1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 14
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zmiana w jajniku
mufaso83

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 16324

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-02, 19:34   Temat: Zmiana w jajniku
myślę, że troszkę paniki w tym jest, ale uważam również, że nie powinno się nic bagatelizować. Sprawdzenie jest jak najbardziej wskazane
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-02, 15:46   Temat: Zmiana w jajniku
jednak jezli krwawienie będzie obfitsze lub trwało zbyt długo, udaj się do lekarza.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-01, 16:19   Temat: Zmiana w jajniku
2 tygodnie po pierwszym, po drugim chyba 10 dni
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-30, 21:31   Temat: Zmiana w jajniku
powinno się pobierać też z kanału, bo jeżeli zmiana jest na tarczy to może również wchodzić w kanał szyjki, a wtedy jeśli będzie jakikolwiek zabieg, będzie to miało wpływ na jego rozległość.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-30, 11:33   Temat: Zmiana w jajniku
więc, sama cytologia nie ma czułości 100%, dopiero w połączeniu z kolposkopią to 90-98% czułości. Ja mając cytII miałam również CIN3.
Od wyniku zależy dalsze postępowanie. Jednak wątpię, żeby wyszło coś poza CIN1/2, jeśli już. A wtedy albo obserwacja, albo konizacja i przebadanie materiału po badaniu. I na tym koniec leczenia.
Trzeba czekać na wynik
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-29, 22:33   Temat: Zmiana w jajniku
robienie badań na obecność HPV nie jest standardem postępowania. Ja robiłam prywatnie.
Wyobraź sobie, że np nadal są gabinety ginekologiczne bez usg czy kolposkopu....dla mnie to jak badanie po ciemku.....
grupa II cytologii wcale nie jest nieprawidłowa, zależy co razem z nią wychodziło.
Natomiast, żeby doszło do jakiejś zmiany spowodowanej HPV, to faktycznie musiało minąć troszkę czasu. Ile? Nikt nie wie dokładnie.
Moim zdaniem po prostu trzeba wybrać dobrego lekarza z dobrym sprzętem i polecanego w środowisku. Niestety u mnie w mieście tacy przyjmują tylko prywatnie, a koszt takiej wizyty bez badań to od 180 do 300zł. A gdzie badania? no cóż, zus placić i tak trzeba....
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-29, 20:21   Temat: Zmiana w jajniku
czyli jednak coś tam podejrzanie mu wyglądało?
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-25, 10:11   Temat: Zmiana w jajniku
oczywiście, że tak. Tylko nikt tu nie mówi o zaprzestaniu profilaktyki. Wręcz zaszczepienie, jeśli nosicielem się nie jest lub ma np jeden typ, zwiększa przecież poziom ochrony?
Ponadto szczepionka chroni przed 4 typami, nie tylko jednym, którymi zawsze w przyszłości można się zarazić. Uważam, że nie powinno się negować opinii lekarza, który na co dzień zajmuje się leczeniem kobiet. Nikt nie wymyślił sobie opcji szczepienia czytając forum dla kobiet.....mi zalecił lekarz (a czy on czyta fora dla kobiet - nie wiem :lol: )
co do HPV, wiesz Magdo, różne są szacunki, dochodzące nawet do liczby 50% (osób, które zraziły się hpv). Nie rozumiem, czemu część ludzi podchodzi do tego wirusa prawie, jak do hiv....dla mnie, to jak wirus opryszczki czy grypy, złapałaś, kit wie gdzie i trzeba z tym żyć. A zarazić jest się bardzo łatwo
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-24, 22:12   Temat: Zmiana w jajniku
szczepienie zostalo wykonane po badaniu na obecność hpv, którego mimo wcześniejszych zmian nie wykryto. Ponadto rekomendował to lekarz
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-24, 20:48   Temat: Zmiana w jajniku
w niektórych województwach, typu moje - pomorskie, jest program bezpłatnych szczepien dziewczynek na hpv. Szczepione są w szkole. Oczywiście zawsze znajdą się przeciwnicy szczepionek, ale co zrobić. Każdy dokonuje własnych wyborów. Ja wolę wierzyć lekarzom.
Mój ginekolog, a praktykuje również w Niemczech, mówi, że owszem, organizm może w naszym wieku nie zwalczyć hpv, ale można się samej zaczepić, bo nie jest udokumentowane, czy szczepionka nie pomaga w zwalczaniu wirusa. U nas ona kosztuje 200 zł jedna dawka. Ja jestem zaszczepiona, zrobiłam ją w wieku 30 lat
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-22, 07:16   Temat: Zmiana w jajniku
ja miałam badanie na obecność HPV po konizacji szyjki, wtedy już został usunięty dzięki zabiegowi. Natomiast zaszczepiłam się
Mój lekarz mówił, że przy HPV (gdyby wyszedł po konizacji) kolposkopia byłaby co pół roku z racji podwyższonego ryzyka. Jednak, czy każdy lekarz ma takie zasady? Teoretycznie można obserwować tylko gołym okiem jednak moim osobistym zdaniem jest ciężko. Tym bardziej, że przy tym badaniu szyjka jest poddana dzianiu kwasu octowego (który powoduje delikatne zbielenie nieprawidłowego nabłonka) a następnie lekarz ogląda szujkę kolposkopem z powiększeniem.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-07-21, 21:13   Temat: Zmiana w jajniku
rozumiem Twoje obawy
wirus HPV wywołuje raka szyjki macicy, nie jajnika
badanie powinnaś mieć zrobione. Czystym przykładem jestem ja, mi cytologia wychodziła ok, a po kolposkopii okazało się, że jednak coś się dzieje. Pobrano wycinki i tu nagle CIN 3, gdzie cytologię miałam 2. Dlatego, skoro wyszło, że masz typ onkogenny. Trzeba koniecznie poszerzyć diagnostykę i albo się upieraj na zrobienie na NFZ lub zrób badanie prywatnie (koszt około 200zł) z ewentualną możliwością pobrania wycinków
Zarazić można się na tyle sposobów, że ciężko znaleźć winnego
http://www.kolposkopia.co...l_straszny.html
https://synevo.pl/dla-lekarzy/baza-wiedzy/wirus-hpv-human-papillomavirus-ludzki-wirus-brodawczaka/
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-06-21, 14:08   Temat: Zmiana w jajniku
stany zapalne często występują, nawet bez objawów. Nawet ja ostatnio miałam identyczny wynik cytologii bez objawów. Lekarz zlecił posiew, wyszedł ok, powtórzono cytologię i wyszła w porządku.
Może zacznij faktycznie od zrobienia posiewu
Potem powtórz cytologię, jeśli w posiewie nic nie wyjdzie
a endometriozę i cystę ja bym dodatkowo konsutowała z DOBRYM lekarzem, pracującym na nowszym aparacie usg
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-06-20, 23:09   Temat: Zmiana w jajniku
przy endometriozie wyniki markerów mogą wykraczać poza normę
cytologia, jeżeli tylko wyszedł stan zapalny, również jest bez tragedii
Natomiast lekarz, skoro chce szukać wirusa onkogennego, czyli HPV, może zlecić wykonanie badania na jego obecność. Możesz go również wykonać sama u lekarza prywatnie, koszt to około 180zł

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron