Może być tak, że będzie tylko obserwacja bo na ten moment operacja była radykalna i według danych, które nam podałeś nie ma wznowy i nie ma innych przerzutów.
Cytat:
Przerzuty odległe zdarzają się rzadko i występują u około 10–15% chorych. Ich
pojawienie się stanowi wskazanie do paliatywnej CTH,
http://www.onkologia.zale...pokarmowego.pdf
Takie są zalecenia ale u Was się udało to usunąć więc może lekarz prowadzący zdecyduje się na jakąś chemioterapię żeby zapobiec ewentualnym przerzutom i to by było najlepsze rozwiązanie bo jednak z nikąd ten przerzut się nie wziął, gdzieś te komórki rakowe musiały się "czaić" skoro dały przerzut po takim długim okresie.
Histo.. po prostu cacko, gdyby był to Hcc dawałbym duże szanse na wyleczenie, ale to jest przerzut raka odbytu a na nim się nie za wiele znam..
Z tego co widziałem do tej pory z raków,, co dają w pierwszej kolejności przerzut na wątrobę jednak po jakimś czasie pojawiały się nowe guzy.
dzis mama byla na kolejnej kontroli i jest ok. Miala robione badania krwi i rozne markery i marker ca 125 wyszedl 42 perzy normie 35 lekarz powiedzial aby udala sie do ginekologa. Mamy to szczescie ze w rodzinie jest takowy i zrobil od razu usg i badqanie od "dolu" i powiedzial ze jest wsio ok a ten podwyzszony marker to moze byc takze od stanu zapalnego. Inne wymniki morfologii w porownaniu z tym co bylo po operacji to o wiele lepsze. Dalskierownie na powtorne ca 125 za miesiac a onkolog dal skierowanie na usg i rezonans w pazdzierniku. Czy to normalna procedura??
Piszę to po raz enty, w raku czytanie z markerów to połowa szansy przeżycia. Zasada ogólna marker w normie ok.,ale nie do końca, marker poza normą szczegółowa obserwacja. W markerach najważniejsza jest dynamika czyli porównanie w czasie. Jeżeli kolejne pomiary wskazują wzrosty to prawie na 100% coś się "tli" w organiźmie. Skoki góra dół nie są tak niepokojące jak systematyczny wzrost. Każdy ruch markera można wytłumaczyć i trzeba się tego nauczyć bo nie pożyjesz długo. Ja robię na sobie testy w tej materii. Pierwszy zrobiłem dość dawno temu jak cukier/prosty/ buduje raka. Pomiar markera startowego, używania cukru pomiar i znaczny skok w górę. Wg moich badań jeżeli masz guza to on rośnie w zależności od tego co jesz. Na ten przykład cytowany wyżej cukier dobowo dokłada do normalnego przyrostu w moim przypadku nie mniej niż 30%.
Ciekawi mnie czy lekarz dał skierowanie na cea 125 wcześniej niż na jesień - badanie USG, rezonans jak napisałeś. Jeżeli nie to radzę za swoim przykładem zrobić go wcześniej, za pieniądze jak brak zlecenia. Taka mała dygresja w twoim temacie. Jak jesteś w programie lekowym to masz co miesiąc full serwis, jak wypadasz z programu nawet pies z kulawą nogą nie zwróci na ciebie uwagi.....
lekarz po poprzedniej wizycie nie dal skierowania na badanie cea tylko na rezonans i wizyte w pazdzierniku. A zalecil wizyte u ginekologa. Ten zbadal mame i powiedizal aby zrobila powtorne badanie za miesiac tzn teraz ktore zrobila i wynik wyszedl 41.4 czyli mniejszy jak poprzedni. A lekarz prowadzacy onkolog powinien dac cos jeszcze poza skierowaniem na rezonans i skeirowaniu do ginekologa??
we piatek mama idzie na kontrole zrobil;a prywatnie sobie badania markerow i wynik cea 2.7 cea 3.23 natomiast wynik cea 125 grubo ponad norme 141 co to moze oznaczac??
[ Dodano: 2019-03-27, 21:04 ]
na jesieni wsio bylo ok
[ Dodano: 2019-03-27, 22:09 ]
wynik cea to 2.7 natomiast cea 19-9 to 3.23
poprzednio byl 41 mama jest juz po usg spraw kobiecych i tam jest wszytsko ok. Za macica sa biale slady ale lekarz sugeruje ze ejst to po radioterapii. W piatek mama idzie do ginekologa onkologa i wtedy moze cos wiecej bedzie wiadomo
Prawie rok temu pisałem w tym temacie o kontrolowaniu samemu dynamiki markerów i nic z tego nie zrozumiałeś, a może nie chciałeś. Pisałem ,że jak jest się w programie lekowym to robią Ci wyniki co miesiąc, co kwartał. Chyba wiedzą po co dają onkolodzy te skierowania. Nie jesteście w takim programie więc nie dają, dlatego sugerowałem aby robić to samemu.
Marker Cea 125 powiększył się o 320%...nauka poszła w las....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum