1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: cytometria przepływowa - gdzie zrobić? |
prolegomena
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7108
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2017-03-09, 19:37 Temat: cytometria przepływowa - gdzie zrobić? |
I jak idzie leczenie? |
prolegomena
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-12-09, 17:24 Temat: cytometria przepływowa - gdzie zrobić? |
Proszę wybaczyć bezpośredniość, ale jako że moja głowa i serce są zdecydowanie po stronie tradycyjnej szkoły, nadal stoję na stanowisku, że trzeba zrobić biopsję chirurgiczną z pobraniem węzła lub kawalka tkanki i zlecić badania doświadczonemu hematopatologowi. W diagnostyce chłoniaków najważniejsze jest badanie histopatologiczne i immunohistochemia, czyli barwienia. Nie wiem, na jakiej podstawie patomorfolog wskazuje cytometrię przepływową jako "jedyną pewną metodę diagnostyki tego typu chłoniaków", ale przypuszczam, że niejeden lekarz nie zgodziłby się z tym stwierdzeniem. |
prolegomena
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-11-30, 18:40 Temat: cytometria przepływowa - gdzie zrobić? |
To prawda, pełna zgoda, chociaż istnieją dwie "szkoły" i dwa odrębne poglądy co do miejsca diagnostyki cytometrycznej w hematoonkologii. Vide: "Podstawy hematologii" pod red. A. Dmoszyńskiej, rozdział 7, s. 111. Przyznam, że we mnie również budzi to wielkie wątpliwości. |
prolegomena
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-11-30, 12:48 Temat: cytometria przepływowa - gdzie zrobić? |
A Instytut Hematologii i Transfuzjologii? Może zadzwoń tu? http://www.ihit.waw.pl/za...ologicznej.html
Jaki jest wynik badania histopatologicznego? |
|
|