1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: guzyki tarczycy - podejrzenie raka |
mateo5556
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4597
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-04-10, 19:09 Temat: guzyki tarczycy - podejrzenie raka |
dziękuje za odpowiedź
powodem wykonania usg była zwykła ciekawość.
Mama miała zabieg usunięcia woli tarczycy w latach 90 tych w sumie od tego czasu nie pamiętam zeby robiła USG
brak ogólnych objawów.
W interecie przeczytałem że te zwapnienia mogą sugerowac rak tarczycy zwłaszcza brodawkowaty.
badanie USG wykonał lekarz "nie -ednokrynoog i nie chirurg" chyba pediatra
BAC mama ma 27 kwietnia.
Co do węzłów chłonnych to nie wiem czy lekarz je badał USG "na oko" nie widać powięksoznych węzłów
[ Dodano: 2018-04-10, 20:11 ]
taki opis tarczycy jest nieprawidłowy chodziłoPani o nieprecyzyjny opis czy że ogólnie stan tarczycy budzi niepokoje |
Temat: guzyki tarczycy - podejrzenie raka |
mateo5556
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4597
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-04-07, 13:45 Temat: guzyki tarczycy - podejrzenie raka |
Witam
Mam taki oto wynik badania USG tarczycy mamy:
W prawym płacie tarczyc podejrzenie zmiany guzowatej 1x1 cm.
Lewy płat ze zmianami guzowatymi litymi o echogeniczności mieszanej oraz ze zwapnieniami.
Obserwuje się unaczynienie obwodowe i wewnętrzne w guzie przyśrodkowym
Mama ma skierowanie na biopsję BAC. Na dzień dzisiejszy co można powiedzieć o takim wyniku badania?
Czy tak postawiona diagnoza z USG wskazuje ze mamy raczej do czynienia z "rakiem tarczycy"
wiem że ostateczny wynik dopiero biopsja ale co można powiedzieć na dzień dzisiejszy?
proszę o odp
pozdrawiam
mm |
|
|