Witam,
przychodzę tutaj z działu Nowotwory płuca i opłucnej ĂĹĽ wynik TK prośba o pomoc
Wiem , że nie moge tutaj opisywac drugiej choroby, ale chciałabym zrobić ogólny zarys problemu. Jeśli ktoś będzie chciał prosze o zapoznanie sie z moimi wspisami na forum dot. płuc, będę bardzo wdzieczna.
Mój Tato przeszedl operacje usunięcia płata płuca- diagnoza rak gruczołowy (dokładne wyniki w opisach (prosze moderatora o wklejenie tutaj linku do mojego tematu z działu nowotwory płuca i opłucnej-wynik TK prośba o pomoc )
http://www.forum-onkologi...23fbe659#233034
Międzyczasie u Taty został zdiagnozowany czerniak:
Meteriał diagnostyczny: Zmiana skórna ok.lędźwiowej prawej.
Opis makroskopowy:
Wrzecionowaty fragment skóry o wym.5,5x4x0,1 cm z tkanką podskórną grubości 0,8 cm. Na powierzchni okrągła ,brązowa zmiana o wym. 4,4x3,7 cm o reguralnych gładkich brzegach. W części centralnej skóra barwy prawidłowej. W tym miejscu guzkowa brązowa zmiana w obrębie opisanej zmiany śr. 1,2 cm z owrzodzeniem na szczycie. Makroskopowo zmiana usunięta doszczętnie. Najwęższy boczny margines 0,1 cm. Na przekrojach guzkowa opisana zmiana ,biaława. Dość dobrze odgraniczona od dołu, od skóry w odległości 0,9 cm od marginesu głębokiego.
ROZPOZNANIE HISTOPATOLOGICZNE: Superficial spreading malignant melanoma
Mikroskopowo 3 ogniska czerniaka inwazyjnego o średnicach 7,4,3,mm. W sąsiedztwie utkanie pagetoid melanoma in situ.
Głębokość naciekania wg Breslow 4,5 mm Clark III
Nie stwierdzono cech inwazji naczyniowej, owrzodzenia ani naciekania pni nerwowych
U podstawy guza obecny obfity naciek z komórek limfoidalnych
Indeks mitotyczny 25 mitoz/ 1 mm2
pT4a
Minimalne marginesy chirurgiczne: boczny 2 mm, głęboki 6,5 mm
[ Dodano: 2015-02-02, 15:45 ]
Wszystko bardzo sie skomplikowało. Tato nie otrzymał chemii po operacji płuca, a teraz lekarze kazali skupic sie na docięciu czerniaka i ew wycięciu wartownika.
Zabieg dość ciężki, lekarz mówił, że bedzie cięcie dość głebokie w pachwinie.
Cały czas odwkelkać będzie sie chemia na płuca, czyli jak Tato dojdzie juz do siebie po ewentualnym zabiegu usuniecia wartownika to w ogole juz może byc za późno na podanie chemii po usunięciu płata płuca.
Jesteśmy załamani cała sytuacją.
Czy ktoś spotkał się może z takim przypadkiem, może udzielic mi rad??
Bardzo prosze o pomoc
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Madzia70: 2015-02-08, 14:33 ]
Bardzo proszę link wklejony