Mam na imię Anna. Moja siostra Iwona (27lat), jakiś czas temu wyczuła guzek w piersi. Wynik biopsji wykazał, że ma inwazyjnego rak przewodowego (B5b) Co oznaczają te literki w nawiasie?
Mam 4 pytania.
1) co mówią te wyniki?
Ja, Iwona i rodzice zrobiliśmy badania na poziom markerów.
CEA (norma 3,8 ng/ml), A=1,3; I=2,0; M=2,0; T=0,9
CA 15.3 (norma 25U/ml), A= 7,1; I= 16; M=17,6; T=X
CA19.9 (norma 27U/ml), A= 4,4; I = 6,2; M = 15,8; T= 5,3
AFP ( norma 1,6IU/ml) A = 1,6; I = 0,7; M = 4,0; T = 1,5
tata na prostatę.(norma 3,100) T = 1,86
(A = Anna (31 lat), I = Iwona (27 lat), M = mama (58 lat), T= tata (59 lat)
Wszyscy jesteśmy poniżej normy (dlaczego dla różnych płci i wieku są takie same wartości?), ale i tak po biopsji wykryto u mojej siostry nowotwór.
Niepokoją mnie wyniki Mamy...
2) wynik biopsji mojej siostry.
Iwona mieszka w Anglii, tam miała robioną biopsję. Tłumaczenie za pomocą translatora (przepraszam za brak składni)
Dane kliniczne:
Prawo zmian chorobowych piersi 10.7 = 12mm. BR FAD
Opis Makroskopijny:
Brak danych: 4 rdzenie pomiarowe tan tkanki, 2, 3, 4 i 6 mm. A1 (4), wszystkie osadzone; seriali.
Opis Mikroskopijny:
Rdzenie tkanki piersi przeniknęły przez klasy 3 inwazyjnego raka przewodowego. Jest umiarkowany naciek zmieszany limfocytowa. Żaden ze składników lub mikrozwapnień w situ jest postrzegane.
Receptory są oczekiwane
Ostateczna diagnoza
Prawej piersi, biopsja rdzenia - inwazyjny rak przewodowy (B5b)
Nie bardzo rozumiem co to oznacza:
inwazyjny? - złośliwy?
receptory są oczekiwane?
Czy mogłabym sie więcej dowiedzieć (i gdzie) o typie tego raka/nowotwora (jaka jest prawidłowa nomenklatura?) Jakie są rokowania? Jak wygląda leczenie? (jakie leki w chemii?) Czy jest takie samo leczenie w Polsce i w Anglii? czy ten typ nowotworu jest dziedziczony? Jakie dodatkowe badania siostra powinna zrobić (USG, mammografia, tomografia, rtg?)
3) co to oznacza?
Uzupełnienie Diagnoza: immunohistochemię pokazuje, że guz jest ER umiarkowanie pozytywne (6/8), PgR słabo dodatni (4/8) i HER2 jest ujemna (1 +)
4) Lekarz kazał mi i mamie zrobić dodatkowe badania genetyczne? jakie? na obecność BCRA1 i jeszcze jakieś inne? jakie jeszcze badania powinnyśmy zrobić (usg u ginekologa? mama niedawno była na mammografii- czekamy na wyniki), żeby wykluczyć u nas potencjalność na nowotwory? (Mój dziadek zmarł na raka płuc)
Przepraszam, za wielowątkowość, ale nie mam innego źródła informacji.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
A.
Mała mieszka w Watford, a badania robiła gdzieś w Londynie.
Nie wiem dokładnie.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-02-11, 20:30 ] Bardzo prosimy o usuwanie danych osobowych pacjenta i lekarzy z wklejanej dokumentacji.
U siostry zdiagnozowano inwazyjnego raka piersi-tzn,rak nacieka inne tkanki piersi poza swoim pierwotnym ogniskiem-wieksze ryzyko wystapienia przerzutow.
''receptory sa oczekiwane'' -tzn.czekali na wyniki badan hormonow, ktore sa juz dopisane na dole wyniku -estrogen (ER),progesteron receptors (PgR) - dodatnie typowo dla GRADE 3.
oraz HER2 -tu ujemny
Mozliwe leczenie
-operacyjne
-chemioterapia
-radioterapia
-hormonoterapia
albo clinical trials www.cancer.gov/clinicaltrials
Lekarz na spotkaniu zaproponuje jakies leczenie, ale wybor pozostawi siostrze.Ma ona prawo do ''second opinion'' w razie watpliwosci.
Dodatkowe badania wykonywane w UK-decyduje lekarz i wysylane jest zaproszenie na badanie
-rtg klatki piersiowej
-scan kosci
-tk (CT)
-MRI
-PET
Terminy badan w UK beda szybsze i beplatne.
[/u]
[ Dodano: 2014-02-11, 20:46 ]
Podejrzewam, ze USG juz bylo robione.
_________________ Don't underestimate the things that I will do..
Dobrze by było gdyby ktoś z rodziny pojechał do niej bo badań będzie miała bardzo dużo! Trzeba ją podnieść na duchu- wiem coś o tym bo sama to przechodziłam we Włoszech,nie chciałam martwić rodziny i byłam sama. Czasami wydawało mi się ,że temu nie podołam ale musiałam walczyć z chorobą, bo tutaj ważny jest każdy dzień. Nie można tracić czasu na powrót do kraju i rozpoczęcie badań od nowa i czekanie na operację. Życzę powodzenia, ściskam serdecznie! Będzie dobrze!
Ze względu na niewielki rozmiar guza (10,7 - 12 mm) leczenie najprawdopodobniej będzie polegało na operacyjnym usunięciu nowotworu,
bardzo możliwe, że metodą oszczędzającą z zachowaniem piersi.
Podczas zabiegu operacyjnego powinna zostać wykonana procedura oznaczenia i przebadania węzłów chłonnych wartowniczych,
w zależności od jej wyniku decyzja o usunięciu lokalnych węzłów chłonnych (możliwe, że nie będzie to potrzebne).
Jako leczenie uzupełniające wg wskazań powinna zostać zastosowana chemio- lub hormonoterapia.
Jeśli operacja będzie oszczędzająca, to w uzupełnieniu powinna zostać wykonana radioterapia miejscowa.
[ Dodano: 2014-02-12, 14:36 ]
annaIwona napisał/a:
Tłumaczenie za pomocą translatora
Translatory nie używają do tego mózgu, co widać wyraźnie:
annaIwona napisał/a:
Prawo zmian chorobowych piersi
annaIwona napisał/a:
Brak danych: 4 rdzenie
annaIwona napisał/a:
Rdzenie tkanki piersi przeniknęły przez klasy 3 inwazyjnego raka przewodowego.
absenteeism napisał/a:
annaIwona napisał/a:
Tłumaczenie za pomocą translatora
Może lepiej wrzuć oryginał.
O, to, to !
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
annaIwona , trzeba być dobrej myśli, nie dopuszczać do siebie czarnych scenariuszy. W każdej chorobie bardzo ważne jest pozytywne myślenie! Trzymam kciuki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum