Nowotór złośliwy tarczycy a częściowe usuniecie gruczołu.
Cześć,
jestem po biopsji tarczycy z wynikiem: CARCINOMA PAPILLARE LOBI SINISTRI GLANDULAE THYROIDEAE. Rak tarczycy brodawkowaty wariant pęcherzykowy. Guz jest niewielki - ma 5 mm. Termin operacji mam już wyznaczony, jednak pozostało mi podjąć decyzję o rozległości operacji - tylko jeden płat czy cała tarczyca. Bardziej skłaniam się ku jednemu "zainfekowanemu:)" płatowi. Czy macie jakieś doświadczenia na ten temat? Lepiej całość czy tylko "kawałek"?
Czy macie jakieś doświadczenia na ten temat? Lepiej całość czy tylko "kawałek"?
Zapewne odezwą się osoby, które przeszły taką operację, poczytaj również forum i da Ci to zapewne jakiś obraz.
Trudno cokolwiek doradzać, bo to Twoja decyzja, ja zacytuję Ci Zalecenia, na temat postępowania w raku tarczycy i proszę sobie poczytać resztę informacji sama i wyciągniesz jakieś wnioski, które pomogą rozwiązać Twoje dylematy
Cytat:
U chorych z rozpoznaniem raka tarczycy należy dążyć do wykonywania zabiegu pierwotnego
wycięcia całego gruczołu tarczowego. Operację całkowitego wycięcia tarczycy z powodu raka powinno się wykonywać tylko w wyspecjalizowanych ośrodkach, które dysponują odpowiednim
doświadczeniem i zapleczem diagnostycznym (przynajmniej 50 operacji w ciągu
roku). Wycięcie węzłów centralnych szyi z powodu raka tarczycy powinno obejmować węzły
grupy VI (przedział środkowy szyi — węzły przedkrtaniowe, przedtchawicze, okołotchawicze
i okołotarczycowe), co zmniejsza ryzyko nawrotu choroby i wpływa na znaczące zmniejszenie
pooperacyjnego stężenia tyreoglobuliny. Węzły chłonne śródpiersia wycina się w przypadku
podejrzenia lub potwierdzenia przerzutów (nie ma wskazań do operacji elektywnych). Jeżeli
są cechy zajęcia wspomnianej grupy węzłowej lub węzłów bocznych szyi, to operacja ma
charakter interwencji leczniczej i jest bezwzględnie wskazana przy każdym zaawansowaniu
guza pierwotnego. Jedno- lub obustronne wycięcie węzłów bocznych szyi (zmodyfikowana
limfadenektomia — bez wycięcia żyły szyjnej, mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego
i nerwu XI) jest wskazana wtedy, gdy palpacyjnie lub w USG stwierdza się powiększenie wę-
złów chłonnych wskazujące na obecność przerzutów lub wynik biopsji węzłów bocznych szyi
jest dodatni.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. Zapoznałam się również z przestawionymi przez Ciebie i nie tylko informacjami na ten temat i znalazłam w tych dokumentach fragment, że w przypadku takim jak mój (rak brodawkowy, pojedyncze ognisko o wielkości <10 mm) można wyciąć tylko zainfekowany płat i cieśń. W związku z tym bardziej zależy mi na opinii osób, które miały wycięty właśnie tylko jeden płat. Czy takie odwiedzają to forum i po prostu jak u nich wygląda dalsze życie i ewentualne wznowy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum