Autor |
Wiadomość |
Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
missy
Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 14359
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-03-31, 07:55 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
Może jakieś nazwy, skróty? |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-01-21, 12:05 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
Pomyliłam FLOT z FLOX. Ten pierwszy schemat jest "żołądkowy". Jeśli dobrze rozumiem materiały na temat tego schematu, to jest on dosyć nowy.
Co do "eksperymentów" to może próbowano włączyć Tatę do jakiegoś badania klinicznego? |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-01-21, 11:24 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
Dodatni HER2 oznacza, że nowotwór może być leczony dodatkowymii lekami, tzw.celowanymi. Są to konkretne przeciwciała - w tym wypadku trastuzumab.
A FLOT ( wg załączonego opracowania) to fluorouracyl, leukoworyna, oksaliplatyna i docetaksel. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-01-21, 10:18 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
HER2 musi być oznaczone przy pomocy innej metody badawczej, na razie wynik nie potwierdza w 100% tzw. dodatniego statusu HER2. Jeśli amplifikacja się potwierdzi to będzie można wprowadzić dodatkowe leczenie celowane.
A ta chemia to nie EOX? Bo FLOX to raczej jelito grube. Przykro mi, nie wiem. Może ktoś inny podpowie?
[ Dodano: 2016-01-21, 10:20 ]
Już znalazłam:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23307258/ |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-01-20, 13:56 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
bartass28,
Po pierwsze to jest pytanie oderwane od większej całości. Domyślam się , że chodzi o jakiś wynik immunohistochemiczny, ale jak mam Ci odpowiedzieć nie wiedząc co i po co badano?
Nawiązując do Twojego wątku o raku żołądka zapytam tylko czy chodzi o sprawdzanie statusu receptora HER2?
Po drugie masz swój wątek i w nim umieszczaj kolejne pytania - nie ma potrzeby zakładania nowego wątku.
Chyba, że to pytanie jest związane z zupełnie inną, nową historią. Wówczas poprosimy o więcej danych, żeby wiedzieć w jakim temacie mamy się poruszać. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-29, 12:31 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
bartass28,
Jako podejrzane w tk wskazano oba fałdy głosowe. Obraz radiologiczny nie pokazuje ze 100% pewnością, że są to zmiany o charakterze nowotworowym i dlatego należy wykonać badanie histopatologiczne wycinka z tej okolicy. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-27, 17:29 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
bartass28,
Kod ICD 10 to międzynarodowa klasyfikacja chorób. A D38:
http://www.onkologia-onli...atki_piersiowej
Z tego wynika, że u Taty jest, albo było, podejrzenie innego, odrębnego nowotworu złośliwego umiejscowionego w tych wskazanych lokalizacjach. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-27, 15:41 Temat: nieoperacyjny rak żołądka |
bartass28,
A z jakiego powodu wykonano tomografię? I to jest tomografia tylko gardła/szyi czy klatki piersiowej?
Piszesz bardzo niejasno, najlepiej przytocz, proszę, cały opis badania.
Bez tego nie da się powiedzieć, czy jest podejrzenie przerzutów pochodzących z raka żołądka czy podejrzenie innego nowotworu złośliwego. |
|