Temat który poruszasz jest dość złożony i po macoszemu traktowany przez onkologów.
Napiszę o moich doświadczeniach w tym temacie. Po stwierdzeniu u mnie HCC/11 lat temu guz
prawie 19 cm/ poleciłem moim bliskim, dzieciom zrobienie badań genetycznych i startowych markerów AFP. Informacje jakie otrzymali próbując wykonać moje polecenie były następujace;
HCC nie jest dziedziczne, takich badań się nie robi, NFZ nie refunduje.Myślałem że tak jest tylko w Polsce, ale nie bo córka mieszka w Danii i to samo tam usłyszała.Koniec końcem udało sięwyżebrać zrobienie markerów AFP.Ja nazywam je startowymi i polecam innym zdrowym osobom ich wykonanie jeżeli są w grupie ryzyka.
Okazuje się bowiem, że jeżeli w rodzinie było HCC to ryzyko zachorowania wzrasta o ile dobrze pomiętam parokrotnie/4/. Jak to sie ma do dziedziczenia choroby nie wiem.....
A może wiedza na temat raka jest niewłaściwa bo niedawno przeczytałem badania bodaj kanadyjskich naukowców stwierdzające, że rak jest zakaźny i wtedy wszystkoby tłumaczyło raki poszczególnych rodzajów w rodzinach.....
Dziękuję...pytam bo zmarła na niego siostra mojego taty w wieku 49 lat (chorowała niecałe 5 m-cy) a ja mam dolegliwości pod prawym łukiem żebrowym podobne do kolki żółciowej a woreczek usunięty 4 lata temu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum