Obiecałem się odezwać, już jestem po badaniach PET , bronchoskopii i kilkudniowym pobycie w szpitalu dzięki bez interesownej MEGA trosce kilku lekarzy.
Wnioski po PET: zmiany miąższowe w płucu prawym nie wykazują gromadzenia FDG typowego dla procesu npl. z wysokim metabolizmem glukozy.
Kontrolne Tk za 3 miesiące.
Bronchoskopia: wynik OK z rozmowy z lekarzem, opisu jeszcze nie mam.
Jedyne co mnie zaniepokoiło to : pobudzenie metabolizmu FDG w migdałkach podniebnych ( SU max po prawej str. 7,9 po str. lewej max 7,0) - wskazana konsultacja laryngologiczna.
Jestem po dwóch konsultacjach laryngologicznych. Jeden luważa że nie ma potrzeby leczenia i wszystko OK, a drugi że na wszelki wypadek należy usunąć migdałki.
Jestem też po konsultacji torakochirurga, który długo się zastanawiał i stwierdził aby wykonać kontrolne Tk za 3-4 miesiące. Inną alternatywą byłoby otwarcie klatki piersiowej , a takiej konieczności nie widzi.
Nie daje mi spokoju czy proponowane 3 miesiące w świetle powyższego jest dla mnie dobrym rozwiązaniem ( może mnie zjada panika ). Tyle czytałem o tym że istotny jest czas ...
kolgrim, powiem Ci tak, że Ja bym poczekała.
Zbyt częste robienie TK, nie jest wskazane.
Wiem, że istotny jest czas, ale otwarcie klatki piersiowej, to nie jest coś prostego.
Każdego na pewno też zżerałaby panika i masakrystyczne myśli.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
W wykonanym obecnie badaniu nie uwidoczniono zmian guzowatych w płucach. Zmian naciekowych miąższ płuc nie wykazuje. Węzły chłonne wnęk i śródpiersia nie powiększone. Płynu w jamach opłucnych nie uwidoczniono.
a dlaczego nazywasz to ''cudem''? Bylo leczenie, guz dobrze zareagowal na leczenie. Gdzie tu cuda?
[ Dodano: 2014-01-10, 17:20 ]
Ups, moj blad.
Nie bylo leczenia, byla tylko osberwacja, wynik PET nie wykazywal typowych zmian nowotworowych. Ciagle uwazam, ze to zaden ''cud'', bo nie bylo diagnozy, ze to rak.
tam-tam-taram: Nie zamierzam się spierać , dla mnie ważne że w poprzednich trzech badaniach był obraz, tego "czegoś" i było podejrzenie , a teraz nie ma.
Wszystkim życzę podobnych diagnoz !
Jutro do szpitala i usuwanie migdałków. Jak długo czeka się na wynik histpat. ?
ja tez zycze tego wszystkim, bo to najwspanialsza wiadomosc na swiecie: w obrazie TK podejrzane zmiany do dalszej diagnostyki, a za jakis czas - ich brak.
Oby nigdy zadna choroba nowotworowa cie nie spotkala!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum