Witam! Przepraszam, że piszę na forum o takich ,,pierdołach", ale w ostatnim czasie, jak wielu z Was, przeszłam tyle, że najmniejsze odchylenia w badaniach przyprawiają mnie niemal o zawał serca. Od jakiegoś czasu u synka widzę bladość skóry, łatwo pojawiające się siniaki, częste biegunki, bóle stawów (zganiałam to na bóle wzrostowe), częste infekcje górnych dróg oddechowych. Wczoraj wykonałam u synka badanie krwi i nie ukrywam, że morfologia nie bardzo mi się podoba, zwłaszcza leukocyty. Dodam, że dieta dziecka jest mocno urozmaicona i nie brak w niej owoców i warzyw, którymi się zajada. Dzwoniłam do lekarza prowadzącego, powiedział, że należy w przeciągu następnych 3 tygodni powtórzyć badania i jeżeli WBC będzie mieć tendencję spadkową to wystawi skierowanie do hematologa. Czy sieję panikę, czy faktycznie wyniki na coś wskazują? Jeszcze raz przepraszam za wątek nieonkologiczny.
Nie jest ona związana z anemią, hemoglobina jest w normie.
magda88 napisał/a:
łatwo pojawiające się siniaki
Płytki krwi są normie.
magda88 napisał/a:
Dzwoniłam do lekarza prowadzącego, powiedział, że należy w przeciągu następnych 3 tygodni powtórzyć badania i jeżeli WBC będzie mieć tendencję spadkową to wystawi skierowanie do hematologa
Tak jak mówi lekarz.
magda88 napisał/a:
Czy sieję panikę, czy faktycznie wyniki na coś wskazują?
Białe krwinki są poniżej normy. Trzeba je skontrolować za jakiś czas.
Jeśli chodzi o choroby nowotworowe krwi, te wyniki na to nie wskazują.
Pozdrawiam
PS. Zamieszczając wyniki badań, proszę usuwać dane pacjenta.
[ Dodano: 2015-12-02, 09:18 ]
Pisałyśmy posty w tym samym czasie, już jest poprawione.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
JustynaS1975, dziękuję za odpowiedź - przepraszam za wątek nieonkologiczny, ale wolę dmuchać na zimne i biorąc pod uwagę siniaki, krwotoki z nosa i bladość skóry sumienie by mnie zjadło, gdyby po zbagatelizowaniu tego zaczęłoby się dziać coś gorszego.
[ Dodano: 2015-12-02, 09:41 ] JustynaS1975, a bilirubina? Jest w górnej granicy normy, czy ma to związek z morfologią?
_________________ Tato - mój Anioł 01.05.1949-04.11.2015 - Kocham Cię, nie mówię żegnaj, a do zobaczenia!
biorąc pod uwagę siniaki, krwotoki z nosa i bladość skóry sumienie by mnie zjadło,
Wiem, że czytając internet, na podstawie opisanych przez Ciebie objawów można sobie zdiagnozować białaczkę.
Gdy pojawiają się takie objawy, które opisujesz wykonuje się wpierw badanie krwi, i ono rozwiewa lub potwierdza podejrzenia białaczki.
Siniaki, krwotoki z nosa są wynikiem niskiego poziomu płytek krwi/kiepska krzepliwość. U synka plt są w normie.
Bladość skóry jest objawem anemii. U synka poziom hemoglobiny jest w normie.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Ja bym jeszcze proponował morfologię z dokładnym (nawet komputerowym, ale najlepiej ręcznym) rozmazem - nie wiadomo, jakie są monocyty, eozynofile, etc.
U dziecka to jest zwłaszcza istotne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum