Autor |
Wiadomość |
Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
stefanek
Odpowiedzi: 82
Wyświetleń: 47026
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-04-18, 11:44 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Dobry specjalista dermatolog moglby wiecej powiedziec ogladajac to przez dermatoskop. Czerniaki maja specyficzne cechy ktore widac pod powiekszeniem. Z tego co czytalem i ktos tez juz pisal mozna prawdopodobnie zrobic biopsje i przebadac maly wycinek. Jest to na pewno mniej uciazliwy zabieg. Musisz koniecznie cos z tym zrobic. Czerniaki maja to do siebie ze jesli sa we wczesnym stadium szanse na przerzuty sa bardzo niewielkie. Przykladowo czerniaki in-situ sa praktycznie niegrozne bo nie rozwinely sie na tyle aby dawac przerzuty. Tym dluzej zwlekamy tym gorzej. Moze to byc oczywiscie zupelnie niegrozne ale lepiej sprawdzic jak najszybciej. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-04-15, 10:21 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Na prawde nie mozesz isc i wyciac tego prywatnie? Poszukaj w innym miescie, gdziekolwiek zeby jak najszybciej to wyciac. Pamietaj, ze jesli to czerniak (miejmy nadzieje ze nie) to kazdy dzien zwloki moze byc decydujacy.
Cytat: | Ponadto byłam u swojego lekarza który zapewniał mnie że to nic złego że "taka moja uroda" i że dopiero jak coś się zmieni to mam do niego dzwonic. Zgłupiałam.. |
Pisalas wczesniej ze to sie zmienilo, powiekszylo i rozdziela paznokiec? To znaczy ze ta zmiana sie pogarsza. Jesli lekarz mowi ze to taka twoja uroda to jest to jakis konowal a nie lekarz. Ale to nie on ma to na paznokciu tylko TY!
[ Dodano: 2016-04-15, 11:26 ]
Fajny cytat znalazlem
Cytat: | Jeśli ktoś uważa, że im bardziej podejrzane znamię, tym bardziej należałoby go pozostawić w spokoju, to zachowuje się jak człowiek, który nosząc od dawna w kieszeni częściowo skorodowany i uszkodzony granat, boi się go wyrzucić, żeby nie wybuchł w czasie wyrzucenia. Woli nosić go cały czas przy sobie, mając nadzieję, że może akurat nie wybuchnie? |
|
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-29, 20:24 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Nie mozesz isc prywatnie? Jesli jest to czerniak (miejmy nadzieje ze nie) to kazda zwloka gra na twoja niekorzysc.
Dawanie szansy jakiemus lekarzowi bo chce poczekac az co? az sie bardziej to rozrosnie i rozwinie?
|
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-29, 12:12 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Tak jak powiedzial Dulce... TYLKO badanie histopatologiczne da konkretna odpowiedz. Zadne inne badania nie beda w 100% pewne nawet jesli obejrzy to super specjalista.
Musisz koniecznie to usunac i zbadac po mikroskopem. Trzeba wykluczyc najgorsze. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-24, 20:44 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
To sie bardzo rzadko zdarza stad moze niewiedza lekarza. Oczywiscie nie musi to byc czerniak. Dokladne obejrzenie tego przez specjaliste i biopsja powinny rozwiac watpliwosci. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-24, 19:27 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Nie chce cie straszyc ale Madzia ma racje. Powinienes to jak najszybciej pokazac specjaliscie.
Jesli wpiszesz w Google: 'nail melanoma' (czerniak paznokcia) i dasz na obrazki to jest bardzo duzo zdjec podobnych do twojego.
[ Dodano: 2016-03-24, 19:29 ]
Na dodatek piszesz ze kreska byla wczesniej wezsza i paznokiec sie rozdwaja... to tez nie wrozy dobrze. |
|