1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 18
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
marzena66

Odpowiedzi: 63
Wyświetleń: 13435

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-23, 17:26   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
a dalej nie wiadomo czy to gen czy papierosy...

Papierosy na pewno działają niekorzystnie na płuca i wielu palaczy raka puc się nabawiło ale chorują też osoby, które nigdy nie paliły. Co do genu, to sprawdza się to podczas badań hist.pat., powinien zlecić takie badanie lekarz.

malina2000,
To już czas przeszły, wiem, że dla Ciebie bardzo przykry, wiem, że boli i to mocno ale już odpowiedzi na te pytania nie otrzymasz więc się tym nie zadręczaj dla własnego dobra.

Mocno przytulam.
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-20, 14:11   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000,

Przyjmij wyrazy współczucia ::rose::
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-11-03, 13:13   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
I za to mam zaplacic 1800 zł? Czy mam sie na to zgodzić?

Tutaj masz informacje kiedy pacjentowi należy się bezpłatny a kiedy płatny transport
http://www.gazetalubuska....retka,id,t.html
malina2000 napisał/a:
Po przyjezdzie Lekarz swierdziła ze byłaby mozliwosc zastosowania chemiii (!!!!!) gdyby bronchoskopia dała wynik. Twierdzi ze nie może jej wykonac obecnie, musialaby wypisac pacjenta ze spzitala. Co to za procedury>?

Bez wyniku to logiczne, że nie wiadomo jaką podać chemię. To znaczy, że wypisać i musi tato udać się do innego szpitala żeby zrobiono bronchoskopię, bo nie rozumiem?, oni tam nie robią, nie chcą zrobić, nie dopytałaś?

malina2000 napisał/a:
Ktoś mi to wytłumaczy?

Jak są jakieś niewiadome to zawsze należy dopytywać lekarza, my nie zawsze wiemy co dany lekarz miał na myśli.
Może w tym szpitalu w którym tato przebywa nie robią takich badań, może chodzi o kartę DILO, trzeba pytać lekarza.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-26, 19:38   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
jak wyglada radioterapia paliatywna? czy o jednorazowe naswietlania czy seria? W jakich odstepach?

Cytat:
Radioterapia
Wartościową metodą paliatywnego leczenia chorych na zaawansowanego NDRP z dolegliwościami
ze strony klatki piersiowej jest RTH stosowana w różnych schematach (np.
20 Gy w 5 frakcjach w ciągu 5 dni, 30 Gy w 10 frakcjach w ciągu 12 dni lub 16 Gy w 2
frakcjach po 8 Gy w odstępie tygodniowym) — zawsze przy użyciu wiązki megawoltowej,
z objęciem guza pierwotnego i zajętych przerzutami węzłów chłonnych.
Wskazaniem do paliatywnej RTH są także objawowe przerzuty w ośrodkowym układzie
nerwowym (OUN) lub kościach

http://www.onkologia.zale...%20oplucnej.pdf

Natomiast w DRP zależy wszystko od stanu pacjenta, od tego co było wcześniej, bo tutaj główne leczenie to chemioterapia połączona z radioterapią u taty nic z tych rzeczy nie było więc trzeba podejść do tego indywidualnie.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-23, 19:19   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
z konsultacji z prof. Szczylikiem. Zalecil bezwzglednie radioterapie mozgu i biodra.

malina2000 napisał/a:
Jade prosto do szpitala domowego z tymi zaleceniami. Zobaczymy co zrobia.

To oczywiście już Wasza decyzja czy będziecie jeszcze w ten sposób tacie pomagać i czy tato się na to nadaje czy lepiej dać tacie odpocząć.

Czy prof. Szczylik wie jaki jest taty stan fizyczny?

pozdrawiam i życzę mądrych wyborów.
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-19, 16:53   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
Dzisiaj ojca przeniesiono do szpitala domowego

A co to jest szpital domowy?, hospicjum?, oddział paliatywny?
malina2000 napisał/a:
Zastanawiam sie czy napewno zrobilismy wzystko co mozemy?

Co mogliście to zrobiliście. Jedyne co mogli lekarze przyśpieszyć to diagnostykę, jak nie wychodziło nic z bronchoskopii to powinni wybrać inną metodę diagnostyki. Teraz już nie ma sensu taty męczyć kolejnymi badaniami bo to i tak nic już nie wniesie do leczenia, tato nie byłby w stanie przejść jakiejkolwiek chemioterapię a nawet gdyby to choroba jest już tak zaawansowana, że leczenie nie przyniosłoby żadnego pożytku a jedynie taty cierpienie ze względu na skutki uboczne, lepiej Mu tego darować i zadbać o leczenie objawowe i godne życie bez dodatkowych "atrakcji".
malina2000 napisał/a:
Czy mieli prawo zrezygnowac z biopsji ponieważ pacjent nie rokował a chemia by go zabiła?

Nikt nie rezygnował, tato miał pobierany materiał do badań, tylko wyniki nie wychodziły takie jak powinny a to się niestety zdarza, nie zawsze trafi się w miejsce zaatakowane przez raka. Stan taty jak napisałam był bardzo słaby i rzeczywiście mógł tato nie nadawać się na przyjęcie chemii. Wbrew pozorom , mimo choroby pacjent musi być w dobrym stanie i kondycji żeby chemię przyjąć.
Cytat:
Czy teraz będąc w szpitalu domowym mogę jeszcze coś odwrócić?

Uważam, że powinnaś dać tacie w spokoju dotrwać do Jego ostatnich dni już bez męczenia, co byś nie robiła taty choroby już nie zatrzymasz i taty czas na prawdę nie jest już długi, przykro mi.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-17, 19:37   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
Ojciec ma przerzuty do mozgu oraz kosci.

Rozumiem, bo rak z przerzutami rzeczywiście daje słabe szanse, tylko tu jest wciąż problem, że nie znamy rodzaju raka i nawet tacie nie można pomóc, dając Mu chemię paliatywną bo nie wiadomo jaką? na przerzuty do kości do OUN można zastosować radioterapię. Można to zrobić jeżeli tato jest w dobrym stanie, jeżeli stan taty jest słaby, wyniki kiepskie to lepiej opieka hospicjum i leczenie objawowe i nie ma sensu taty męczyć wyjazdami, badaniami czy trudnym nie dającym wiele szans leczeniem.
malina2000 napisał/a:
Pisze juz calkiem bez emocji...nie wiem co mi sie stalo.

Chwilowe wypalenie, wyparcie, jeszcze najprawdopodobniej dopadną Cię różne stany.
malina2000 napisał/a:
Mam swiadomosc tez ze jestem bardzo obciazona genetycznie bo to byl 3 rak pluc w rodzinie. Nic mnie juz nie obchodzi.

Nie mów tak i nie dołuj się więcej, masz już dość nieszczęścia wokół. Każdy z nas tutaj jest obciążony. W mojej rodzinie nikt nie umiera inaczej tylko na raka, wszyscy ale nie możemy tak myśleć, że jest nam to obojętne i tak się stanie to co ma się stać i może być, że i my w każdej chwili zachorujemy ale nie mamy na to wpływu, nie możemy jednocześnie się tym zadręczać.

Życzę Ci dużo sił, bo na pewno przed Tobą trudny czas :tull:
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-14, 12:44   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
JULIA-ANKA,
Hospicjum nie bardzo chce/może objąć opieką osoby w takiej odległości, bo chorych jest mnóstwo i przy takich odległościach to lekarz/pielęgniarka odwiedziliby 2-3 chorych tylko a zapotrzebowanie na wizyty każdego dnia jest ogromne. Zazwyczaj tak do 40 km to maksymalnie (ale głowy nie dam).

Myślę, że zawsze trzeba szukać hospicjum najbliżej miejsca zamieszkania a jak nie ma w pobliżu to trzeba z najbliższym hospicjum porozmawiać bo to już kwestia indywidualna jak podejdą.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-14, 06:54   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
Hospicjum domowe - pacjent jest w domu, raz na tydzień przychodzi pielęgniarka, lekarz (czasami raz na 2 tygodnie, zależy od potrzeb), pacjentem opiekuje się w domu rodzina a lekarz i pielęgniarka, przychodzą, przebadają pacjenta, wypiszą leki lub co tam potrzebne, z hospicjum można wypożyczać sprzęt potrzebny choremu, łóżko, koncentrator, materac przeciwodleżynowy.

Hospicjum stacjonarne - pacjent leży w hospicjum i Oni opiekują się chorym. W hospicjum można przebywać z pacjentem ile się chce.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-13, 21:25   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
Ojciec zaczyna mowic pd rzeczy..

Przerzuty do OUN, tu tkwi najprawdopodobniej przyczyna.
malina2000 napisał/a:
jesli sie nie poprawi dalszych badan nie bedzie i pizostaje leczenie paliatywne.

Leczenie paliatywne to też trzeba wiedzieć na co, u taty wciąż nie wiemy jaki to rak, raczej masz na myśli leczenie objawowe, opiekę paliatywną?
malina2000 napisał/a:
w jaki sposob zalatwia sie hispicjum?

Jeżeli pacjent choruje onkologicznie to ma prawo do opieki hospicyjnej w przypadku kiedy jest leczenie paliatywne lub leczenie onkologiczne zostało zakończone. Trzeba załatwić skierowanie do hospicjum, musi być określone czy domowe czy stacjonarne i czy jest leczenie paliatywne czy zakończone (to wszystko musi być na skierowanie napisane). Skierowanie może wystawić szpital, lekarz prowadzący, lekarz rodzinny.
Mając skierowanie, wybierasz hospicjum, zapisujesz tatę na listę oczekujących i czekasz albo na wizytę domową albo na miejsce w hospicjum.
malina2000 napisał/a:
czy w hospicjum sa miejaca dla takich ludzi jak moj ojciec?

Na pewno tato kwalifikuje się do hospicjum ale o miejsce nie jest tak łatwo, trzeba odczekać w kolejce oczekujących a żeby dostać miejsce wiadomo musi ktoś w hospicjum odejść, przykre ale taka jest rzeczywistość.

pozdrawiam i sił życzę.
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-12, 17:55   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
i ojciec za tydzien ma jechac do warszawy na otwarcie klatki ipobranie wycinka

I bardzo słusznie, bo można tak robić i robić bronchoskopię i nic z tego nie będzie a choroba panoszy się po organizmie. We wczorajszym poście dałam Ci informacje jakie jest postępowanie diagnostyczne przy raku płuc i jedną z metod jak nie można się dostać mniej drastycznymi metodami jest właśnie diagnostyczne otwarcie klatki piersiowej.
malina2000 napisał/a:
Zrobiono tomograf glowy sa dwa guzy..

To nie jest dobra informacja, przykro mi bo są to najprawdopodobniej już przerzuty.
malina2000 napisał/a:
Lekarz mowi nawet ze choroba moze sie zatrxymac i jeszcze troche pozyje...wstapila we mnie nadzieja...

Nie chcę Ci zabierać tej nadziei i chcę żeby lekarka miała rację ale ja mam jednak odmienne zdanie i uważam, że choroba z przerzutami nie daje dużych szans.
Wiem, podcięłam Ci skrzydła tą wypowiedzią ale uważam, że prawda jest najważniejsza i chcę żebyście nie marnowali żadnego wspólnego dnia z tata.

Trzymaj się i chcę nie mieć racji.
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-11, 18:44   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
1.Zrobiono bronchoskopię - wynik -nowotwór- bez sprecyzowania jaki

a mogłabyś ten wynik histopatu tutaj wkleić/przepisać.
malina2000 napisał/a:
3.zlecono ponownie bronchoskopię- na sprawdzenie wezłów- czy nie można było tego zrobic za pierwszym razem?

Nie robi się. Pierwsze zawsze jest sama bronchoskopia i jak wychodzi wynik fałszywie ujemny a jest podejrzenie raka to zazwyczaj powtarza się bronchoskopie, dopiero jak dalej nie można postawić diagnozy, szuka się dalszych rozwiązań np. pobranie węzła albo jeszcze inny rodzaj diagnostyki
Cytat:
Diagnostyka
Do badań stosowanych w diagnostyce raka płuca należą:
- badanie radiologiczne płuc i klatki piersiowej
- badanie tomograficzne płuc
- ultrasonografia węzłów szyjnych nadobojczykowych
- badanie cytologiczne plwociny
- bronchofiberoskopia z pobraniem wydzieliny z oskrzeli i wycinków z guza do badania histologicznego
- badanie popłuczyn z oskrzeli
- biopsja aspiracyjna cienkoigłowa wykonywana przez ścianę klatki piersiowej pod kontrolą TK
lub przez ścianę oskrzeli
- pobranie węzłów chłonnych śródpiersia (mediastinoskopia)
- pobranie węzłów chłonnych nadobojczykowych (skalenobiopsja)
- video-torakoskopia
- diagnostyczne otwarcie klatki piersiowej

http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca.php#menu4
malina2000,
To jest ten problem, że mimo, że lekarze badają to trochę stoicie w miejscu, gdyby tato był już w trakcie leczenia onkologicznego to onkolog zleciłby scyntygrafię bo RTG może nie pokazywać przerzutów do kośćca, zbyt niedokładne badanie.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-11, 13:02   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
Zlecono powtórną bronchoskopię- nie wiem po co?

Albo nam jeszcze tego nie napisałaś, bo już bronchoskopia była robiona albo wciąż nie ma wyniku bo jak do tej pory piszesz cały czas "tato ma raka" tylko my wciąż nie wiemy jakiego raka???, rodzaj? bo to, że to rak płuc to nie do końca diagnoza.
Jeśli to do tej pory nie zostało określone to właśnie po to jest kolejna bronchoskopia.

malina2000 napisał/a:
bole kostne wzmagają się,

Pisałaś, że po zrobieniu RTG stwierdzono u taty zwyrodnienia, czy dalej jest to podtrzymywane czy jednak zrobiono scyntygrafię i okazało się, że to przerzuty?

Piszesz bardzo chaotycznie i na prawdę trudno powiązać jedno z drugim, urywasz dany wątek badań i w takiej sytuacji jest nam ciężko coś doradzić.
malina2000 napisał/a:
ojciec nie przyjmuje do wiadomosci ze ma raka...

Jeżeli nie chce zaakceptować tej informacji to nie trzeba na siłę Go uświadamiać, niech wie tylko ile się Was pyta.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-07, 22:44   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000,
chcesz coś na ten temat wiedzieć to jest wyszukiwarka na forum.
Tutaj masz link do tematu, który Cię interesuje http://www.forum-onkologi...y-c-vt12002.htm

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2017-10-07, 18:12   Temat: Dlaczego nie chcą zrobić bronchoskopii??
malina2000 napisał/a:
Z bronchoskopii lekarz mowi ze to rak nieoperacyjny. Czy mozna to stwierdzic

Można bo lekarz za pomocą endoskopu ogląda struny głosowe, tchawicę, oskrzela i ich rozgałęzienia wewnątrz płuc więc widzi jak te zmiany wyglądają i jeśli jest proces rozległy to nikt się nie podejmie operacji.
malina2000 napisał/a:
Lekarka podejrzewa przerzut do mozgu ale nie chciala wykonac tk glowy bo twierdzi ze to zbyt obciazajace....

Tego to ja nie rozumiem, skoro jest podejrzenie przerzutów to się to sprawdza. Chyba, że tato ma jakieś kiepskie wyniki kreatyniny, coś z nerkami i stąd taka decyzja.

pozdrawiam

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron