Opis Usg Tarczycy:
PP 26x26x56 mm
PL14x17x44 mm
GC 5mm
"Tarczyca z powiększony prawym płatem. W części środkowej płata lewego hipoechogeniczny gładkoscienny guzek 9mm oraz dwie normoechogeniczne gładkoscienne zmiany ogniskowe 3mm i 5 mm. Cały prawy płat zajmuje torbielowato- lity guzek - do bac. Wezlow chłonnych. Powiększonych nie wykazano"
Wyniki Tsh w normie. Endokrhnolog zlecił badanje kortyzolu wynik rano14,87 ug/dl a wieczorkiem 5,93 czyli w normie. Przepisał lek Euthyrox n 25 aby się nie rozrastał ? Czekam na wynik biopsji. Nie pokoję się tym trochę. Nigdy nie miałem poważniejszych problemów zdrowotnych. Czy kaszel i wymioty mogą mieć z tym coś wspólnego? Guz ten jest wyczuwalny ręcznie. Czy jest szana że może zniknąć? Słyszałem też że problemy tarczycowe dotyczą głównie Pań , stąd także moje obawy. Pozdrawiam serdecznie.
Czy kaszel i wymioty mogą mieć z tym coś wspólnego?
Raczej nie są to typowe objawy chorej tarczycy, a miałeś je wcześniej czy dopiero jak przyjmujesz lek Euthyrox ?
Brady napisał/a:
Czy jest szana że może zniknąć?
Pierw trzeba poczekać na wynik biopsji bo ona dopiero da Ci informacje czym jest guzek na tarczycy, nie wiem czy zniknie, może być, że nie ale jeśli to zmiana łagodna to nie ma powodu do obaw, jeśli złośliwa to będzie do usunięcia, łagodne guzki, jeśli przeszkadzają, mogą się zezłośliwić, są duże też się wycina.
Brady napisał/a:
Słyszałem też że problemy tarczycowe dotyczą głównie Pań
Panów niestety też.
Denerwujesz się to normalne ale musisz poczekać na wyniki końcowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum