Autor |
Wiadomość |
Temat: guzek płuca lewego |
marzena66
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 6550
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-07-22, 07:41 Temat: guzek płuca lewego |
luk21,
Było to do przewidzenia, ponieważ operacja była radykalna i wszędzie czysto, tak jak pisałam w poprzednim poście. Teraz bądźcie bardzo czujni na wszelkie dolegliwości ale nie wpadajcie również w paranoje, że jakikolwiek objaw to od razu ponownie rak. Trzeba robić systematycznie badania obrazowe, obserwować.
Życzę żeby choroba już nigdy nie wróciła, zdrowia dla mamy, pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-07-20, 16:11 Temat: guzek płuca lewego |
luk21 napisał/a: | Teraz mamy skierowanie do onkologa, żeby ustalił co dalej |
Bardzo słusznie. Jeśli onkolog uzna, że operacja była radykalna, wszystkie marginesy cięcia są wolne od raka, węzły czyste to będzie tylko kontrola i badania obrazowe. Jeżeli będzie coś niepokojącego to można zastosować radioterapię przy tym raku, można chemioterapię ale to już onkolog zdecyduje jak będzie wyglądało dalsze leczenie.
pozdrawia, |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-06-20, 18:27 Temat: guzek płuca lewego |
luk21 napisał/a: | chodzi mi bardziej czy będziemy mogli się z mamą widzieć zaraz po operacji ? |
Mama po operacji i tak będzie "nieobecna" bo będzie spała, otumaniona lekami więc kontakt po operacji tak szybko możliwy nie będzie. Nie wiem jakie są zasady w szpitalu w Zakopanym bo to różnie bywa. Ja po operacji męża nie mogłam wejść na Intensywną bo były wyznaczone konkretne godziny i tylko w tych godzinach można było dostać się do chorego. Powiedzą Wam na oddziale o której mama będzie miała operację i jaki jest zaplanowany czas operacji, gdzie mamę po operacji zawiozą a tam już się dalej dowiecie czy będziecie mogli wejść.
luk21 napisał/a: | Jakieś wskazówki ? |
Do poczytania http://www.polgrp.org.pl/...iu_dekortykacja
pozdrawiam i trzeba być dobrej myśli. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-06-13, 09:59 Temat: guzek płuca lewego |
luk21 napisał/a: | dlaczego jeśli pytam lekarzy wprost czy jest to nowotwór zbywają mnie twierdząc, że jest potrzebna dalsza diagnostyka, |
Bo jest potrzebna dokładna/dalsza diagnostyka. To, że zmiana w badaniach wygląda podejrzanie nie musi oznaczać, że tak w rzeczywistości będzie. Sama to przeszłam z mężem.
Proces rozrostowy sugeruje przeważnie zmiany złośliwe ale różne przypadki się zdarzają, to jest tylko obraz z badań, dopiero jak mamy fragment zmienionej tkanki/organu i możemy to dokładnie przebadać jest wtedy pewność co do rodzaju danej zmiany.
U Was nie ma jeszcze potwierdzenia, nie ma procesu rozsianego więc lekarz zachował ostrożność w ocenie.
Jak widzi lekarz pacjenta, gdzie badania mówią o rozsianym procesie nowotworowym to mówi od razu, żeby wykorzystać ten wspólny czas bo może być już krótki i nadziei nie ma żadnej, że to na pewno nie rak.
To, że Ci opisałam różne przypadki, nie znaczy, że u mamy będzie na pewno dobrze, oby było, tego Wam życzę ale radzę nastawić się na tą gorszą opcję, chcę się mylić.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-06-12, 20:42 Temat: guzek płuca lewego |
luk21 napisał/a: | w opisie klatki piersiowej piszą o płucu ze strony prawej ww wnioskach o płucu lewym, |
W płucu lewym jest aktywny metabolicznie guzek i to Radiolog opisał we wnioskach i druga zmiana jest w tkankach miękkich po stronie prawej, która też wymaga oceny ale nie jest opisana we wnioskach.
luk21 napisał/a: | Za tydzień mamy konsultacje z torakochirurgiem co z tym dalej robić czy będą pobierać biopsję czy od razu operacja i wycięcie |
Uważam, że biopsję, żeby wiedzieć z czym będą dalej lekarze musieli walczyć.
luk21 napisał/a: | będe na pewno na bieżąco z forum |
Czekamy zatem na dalsze informacje i życzę powodzenia. Dobrze, że tak szybko działacie.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-06-12, 19:53 Temat: guzek płuca lewego |
luk21 napisał/a: | o odczytanie wyniku czy na tej podstawie można stwierdzić czy to jest nowotwór, |
Nowotwór jakiś jest tylko pytanie czy łagodny czy złośliwy a to bardzo istotne.
Badanie PET niestety sugeruje
luk21 napisał/a: | w pierwszej kolejności podejrzana o proces rozrostowy |
czyli jest podejrzenie niestety zmiany złośliwej.
Bez dalszych badań się nie obejdzie trzeba zrobić dalszą diagnostykę i tylko to powie dokładnie czym jest owa zmiana.
luk21 napisał/a: | oraz napisane na wyniku, że są ogniska w obrębie migdałków podniebiennych. |
Rzeczywiście są i dość mocno/wysoko świecą (SUV), zostały określone przez Radiologa jako stan zapalny ale myślę, że należałoby to jeszcze sprawdzić dokładniej czy na pewno to stan zapalny.
pozdrawiam i witam na forum. |
|