Nie wiem czy ja dobrze czytam ostatni marker z grudnia wynosił 103, teraz mamy połowę lutego a marker wynosi 66,6. Spadek o tyle jednostek bez leczenia coś tu nie gra. To samo laboratorium, ta sama metoda badania !??
Teraz to trzeba poczekać na histpat wycinka, który wykluczy/potwierdzi wznowę!
Należało zrobić 2 x co 15-20 dni, jak pisałam wcześniej, aby właśnie porównać te dwa wyniki do tego pierwszego.
Owszem - jest spadek ze 103 na 66,6. Poziom nadal niepokojący. Z tym, że nie wiadomo jak się odnieść â błąd? stan zapalny? wznowa? efekt uboczny zastosowanego leczenia (chodzi o leczenie przed badaniem w XII, jeśli jakieś było)? Wszystkie opcje można brać pod uwagę!
Sytuacja z samym markerem jest nadal niejasna i nie ma co się odnosić. Jedno badanie porównawcze w przypadku niejasnej sytuacji klinicznej to za mało, niestety.
Pozdrawiam.
Wynik badania histopatologicznego do badania otrzymano siedem wycinków z kikuta odbytnicy. Rozpoznanie : Przewlekłe zapalenie śluzówki kikuta odbytnicy. W opisie kolonoskopii jest napisane Kikut odbytnicy: błona śluzowa bardzo krucha, broczy krwią podczas rozdmuchiwania, z licznymi aftami i owrzodzeniami. Czy to może powodować podwyższony marker ? Dostaliśmy skierowanie do gastroenterologa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum