:50 ]
Dodam że na jajniki operacja była w szpitalu przy Wileńskiej w Łodzi
[ Dodano: 2016-06-29, 18:05 ]
Mam jeszcze pytanie. Czy schemat chemii na wznowe z jelit jest taki sam, czy są inne metody leczenia??? Od jutra mama jest na oddziale
Mamcia już przyjmuje chemie, sama chemia ok. Tylko mamy problem bo po jakimkolwiek posiłku pokawiają się bule brzucha I mama od kilku dni nie je tylko pije nutridrinki. Jestem bezsilny że nie mam jak jej pomóc
Dwa dni po pierwszym wlewie, mamcie zawiozłem do szpitala z bólami brzucha. Tam niestety nie bardzo nam chcieli pomóc I po prawie 10 godzinach przewiozłem ją karetką do innego szpitala w innym mieście miała podniedrożność jelit. Tam kilka dni później wykonali operację w celu wyłonienia stomii, a co naważniejsze wycieli guz, którego wcześniej nie udało się wyciąć
Mamcia jest po ciężkiej 6 godzinnej operacji, ale ładnie dochodzi do siebie
Że
[ Dodano: 2016-07-13, 23:11 ]
Dziś byłem u onkologa I przeżyłem szok po zbadaniu za moją namową wszystkich bloczków ze wszystkich operaji okazało się po 2 latach że, mama nie miała dwóch niezależnych nowotworów.
Pierwotnym, później wykrytym rakiem był rak jelita I dał przerzut na jajniki a teraz wznowił sie na jelitach, więc domyślam się że mama dostawała nie tą chemie co potrzeba
z tego co pamiętam, Mamie podano Palitaksel i Karboplatynę? jeśli ta, to raczej nie jest to schemat na raka jelita
tu masz link gdzie wszystko mozesz wyczytać http://onkologia.zalecenia.med.pl/
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
Mamcia po miesięcznym pobycie w szpitalu wyszła do domu. Po niedrożności która jej sie przytrafiła, postanowiono ją operować. Tym razem po 5 godzinach operacji udało się wyciąć guza ktory naciekał na jelita I pęcherz. Wyłoniono stomie I niestety wdrożono jedzenie pozajelitowe bo jelito na tą chwile jest za krótkie. Musimy się z tym oswoić, czekamy na miejsce w szpitalu żeby nas nauczyli jak to działa.
Jest bardzo słaba nie wiedząc czemu coś czuje że zanim znajdzie się miejsce na oddziale żywienia wrócimy do szpitala
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum