1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
karolina1010
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 15724
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-07-30, 18:09 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
dziekuje za te wspaniale wiesci,na dzien dzisiejszy ciesze sie niezmiernie.Przepraszam ,ze znowu namieszalam na forum i nie wpisalam pastu tam gdzie trzeba. Za malo sie tutaj poruszam i zawsze cos pokrece obiecuje poprawe |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-07-29, 20:49 Temat: pomoc w interpretacji CT przy nowotworze jajnika i otrzewnej |
witam ponownie,
dlugo mnie tutaj nie bylo,moze powiem inaczej nie pisalam ale bylam z Wami bardzo czesto.Potrzebuje waszej pomocy bo doktor mojej mamy nie miala czasu porozmawiac z nia o wynikach tomografii komp.chodzi o nowotwor jajnika i otrzewnej.opisywalam juz historie choroby. Mama jest po 1 cyku chemii,ktory zwalil ja kompletnie z nog.A to juz miesiac od ostatniego wlewu,ma bardzo zle wyniki krwi,po transfuzji jeszcze gorsze,ale do rzeczy. nie potrafie zinterpretowac paru rzeczy z CT. wpisze je ,zadajac konkretne pytanie.Prosze Was o pomoc bo najgorsza jest niewiadoma...
-w trzonie prawego nadnerczaguzek o cechach gruczolaka bogato lipidowego o srednicy 13 mm( czy to zlosliwe,w co moze sie rozwinac,co z tym sie robi?)
-u podstawy obu pluc zwloknienia i zrosty oplucno przeponowe ( czy to ma zwiazek z nowotworem,do czego prowadzi? )
-(macica) od strony bocznej lewej miesniak hipodensyjny o srednicy 27 mm( czy to zlosliwe,co z tym zrobic)
-zaotrzewnowo jeden wezel chlonny na poziomie tetnicy sledzionowej 11mm
-ponizej naczyn nerkowych kilka wezlow chlonnych i wymiarze 17x11 mm
( czy one powinny tam byc,co t tym sadzic?)
CO O TYM WSZYSTKIM MYSLEC ??? jest zle czy widac swiatelko w tunelu?
I NA KONIEC HIT TYGODNIA ,MARKERY CA125-wynik 9
a bylo 4500
z tego sie bardzo ciesze reszty nie rozumiem,pomozcie kochani
bardzo dziekuje
Karolina
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-07-29, 22:14 ]
Po raz kolejny, mimo wcześniej zwróconej uwagi, dopisujesz się do cudzego wątku mimo istnienia Twojego własnego.
Post scalony.
Zapoznaj się proszę z Regulaminem Forum, jaki zaakceptowałaś w momencie rozpoczęcia korzystania z zasobów Forum, kolejnym razem zmuszeni będziemy dać ostrzeżenie. |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-15, 11:47 Temat: Krwiomocz |
Czesc kochani,
potrzebuje jak zawsze porady ,co dalej robic..Mama jest po 6 chemii przy raku jajnika.Ostatnia chemia powalila ja totalnie,wczesniej dostawala (juz nie pierwszy raz) krew.Z powodu bardzo niskiej zawartosci bialych krwinek dostala po chemii serie 5 zastrzykow ,ktore mialy zmusic szpik do produkcj.Od 2 tygodni ma potworne bole pecherza,nie moze siusiac,leci pare kropel.Od wczoraj w moczu jest wiecej krwii niz moczu.W czwartek wieczorek jakims cudem udala sie sprowadzic do domu urologa.Zapisal augmentin.Czyli dzisiaj jest 2 dzien z antybiotykiem.Niestety nie ma zadnej poprawy a jest jeszcze gorzej.Bol nie do zniesienia i czewrono w toalecie.Pomozcie ,co to jest i co robic???
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-06-15, 15:38 ]
Ten post dotyczy historii opisywanej w już istniejącym wątku, więc tutaj jest jego miejsce, a nie jako odrębny temat
(przynajmniej do czasu, kiedy nie okaże się, że objawy te dotyczą innej niezależnej choroby). |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-12, 21:04 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Dziekuje za podpowiedz,zaraz przekaze dalej.Za Ciebie trzymam kciuki,przeczytalam caly Twoj watek |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-12, 14:20 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Witam ponownie...mama po 2 chemii,jak to mowi"zdycham ale nie rzygam" jest slaba.Od operacji 7.01 ma straszne problemy z wyproznianie.Miala usunieta siec wieksza.Czuje ze chce ,ale jak to opisuje,stolec sie w jelitach nie przesuwa,nie ma sluzu,nie ma poslizgu,a na koncu prze i nic nie wychodzi.Mowi,ze jak musi do ubikacji to automatycznie robia jej sie nogi z waty i nie ma sily isc.Nie wiem co ma jedno z drugim wspolnego,podejrzewam ze to moze byc zwiazane z nerwami.Spotkal sie ktos z Was z czyms takim??? Inna rzecz ktora mnie niepokoi,to bol glowy,umiejscowiony w okolicy oczodolu.nie jest to nerwobol.Mama przyklada dlon do oko,bo to jest bol napadowy,jak go okresla gleboki.Boje sie az zapytac: czy to moze swiadczyc o przezutach do glowy??? Pomozcie, dziekuje i glowki do gory |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-09, 21:34 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Dziekuje za odpowiedz,bardzo mi pomoglas:) |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-09, 12:44 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Dziekuje za odpowiedz:) mama juz jest po 2 chemii,na szczescie nie ma takiej tragedii jak po pierwszej,jest slaba,lezy w lozku,nie ma apetytu,ale nie wymiotuje !!! ostatnio spedzila w toalecie 5 dni,po czym wyladowala w szpitalu bo musieli ja doprowadzic do normy tak sie odwodnila i oslabila.Wiec mam nadzieje ze tym razem na tych objawach sie skonczy,buziaki,trzymajcie sie ! |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-08, 19:32 Temat: Chemia przy siejacym raku jajnika |
Czesc kochani,
jestem raczkujaca w temacie dlatego prosze Was o pomoc. Czy ktos moze mi cos napisac na temat chemii ktora dostaje moja mama?
Schemat: TAXOL(3h)+Carboplatin(1 seria)
carboplatinum929,76 mg,Clemastinum 2 mg,Dexamethassone Phosphate 20 mg,Ondansetronum 8 mg,Paclitaxelum 336,49 mg,Ranitidinum 50 mg.
Mama jest po 2 chemii,dostanie 6 chemii pan doktor powiedzial ze bedzie za kazdym razem ten sam sklad.Macie jakies doswiadczenia z takim skladem chemicznym,jak silna(w sensie jak duze spustoszenie sieje w organizmie) jest ta chemia? przapraszam za te pytania ale ciezko mi znalezc jakies odpowiedzi.Mamie po 1 chemii spadly ostro leukocyty,dostala zastrzyk na ich podniesienie.Bede sie bardzo cieszyc na jakakolwiek odpowiedz. dziekuje Wam z gory.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-02-09, 19:41 ]
Karolino, opisuj swoją historię w jednym wątku, do którego scalam ten post.
|
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-22, 23:20 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Serdecznie dziekuje za odpowiedz. |
karolina1010
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-22, 21:08 Temat: Rak surowiczy otrzewnej / jajników |
Jestem nowa na forum,mam na imie Karolina. Z gory przepraszam, nie mam polskiej klawiatury,
Moja mama ma 70 lat,
2 miesiace temu dowiedziala sie ze ma raka jajnika,OB bylo podwyzszone ,CA125_1500,
zostala wykonana gastroskopia,kolonoskopia ,ktore wykazaly ,ze od tej strony jest czysto.
Mamie sie zbierala woda brzuchu,coraz gorzej sie czula,7 stycznia byla operowana.
W dniu operacji CA-125-3500.
nie bede sie rozwodzila nad wynikami bo zaraz wszystko co mam przepisze.
Po operacji stan byl ciezki,nic nie jadla,bardzo oslabla,dostala potwornej biegunki na skutek lewatywy,ktora trwala dobre 3 dni.
kolejne dwa dni lezala pod kroplowkami wzmacniajacymi organizm.
14 stycznia w nocy dostala 2 "balony " chemii i we wtorek kolejnego dnia wyslano do domu.
Nie rozumiem dlaczego? ledwo zywa,bez sily,schudla przez tydzien 10 kg.
W domu zaczela sie makabra przez pierwsze 3 dni umierala z bolu brzucha,
potem dolaczyly wymioty kolejne dwa,dalej prawie nic nie je.
Dzisiaj ,a wiec tydzien po chemii zaczela jesc ,przestala wymiotowac.
Jest potwornie slaba i nie chce jej sie zyc.
Nastepna chemie ma 5 lutego.
Moja mama od lat ma problemy ze spanie,od czasu operacji nie spi,to ja dodatkowo wykancza.
przepisze dokladnie wypis ze szpitala,bardzo prosze o odpowiedz na moje pytania:
- czy przez kolejna chemie bedzie musiala znowu tak przechodzic?
- jakie skuteczne leki podaje sie na wymioty przy chemii?
- dlaczego nie podano chemii docelowej tylko dozylna?
chcielismy ja sfinansowac,lekarz powiedzial ze nie ma potrzeby ,szpital nia dysponuje.
- czy z wynikow wynika ze inne narzady oprocz otrzewnej sa zajete choroba?
- co dawac mamie do jedzenia,zeby ja wzmocnic?
- bardzo prosze o ludzkie zinerpretowanie wynikow,
napisanie mi czy to juz jest dla niej wyrok?czy zostalo jej moze pare lat?
- jak po chemi pomoc jej wrocic do normalnosci,schudla przez miesiac 20 kg!! na szczescie miala z czego.
- jaki byl rak pierwotny?otrzewnej czy jajnikow?
- co to oznacza Z51.1 ?
Rozpoznanie: C56 Rak surowiczy otrzewnej
Uchylki esicy
Stan po appendectomii i cholecystectomii
Z 51.1
Diagnostyka labo.
Grupa krwi A+
Przeciwciala czerwonokrwinkowe: nie stwierdzono
*03.01.2013 WBC: 4,8G/L, RBC: 5,31T/L HGB: 9,3mmol/L, PLT:242,0 G/L, HCT 0,461 L/L,
OB 35,0 mm, Na:143 mmol/L, K:4,27 mmol/L, CL:104 mmol/L GLU: 120mg/dL, TP: 7,50g/dL, KRE-S: 0,57 mg/dL, ALT: 41 U/L, AST: 34 U/L
*06.01.2013: CA-125: 3408,00 U/mL
*14.01.2013: WBC: 4,67G/L, RBC: 4,81 T/L, HGB: 8,5mmol/L, PLT: 276,0 G/L,HCT: 0,403 L/L
*15.01.2013: Na: 143mmol/L, K: 3,10 mmol/L, Cl: 104 mmol/L, KRE-S: 0,42mg/dL,KRE-M: 66,71 mg/dL, KLIR 176ml/min
EKG:
03.01.2013: EKG przylozkowe.Rytm zatokowy miarowy.Zapis prawidlowy.
Hist-pat:
NR: G-00234/13,data 14.01.2013
Wynik:(lacznie z badaniem nr:G-259/13 i GC-60/13 )
Ze wzgledu na wielkosc ognisk raka w przydatkach nalezy przyjac,ze nowotwor jest pirwotnym rakiem surowiczym (Primary peritoneal serous carcinoma)
Fragment sieci z naciekiem raka surowiczego G3 (high grade)
Leczenie:
Chirurgiczne (07.01.2013)
Laparotomia.Wyciecie sieci wiekszej.Obustronne wyciecie przydatkow.
Otrzymywala leki: leki wlasne, Fortrans,PWE,MF,Perfalgan,Ringer,Controloc,5%Glukoza,Clexane 0,6,Ketonal,Metoclopramid,Buscolizyna,Kalipoz.
Chemioterapia:
Schemat:
TAXOL (3H)+Carboplatin (1 seria)
Carboplatinum 929,76mg,Clemastinum 2mg,Dexamethassone phosphate 20mg,Ondansetronum 8 mg,Paclitaxelum 336,49mg,Rantidinum 50 mg.
Epikryza:
Chora lat 69 przyjeta na oddzial ginekologiczny z powodu podejrzenia raka jajnika.W dniu 07.01.2013 wykonano zabiegoperacyjny j.w. Przebieg pooperacyjny i gojenie ran prawidlowe.Po uzyskaniu wyniku hist-pat8rak surowiczy otrzewnej)po badaniu,analiziehistorii choroby oraz wynikow zdecydowano o wlaczeniu specjalistycznego leczenia chemioterapia.po podaniu cheth chora wypisana do domu.Wyznaczono termin kolejnej serii chemioterapii-05.02.2013.
Wynik badania nr. G-00259/13
Rozp.klin. Podejrzenie raka jajnika.Uchylki esicy.Stan po appendectomii i cholecystectomii.
Materialy:
1) Material: przydatki macicy prawe,sposob pobrania: Resekcja calego narzadu
2)Material: przydatki macicy lewe,sposob pobrania:Resekcja calego narzadu
Wynik koncowy: 1,2/ jajniki i jajowody(prawy i lewy) z ogniskami raka surowiczwego otrzewnej(8461/3 T-86921)
Opis mikroskopowy:
1/"Przydatki prawe"
jajnik prawy o wymiarach 2,7X1,6x1,4 cm
jajowod dlugosci 5,0 cm
Na powierzchni jajnika ikresski jajowodu liczne brodawkowate zmiany srednicy ok.0,2 cm
2/"Przydatki lewe"
jajnik lewy o wymiarach 3x2x1.0cm.Jajowod dlugosci 7 cm.
Na powierzchni jajnika i jajowodu liczne brodawkowate zmiany.
Opis mikroskopijny:
1,2/ ogniska raka surowiczego obecne na powierzchni jajnika,jajowodu,zwlaszcza w obrebie strzepkow jajowodu oraz w podscielisku blony sluzowej jajowodu.
Wieloogniskowo stwierdza sie przejscie zwyklego nablonka jajowodowego w nablonek dysplastyczny i nowotworowy.Powyzsze znaleziska potwierdzalyby hipoteze pochodzenia pierwotnego raka otrzewnej z blony sluzowej jajowodu.
Wynik badania nr.G-00234/13
Rozp.klin. Podejrzenie raka jajnika.Uchylki esicy.Stan po appendectomii i cholecystectomii.
Material: Siec wieksza.Sposob pobrania.Pobranie materialu do badania doraznego.
Wyniki koncowe
(lacznie z badaniem nr.G 259/13 GC- 60/13)
Ze wzgledu na wielkosc ognisk w przydatkach nalezy przyjac,ze nowotwor jest pierwotnym rakiem surowiczym otrzewnej.
Opis makroskopowy:
siec o wymiarach 27x13x1,5cm w wiekszosci preparatu z bialawo -bezowymi naciekami.
opis mikroskopowy:
Fragment sieci z naciekiem raka surowiczego G3
Wynik badania srodoperacyjnego:
Fragment sieci z naciekiem raka surowiczego.
Wynik badania nr. GC-0060/13
Rozp.klin:j.w.
Material:
1) Plyn -brzuch.sposob pobrania: Plyn z jamy ciala
Wynik koncowy:
Komorki raka gruczolowego.
Mikrozwapnienia.
obraz cytologiczny moze odpowiadac komorkom raka surowiczego (80107/3 T-Y4100)
Opis makroskopowy:
17 ml plynu podbarwionego krwia.
Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz,chetnie nawiaze kontakkt z osobami ktore moga sie podzielic swoimi doswadczeniam.Nie radze sobie kompletnie z tematem.Myle ze rano sie obudze i znowu bedzie normalnie... |
|
|