1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wysoki poziom PSA |
magdana
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6370
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-15, 10:15 Temat: Wysoki poziom PSA |
dziękuje |
magdana
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-14, 17:18 Temat: Wysoki poziom PSA |
bardzo chetnie:) poproszę o namiary |
magdana
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-14, 12:13 Temat: Wysoki poziom PSA |
pod Warszawą mieszkamy. Więc dostęp do dobrych specjalistów mamy. Ja musze porozmawiać z mamą, i ona spróbuje z tata porozmawiać. Namówię go na dokładniejsze badania. Na pewno na to z krwi co podałeś.
A w jakim wieku mężczyźni powinni zacząć kontrolować PSA, zakładając, ze nie maja żadnych problemów, ale tak kontrolnie. Mój mąż ma większą prostatę niż mężczyźni w jego wieku, ale lekarz powiedział, ze jest ok, nie kazał robić PSA. Mąż miał wtedy 30 lat. Teraz ma 37 i nie ma problemów, ale czy nie powinien sie kontrolowac raz na jakiś czas? Tak jak my kobiety chodzimy regularnbie do ginekologa, to mężczyźni również powinni:). |
magdana
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-14, 10:40 Temat: Wysoki poziom PSA |
NIe wiem czy ma problemy z siskaniem. Bardzo mozliwe jest to, ze nam nie mówi wszystkiego. Ma dobrego urologa-onkologa, ale teraz nie chciał do niego pójść, bo powiedział, ze nie bedzie jeszcze raz przechodził przez to co wtedy:( |
magdana
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-13, 22:08 Temat: Wysoki poziom PSA |
dzięki za odpowiedź
"Czy od biopsji 10 lat temu, Tato był pod stałą kontrolą urologa? "
niestety nie, zaniedbał to
"Czy w tym okresie, oprócz tego ostatniego, były robione badania PSA, oraz badanie per rectum? "
PSA robił po leczeniu zapalenia i było ok. Badanie per rectum miał dwa dni temu i urolog powiedział, ze jest gładko, miękko i według niego ok.
"Czy oprócz PSA całkowitego, była rozszerzona diagnostyka na PSA wolne (fPSA)? "
niestety nie
"Jakieś inne badania były robione,np.: USG TRUS, MP MRI, TK ?"
Miał badanie jakaś kamerką przez cewkę moczową plus w CO na Ursynowie tez badanie z kamerka i pobrane wycinki do badań. Wyszło wtedy zapalenie i został wyleczony . Dostał jakies leki, ale były to chyba antybiotyki
"Czy Tato przyjmował jakieś leki, na przerost gruczołu krokowego np.: Ranlosin 0,4, Omic Ocas, ...., Finasteryd "\
takich nie przyjmował
Generalnie tata nie chce wogóle rozmawiac na ten temat, nic nie da sobie powiedzieć. Zamknął sie w sobie:( |
magdana
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-05-13, 13:11 Temat: Wysoki poziom PSA |
Witam
Moj tata 10 lat temu po zrobieniu PSA, które wyszło 14, był diagnozowany w CO na Ursynowie bo podejrzewano raka prostaty, tata miał wtedy 51 lat.
Miał robiona biopsję i wyszło zapalenie prostaty.
Dwa tyg. temu mój tat bardzo sie przeziębił i przy okzazji innych badań zrobił sobie PSA. Wyszło 28, więc bardzo duzo.
Poszedł do urologa, urolog go zbadał i powiedział, ze nic niepokojącego sie nie dzieje i, ze to PSA wcale nie ejst wysokie.
Poczytałam troszke to forum i mysle, ze chyba urolog zbagatelizował sprawę. Mój tata ma 61 lat.
Czy nalezy poszerzyć diagnostykę? Co mamy zrobić? |
|
|