Witam. U mojego ojca (49 lat) wykryto małego guzka ona prawym płacie wątroby o wymiarach 13x8 mm. Niebawem ma mieć jeszcze robioną tomografię i wizyty u onkologa, jednak już teraz chciałbym się dowiedzieć czy to poważne (lekarz na razie nie powiedział zbyt wiele).
[ Dodano: 2013-02-05, 16:04 ]
Dodam, że guzek ma charakter nowotworu (nie określono jego charakteru).
Ze skierowania na tomografie.
Rodzaj badania: wątroba
Rozpoznanie:
nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze jamy ustnej i narządów trawiennych. Wątroba, pecherzyk zółciowy, drogi zółciowe.
Co badanie ma wyjaśnić?
Guzek na prawym płacie
Istotne odchylenia w badaniach dodatkowych:
w usg w prawym płacie guzek wielkości 13-8 mm.
Pacjent nie choruje na nerki, nie ma nadciśnienia, brak białka w moczu, wiek poniżej 75 lat (dokładnie 49), pacjent nie choruje na cukrzycę, nie zażywa metforminy, nie choruje na dnę moczową.
Czy mógłby ktoś po zapoznaniu się z tym skierowaniem wypowiedzieć się na ten temat? Kompletnie nie wiem co o tym myśleć, na medycynie nie znam się w ogóle. Z góry dziękuję
Ultrasonograf, wizyta w poradni onkologicznej. W drugim poście napisałem to, co znalazło się na skierowaniu na tomografię, która dopiero ma się odbyć. Zakładam, że na jakieś szczegółowe informacje trzeba czekać po przeprowadzeniu tomografii?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum