Witam, moja mama lat 69 ,rtg klatki piersiowej wykazało cień okrągły sred. 15 mm w szczycie płuca prawego, następnie było TK klatki piersiowej, która potwierdziła zmianę. Zmiana guzkowa o średnicy 15mm w szczycie płuca prawego o nieco spikularnych kształtach nie ulega wzmocnieniu pokontrastowemu. W prawym nadnerczu widoczny guzek 6mm najprawdopodobniej incendentaloma. Nie ulega wzmocnieniu po kontraście.Reszta wszystko w porządku.Mama podczas rtg o tk przeziębiona katar i osłabienie, a wcześniej tata miał zapalenie płuc i był w szpitalu. Wiem,ze potrzebna jest dalsza diagnostyka ale czy to że nie ulega wzmocnieniu po kontraście można mieć nadzieję, że będzie to nic groźnego?
meluna_22, czyli jest różnicowanie pomiędzy pierwotnym procesem rozrostowym, zmianą wtórną i ewentualnie czymś innym. Zmiana jest niewielka, stąd duże ryzyko, że badanie pobranego materiału może być fałszywie negatywne. Myślę, że PET może okazać się lepszym wyborem w tej sytuacji. Trzeba jednak poczekać na decyzję lekarza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum