1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: BRCA1 |
nana1
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 6619
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-11-19, 19:41 Temat: BRCA1 |
Moim zdaniem możesz się uspokoić. W naszym przypadku było podobnie. U bratanicy wyszedł wynik negatywny, u brata "niepewny, ale raczej negatywny". U pozostałych członków rodziny stwierdzono mutację BRCA1. Też przy pierwszej konsultacji nikt nie otrzymał wyniku na piśmie i pobrano nam znowu próbki krwi. Wszystkie wyniki po powtórnym badaniu wyszły takie same, z tym że u brata wykluczono mutację.
Więc nie zamartwiaj się, skoro pan doktor powiedział, że mutacji nie ma, to nie ma. |
nana1
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-11-11, 10:00 Temat: BRCA1 |
Jeśli próbki krwi były badane w Szczecinie, to najprawdopodobniej na konsultacje przyjedzie genetyk i przywiezie ze sobą wyniki, zarówno te pozytywne, jak i negatywne. Tak właśnie było w naszym przypadku. Mój brat i jego córka też byli poproszeni na konsultacje, chociaż u nich mutacji nie stwierdzono. Tak więc wszystko zdarzyć się może. |
nana1
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-11-10, 19:02 Temat: BRCA1 |
Michasiemko, jeśli zostałaś zaproszona na konsultacje po tylu miesiącach czekania na wynik, to moim zdaniem, jest bardzo prawdopodobne, że jesteś nosicielką uszkodzonego genu. Z drugiej jednak strony, może akurat do waszego miasta przyjeżdża konsultant i przywozi ze sobą wszystkie wyniki osób, które robiły testy w danym okresie, twój test może okazać się negatywny. Czekałaś tak długo, poczekaj jeszcze trochę. Nerwy nic tu już nie pomogą. Nikt z Forum nie powie ci jednoznacznie, jaki wynik otrzymasz. Życzę ci ze swej strony, by był negatywny. |
nana1
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-11-07, 20:29 Temat: BRCA1 |
Ja robiłam test w Poradni Genetycznej w Białymstoku, ale próbki do badania były wysyłane do Szczecina. Po ok. czterech miesiącach otrzymałam zaproszenie od genetyka ze Szczecina na konsultacje w naszej poradni. Miałam przybyć z córką i rodzeństwem. I tu zostałam poinformowana, że mam stwierdzoną mutację BRCA1, ale nie otrzymałam nic na piśmie. Pobrano mi drugi raz próbkę krwi, osobom z rodziny też. Wyniki na piśmie otrzymaliśmy dopiero po kolejnych kilku miesiącach od genetyka przy kolejnej jego wizycie w Białymstoku.
Córka wcześniej robiła badania prywatnie (nie w Poradni Genetycznej), próbka krwi była wysyłana do Łodzi. Po dwóch tygodniach zadzwoniono, że ma przyjechać i odebrać wynik osobiście. |
|
|