1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak urotelialny nerki z przerzutem do wątroby |
majkelek
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11269
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-02-12, 13:10 Temat: Rak urotelialny nerki z przerzutem do wątroby |
JACEK1973, w prostych słowach nie-laika wygląda to tak, że (moim zdaniem) nie masz powodu robić takich badań. Jaka jest opinia lekarza prowadzącego?
O badania kliniczne pytałem, gdyż może to okazać się dobra opcją, ale to dopiero po zakończeniu aktualnej linii leczenia. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-02-11, 17:42 Temat: Rak urotelialny nerki z przerzutem do wątroby |
JACEK1973, na tej stronie brak jest konkretów: o jakich testach dokładnie mówimy (ekspresja, polimorfizmy), dokładnie jakie rodzaje leczenia i w jakich nowotworach są tutaj przedmiotem analiz, i wiele innych. Być może tylko ja nie potrafię wyszukać tych informacji w odnośniku, który zamieściłeś. Niemniej jednak, informacje tam zawarte (do których dotarłem) wydają mi się bardzo mało profesjonalne.
Istotnie, mutacje genetyczne, jak również związana z nimi różnicowa ekspresja danych genów (RNA) stanowi coraz bardziej istotny czynnik przy odpowiednim doborze terapii (patrz przeciwciała monoklonalne). To jest jednak niemiłosiernie żmudna robota, aby udowodnić, że dany czynnik jest sprawczy w określonym przypadku (a tylko takimi czynnikami warto się zajmować w przypadku określania celów molekularnych). Zatem jest duża szansa, że informacje uzyskane poprzez owo profilowanie genetyczne nic nie wniosą do leczenia. Owszem, są znane mutacje somatyczne, które umożliwiają dobór odpowiedniego leczenia celowanego, ale nie potrzeba aż takiej własnej inicjatywy i wielkich konsorcjów aby te mutacje zbadać (obecnie jest to w zasadzie standard terapeutyczny).
A teraz z innej beczki: Czy rozmawialiście może z lekarzem prowadzącym na temat badań klinicznych? |
majkelek
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-02-11, 14:26 Temat: Rak urotelialny nerki z przerzutem do wątroby |
JACEK1973, proszę, naprowadź nas bardziej na to, co oznacza 'profilowanie genetyczne' i o jakich badaniach dotyczących doboru rodzaju terapii na podstawie 'profilowania genetycznego' mówisz. |
|
|