Cześć, jestem tu nowy. Jestem w szoku. Dzisiaj mój tato dostał wyniki TK zatok. Ogólnie od kilku miesięcy ma polipy w nosie(badanie endoskopowe u laryngologa), zrobił ostatnio TK, czekał na nie ok. 3 miesiące. Ale w opisie tej tomografii wyszło jeszcze, że w dole skrzydłowo podniebiennym jest guz, który wskazuje na Brodawczaka odwróconego (tutaj zlecenie zrobienia his-pat). Wyczytałem, że to nowotwór łagodny. Ale sama nazwa nowotwór budzi niepokój. I pytania, co dalej z tym robić? Ma tato iść do laryngologa, ten zleci gdzieś te badanie his-pat czy od razu do jakiegoś onkologa trzeba?
Naprawdę, jestem w szoku. Polipy to tak naprawdę błaha sprawa (u nas w rodzinie to jakieś genetyczne podłoże chyba - najpierw dziadek, kilka lat temu ja, a teraz mój ojciec). A tu przy badaniu TK wyszło coś takiego.
Wdzięczny byłbym na jakieś porady, naprowadzenie co dalej mamy robić.
Nowotwór to albo zmiana złośliwa albo łagodna. Nowotwór to nie rak, bo rak jest zawsze złośliwy a nowotwór może być łagodny.
Alan19 napisał/a:
I pytania, co dalej z tym robić? Ma tato iść do laryngologa, ten zleci gdzieś te badanie his-pat czy od razu do jakiegoś onkologa trzeba?
Laryngolog powinien zlecić badanie histopatologiczne, nie wiem, czy jest w stanie "wyskrobać" z chorego miejsca materiał do badań w gabinecie czy musi dać skierowanie do szpitala, to już musicie ustalić z lekarzem, który tatę prowadzi, który skierował na TK, badania.
Alan19 napisał/a:
czy od razu do jakiegoś onkologa trzeba?
Onkolog tu nic nie poradzi, bo nie ma konkretnej diagnozy, jak niezłośliwe to nie ma co leczyć jak złośliwe to dopiero do onkologa po otrzymaniu wyniku histopatologicznego.
Lekarz laryngolog może tez zdecydować czy zmiany nadają się do wycięcia, czyli operacja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum