Chciałabym uzyskiwać informacje odnośnie wyników badań mojej mamy. Chodzi mi o interpretację, rokowania i leczenie.
Wyniki badania patomorfologicznego.
Miejsce pobrania: wycinek z szyjki macicy.
Rozpoznanie: Carcinoma planoepitheliale G-1 keratodens infiltrans.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2016-01-28, 18:11 ] Posty scalone. Tutaj kontynuuj, proszę, swoją historię, nie twórz nowych wątków.
Aga81,
Zdjęcie nie jest czytelne, zrób jako załącznik do postu.
[ Dodano: 2016-01-28, 18:15 ]
W badanym wycinku stwierdzono obecność inwazyjnego raka płaskonabłonkowego rogowaciejącego o niskim stopniu złośliwości.
Z tego nie da się wywnioskować nic na temat zaawansowania choroby i tym samym nie można napisać o ewentualnym leczeniu i rokowaniach.
Czy posiadasz jeszcze jakieś inne wyniki?
Opis rezonansu
Rozpoznanie C- 53 nowotwór złośliwy szyjki macicy
Badanie uwidocznilo niejednorodna guzowata przebudowę szyjki o wym.40x 49x 38 mm.z naciekiem trzonu macicy, okolicznej tkanki tłuszczowej. Naciek na sklepienie pochwy w zakresie ściany przedniej.cechy restrykcji dyfuzji. Odcinkowe przyleganie pogrubionej tylnej ściany pęcherza moczowego do zmiany. Nie można wykluczyć nacieku. W trzonie macicy po stronie prawej miesniak śr.36 mm. Węzły chłonne biodrowe zew. Do 16 mm.
[ Dodano: 2016-01-28, 18:21 ]
Wykonano również cystoskopie pęcherza. Lewa strona jest całkowicie zdrowa. Jest niewielki naciek od strony zmiany macicy
Jeśli cystoskopia potwierdziła naciekanie śluzówki pęcherza to niestety jest to wysokie zaawansowanie choroby:
http://www.onkologia.zale...20plciowego.pdf str.280
W takiej sytuacji leczeniem z wyboru jest rcth ( jednoczasowa radio i chemioterapia) - jeśli pozwala na to ogólny stan zdrowia pacjentki.
Pozdrawiam serdecznie.
Skojarzona rcth to, w tym przypadku, leczenie o założeniu radykalnym.
Chirurgia jest wskazana w guzach niezaawansowanych lokalnie, w stopniach wyższych zasięg operacji byłby zbyt duży. I nie gwarantowałoby to i tak usunięcia całości nowotworu.
Co do tk to mogę tylko powtórzyć za wnioskami, że zmiany guzkowe kwalifikują się do obserwacji w kolejnych badaniach obrazowych.
Jeżeli zostanie wdrożona rcth to badania kontrolne ( tk) robione w trakcie kolejnych cykli chemii pokażą czy jest reakcja na leczenie również w obrębie tych guzków.
Nie umiem natomiast powiedzieć czy lekarz prowadzący uzna opisane zmiany jedynie za podlegające obserwacji czy jednoznacznie przerzutowe. Druga opcja skutkowałaby inną ścieżką leczenia.
Zalinkowałam Ci Zalecenia, jest tam tabela ze stopniami zaawansowania.
Sam opis rezonansu wskazuje na IVa, ale nie wiem czy uwidoczniony w cystoskopii naciek zweryfikowano i potwierdzono obecność kom.nowotworowych w pęcherzu oraz nie wiem również jak lekarz oceni zmiany guzkowe w płucach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum