1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Nerwobole po usunieciu plata pluca
missy

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5632

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-06-02, 18:21   Temat: Nerwobole po usunieciu plata pluca
Iwa69,
Chodzi Ci o leki celowane?

[ Dodano: 2016-06-02, 19:36 ]
Potrzebne byłyby dodatkowe badania ( określenie konkretnych mutacji genetycznych). Nie jestem pewna czy programy lekowe refundowane obecnie będą dostępne, chodzi mi o ilość i jakość kryteriów, które trzeba spełnić, aby zostać zakwalifikowanym:
http://onkologia-online.p...04.25/b/b.6.pdf
Można też szukać otwartych badań klinicznych ( wg frazy ' rak płuca'):
https://pto.med.pl/badania_kliniczne
missy

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-05-12, 21:31   Temat: Nerwobole po usunieciu plata pluca
Iwa69,
Ogromnie mi przykro, nie takie opisy tk chce się czytać.
Mogę się jedynie domyślać, że jedną z przyczyn tego nagłego rozsiewu jest przede wszystkim typ raka - co prawda wielkokomórkowy, ale niestety często agresywnością rozwoju może przypominać drobnokomórkowego. Swoją drogą, czy wiesz jaką chemię podano Mamie?
Dodatkowo guz był naprawdę spory, miał duże ogniska martwicy, to też dowód na jego szybkie wzrastanie. Pisałam wcześniej, że brakowało mi w wyniku histpat dokładnego opisu co do radykalności zabiegu ( cecha R), ewentualnego naciekania naczyń krwionośnych ( V) i limfatycznych ( L).
Obecnie jedynym sposobem powstrzymywania choroby mogłaby być, teoretycznie, chemioterapia. Nie umiem Ci jednak powiedzieć, czy Mama się do niej kwalifikuje.
Co do informowania chorego o jego stanie to ja jestem za mówieniem prawdy. Nowotwór Mamy rozwija się szybko, nie sądzę, aby ukrywanie przed nią takiego stanu rzeczy mogło przynieść cokolwiek dobrego.
missy

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-03-30, 19:48   Temat: Nerwobole po usunieciu plata pluca
Tak, opis pokazuje radykalnie wycięty guz. Marginesy czyste, naczynia czyste, węzły też. Tzn.wolałabym przeczytać w klasyfikacji TNM, że jest T3N0M0R0 - wtedy byłaby to pewność "na papierze"
Stwierdzono raka wielkokomórkowego. Generalnie jest zaliczany do tzw.niedrobnokomórkowych. Nie umiem Ci powiedzieć czy panel immunohistochemiczny potwierdza jakieś cechy neuroendokrynne - ale dla leczenia nie ma to teraz znaczenia.
Ogólne zaawansowanie to IIB - w ndrp oznacza to standardowo podejście do chemioterapii uzupełniającej ( dla raka wielkokomórkowego stosuje się czasem schematy chemii jak dla drp). Wg Zaleceń jest ona możliwa u osób w bardzo dobrej lub dobrej kondycji ogólnej. Jak dużą Mama ma niedowagę? Czy pojawiła się ona po operacji czy znacznie wcześniej? A anemia ( niestety nie taka zupełnie lekka) od kiedy jest zauważona w badaniach?
Czy były wykonane inne badania typu usg bądź tk jamy brzusznej?
missy

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-03-01, 13:20   Temat: Nerwobole po usunieciu plata pluca
Iwa69,
Po operacji zapewny były podawane silniejsze środki przeciwbólowe ( morfina?). Sugeruję pójść na oddział, na którym operowano Mamę i zgłosić niewystarczające działanie ketonalu i pyralginy.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron