Dzień dobry. Jestem nowa na forum. Pozdrawiam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników:
25.07.2012 Badanie Mammograficzne - zwapnienia , BIRADS IV BAC
17.10.2012 Badani USG - Obie piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej. Tk. gruczołowa dysplastyczna.
W piersi lewej na godz. 2.00 hypoechogeniczny obszar o wymiarach 11 x 7 mm ze zwapnieniami
- zmiana odpowiada zwapnieniom widocznym na zdjęciu mammograficznym Birads IV - BAC pobrany.
Przewody mleczne nieposzerzone. W dołach pachowych widoczne odczynowe węzły chłonne - 11 mm. BIRADS IV
20.10.2012 Wynik badania cytologicznego - 87 S\12 Dgn. Cellulae carcinomatosae
25.10.2012 Skierowanie do szpitala Rozpoznanie BIRADS V Cellulae carcinomatosae
(i dalej nie mogę rozczytać,, mamore sin") kod C50.
Przy odbiorze wyników nie miałam możliwości rozmowy z Pania doktor.
Bardzo chciałabym się dowiedziec, jakie są rokowania przy takich wynikach. Dziękuję.
Bardzo mnie ciekawi, gdzie jest taki szpital, Centrum Onkologiczne, co wydaje wyniki bez konsultacji wpierw z lekarzem. U mnie w Kielcach w Centrum Onkologicznym, jak poszłam odebrać wynik z USG i Mammografii, a później z pobrania biopsji cienkoigłowej, czy z biopsji mammotonicznej musiałam wpierw za każdym wynikiem porozmawiać z lekarzem inaczej mi nie wydano, pozdrawiam anna
Bardzo chciałabym się dowiedziec, jakie są rokowania przy takich wynikach. Dziękuję.
Diagnostyka jeszcze trwa, trzeba poczekać na wynik hist.-pat., materiału pobranego w szpitalu, bo zakładam, że taki jest/był cel skierowania do szpitala. Jeśli się mylę popraw mnie.
Na dzisiaj mogę tylko powiedzieć, że wielkość zmiany w piersi nie jest duża , a to bardzo dobra okoliczność w każdej sytuacji.
tadzia1 napisał/a:
( i dalej nie mogę rozczytać,, mamore sin")
To czego nie możesz rozczytać prawdopodobnie brzmi âmammae sinâ i znaczy pierś lewa.
Na dzień dzisiejszy można stwierdzić tylko tyle, że z całą pewnością jest to Rak gruczołu sutkowego . Rokowania i dalsze postępowanie zależy od tego jakie będą wyniki hist-pat i czy węzły chłonne są zajęte, czy też wolne od raka . Pozdrawiam
_________________ Mamuś ur. 01.08.1955 - zm. 28.11.2011 godz.22.27 (*) .
Diagnostyka jeszcze trwa, trzeba poczekać na wynik hist.-pat., materiału pobranego w szpitalu, bo zakładam, że taki jest/był cel skierowania do szpitala. Jeśli się mylę popraw mnie.
Do szpitala skierowanie na wycięcie zmiany i węzła wartownika, tak dowiedziałam się od pielęgniarki i później fragment zostanie poddany badaniu hist-pat. A czym ta biopsja (tzn. jej wynik) wykonana przez P. doktor różni się od wyniku hist-pat? Nic ona nie wnosi? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-11-10, 23:17 ]
Dziękuję za odpowiedź.
A czym ta biopsja (tzn. jej wynik) wykonana przez P. doktor różni się od wyniku hist-pat? Nic ona nie wnosi?
Biopsja cienkoigłowa (BAC) ma sporo ograniczeń, co także potwierdza zamieszczony przez Ciebie wynik, w którym nic oprócz tego, że są komórki raka.
DumSpio-Spero napisał/a:
Zanim chirurg zacznie operację winien wiedzieć z jakim typem nowotworu złośliwego ma do czynienia (wg obecnego stanu wiedzy medycznej mamy raki piersi a nie "raka piersi")
Cytat pochodzi z postu http://www.forum-onkologi...6435.htm#151562
Dlaczego ? Ponieważ nie każdego raka tak samo się leczy. Kluczowa sprawą jest ustalenie z jakim nowotworem mamy do czynienia, czy jest to rak in situ, czy inwazyjny, a w przypadku planowania leczenia indukcyjnego ( Ciebie nie dotyczy)również czynników predykcyjnych.
Rozpoznanie histopatologiczne (to o które pytasz) materiału diagnostycznego dostarcza informacji jw i innych: typ histologiczny i stopień zróżnicowania raka, czynniki prognostyczne i predykcyjne.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum