Autor |
Wiadomość |
Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
myszka
Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 15304
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-12-02, 17:49 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
To ,ze dobry patomorfolog to raczej nie ma tu znaczenia.Znaczenie ma,ze nie mialas podanego IM przed wizyta u lekarza.Niestety to bardzo wazny czynnik decydujacy w cienkich czerniakach o badaniu wezla wartownika. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-12-02, 16:06 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Pisalas maila do profesora?Co odpisal?A i jeszcze jedno pytanie czy dr.Dziewirski nie zauwazyl braku oznaczenia IM? |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-10, 18:01 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Wiesz co. Moze napisz maila do prof. Rutkowskiego przepisz wyniki. Napewno prof. zauwazy ,ze brakuje oznaczenia IM. Bo ja nadal twierdze, ze ten parametr powinien byc oznaczony. Oczywiscie, ze wyciecie wezla wartownika niczego nie gwarantuje, ale skoro jest taka procedura to czemus sluzy. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-10, 13:11 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
W tym momencie nie mozna stwierdzic czy powinna byc biopsja wartownika czy nie poniewaz nie ma oznaczonego IM.Jesli bedzie mniejszy niz 1 lub 0 wtedy biopsji przy tych parametrach nie wykonuje sie.Pozostaja tylko kontrole. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-10, 13:04 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Tak stefanku .Tylko nie sam iindeks jest deczdujacym paarametrem jesli chodzi o przerzuty.Rownie wazny jest Breslow czy obecnosc owrzodzenia. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-08, 14:09 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
przepraszam |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-08, 13:08 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Ja wiem co ozacza IM.Statystyki statystykami ,zycie,zyciem ,a onkologia nie matematyka i nie zawsze dwa plus dwa jest cztery.Na forum mimy opisuje chorobe swojej zony u ktorej pomimo zerowego IM nastapily przerzuty do wezlow.To jest bardzo nieprzewidywalna choroba.Jak mi kiedys ktos powiedzial ,ze nie ma czerniakow ,a jest czerniak.Bo kazdy jest inny.Ja kiedys przerazona zapytalam swojego lekarza dlaczego moj czerniak jest zaliczony do grupy razem z czerniakami 2mm,odpowiedzial ze czerniak czerniakowi jest nie rowny.Dlatego nie mozna wynalezc skutecznzch lekow.
[ Dodano: 2014-11-08, 13:31 ]
oczywiscie zle napisalam nie ma czerniaka a sa czerniaki |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-07, 15:37 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Moj czerniak SSM.Ja swoje bloczki konsultowalam kilka razy i za kazdym razem indeks byl inny.Ktory jest tak naprawde najbardziej wiarygodny tego do dzis nie wiem.Ale jezdzac na kontrole do CO kilka razy spotkalam osoby u ktorych pomimo cienkiego czerniaka byl podwyzszony indeks.Na forum jest dziewczyna u ktorej nie ma podanego Breslowa ,Clarka ma 1 i indeks powyzej 1.Oczywiscie jest po wycieciu wartownika.Czerniak jest bardzo nieprzewidywalny i wszystko jest mozliwe.Jak juz kiedys pisalam u mnie podany jest IM-1 i ,ze znajdowal sie w naskorku.Ale tu nie ma naczyn krwionosnych wiec jak to mam rozumiec to sama nie wiem. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-07, 13:23 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Nie tylko skala Breslowa decyduje o badaniu wezla wartownika.Ja mialam Breslow 0,2mm i mialam badanego wartownika poniewaz IM mialam rowny 1.A tu nie mamy okreslonego indeksu tak wiec trudno wypowiadac sie na temat badania wezlow. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-06, 19:20 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Od 2010r jest nowa klasyfikacja czerniaka,gdzie jest mowa o IM.Obecnie w kazdym wyniku histopatologicznym powinien byc okreslony indeks. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-11-06, 17:51 Temat: czerniak złośliwy typy SSM |
Brakuje mi w opisie wzmanki o IM-indeksie mitotycznym.Jest to jeden z waznejszych czynnikow rokowniczych. |
|