półtora tygodnia poza szpitalem, więc odpoczynek w domu, na łonie natury i robienie wszystkiego tego na co mam ochotę
Pamiętam jak czekałam na te dni 'wolności' i korzystałam jak szalona, na tyle na ile się dało. Nie mogłam się nacieszyć, nałapać na zaś.
Cały czas trzymam kciuki za powodzenie leczenia.
oraz za to, aby siostra i Ty miały zgodne HLA
magija napisał/a:
nastawiam na walkę z paskudną chorobą
W tym postanowieniu postaramy się Ciebie podtrzymywać
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Zwracam się do Was z pytaniem. Bliska mi osoba ma chłoniaka DLBCL w kości udowej. W tej chwili jest po piątej chemii, ale przed nią jeszcze szósta i najpewniej radioterapia. Czy ktoś z Was wie może, jak to wykgąda potem z tą kością po radioterapii? Konieczna jest operacja? Jakie sa najczęstsze efekty uboczne radioterapii? Bardzo proszę o odpowiedź.
A czy ta operacja jest konieczna?
Po chemioterapii guz się nie zmniejszył?
Dalsze leczenie po radioterapii to decyzja lekarzy na podstawie wyników badań.
Zabiegi operacyjne w przypadków chłoniaków rzadko kiedy są przeprowadzane.
W przypadku DLBCL leczeniem jest chemioterapia (do uzyskania całkowitej remisji, ale nie więcej niż 8 cykli) i radioterapia (na zmiany uprzednio masywne lub przetrwałe) jako opcja. Jeśli uznaje się, że leczenie było nieskuteczne, to zmienia się leczenie na chemioterapię drugiej linii.
Skutki uboczne zależą od samego pacjenta (od jego organizmu), dawki oraz od obszaru naświetlania.
Dla jednych radioterapia jest o wiele trudniejsza niż chemia, dla drugich wręcz przeciwnie.
Ogólne skutki uboczne radioterapii (często spotyka) w różnym nasileniu osłabienie (po jakiś 2-3 tygodniach od rozpoczęcia terapii) pacjent czuje się słabiej. Senność. Zazwyczaj też spadają wyniki morfologii krwi. Oraz w różnym stopniu jest odczyn popromienny na skórze (od zaczerwienienia do pieczenia, zabrązowienia i popękania skóry). W czasie radioterapii nie można moczyć naświetlanego obszaru. Ponieważ odczuwanie odczynu popromiennego może się nasilić.
Przykre są takie informacje, przesyłam wyrazy współczucia.
_________________ Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum