Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie chłoniaka |
justys0406
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 11011
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-02-16, 14:59 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Witam,
Dostałam wynik badania PET. Oto one:
Wstępnie moje stadium określono na IIIA ale martwi mnie gromadzenie znacznika w jajniku. Czy to oznacza zajęcie pozalimfatycznego narządu? W takim układzie stadium byłoby IV?
W środę 18-02 planowo zostanę przyjęta do szpitala. W czwartek trepanobiopsja szpiku i na dniach podanie pierwszej chemioterapii ABVD. Czy w takim przypadku pobyt w szpitalu jest konieczny? jak długo może potrwać?
Pozdrawiam. |
justys0406
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-01-28, 13:38 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Witam,
Dostałam wyniki Tk jamy brzusznej ( kilka powiększonych węzłów chłonnych, W jamie śledziony pakiet węzłów chłonnych, z tym, że ze znakami zapytania.) W międzyczasie dostałam wynik badań immunohistochemicznych. Wynik Chłoniak Hodkina Klasyczny Podtyp NS (guzkowy)
CD30+, CD15+, CD3-, CD20-
Praktycznie z dnia na dzień udało się zarejestrować do CO w Gliwicach. Po całodziennej batalii udało się dostać do lekarza onkologa. Zlecono badanie PET ze względu na znaki zapytania co do pakietu węzłów obok śledziony. W tej chwili stan zaawansowania co najmniej II. Czy wyższy okaże się po potwierdzeniu zmian w okolicach śledziony. 9 Lutego zbierze się konsylium, potem przyjęcie na oddział celem zbadania szpiku i postawienia ostatecznej diagnozy co do zaawansowania choroby. Wstępnie Onkolog ustaliła, że leczenie to co najmniej 6 cykli chemioterapii ABVD. Jednak ostateczna decyzja zapadnie po badaniu szpiku.
Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej wiedzy. Z tego co się dowiedziałam podtyp NS gorzej reaguje na leczenie od LR. Według lekarza szanse na całkowite wyleczenie są, ale to okaże się po pierwszym cyklu chemii.
Dzięki za pomoc. |
justys0406
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-01-14, 12:55 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Wynik Histopatologiczny był wg. badającego niejasny. Próbki zostały wysłane dalej do CO w Gliwicach celem badań immunohistochemicznych. Dziś miałam TK jamy brzusznej. Wyniki badań z Gliwic i badania TK powinny pojawić się mniej więcej w tym samym czasie tj. ok.22 stycznia. Z wynikami postaram się dostać do któregoś ośrodka hematologicznego. Mam znajomą onkolog w CO w Gliwicach. Pewnie będzie w stanie kogoś polecić.
Dziękuję za radę.
Pozdrawiam |
justys0406
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-01-14, 11:29 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Właśnie jestem po badaniu TK Szyi i klatki piersiowej. Wizyta u Onkologa dopiero 2 lutego. Wyniku badania histpat. wycinka też jeszcze nie ma. Oto wynik TK:
"W tkankach miękkich szyi nie uwidoczniono abiorników patologicznych. W okolicy karkowej po stronie lewej pojedyncze węzły chłonne do 10x10mm. Gruczoł tarczowy jednorodny przemieszczony wraz z tchawicą nieco na stronę prawą przez strukturę tkankową o policyklicznych obrysach, która ulega wzmocnieniu kontrastowemu o wymiarach 29x45x31mm- konglomerat węzłów chłonnych w dole nadobojczykowym lewym. Opisywana masa obejmuje, nieco zwęża i przemieszcza ku tyłowi t.szyjną wspólną lewą. Żyła szyjna po stroni lewej uciśnięta i przemieszczona do przodu. W dole podobojczykowym lewym pojedyncze węzły chłonne do 8x10mm. Poniżej gruczołu tarczowego, przyśrodkowo od opisywanego wyżej konglomeratu, w linii pośrodkowej, struktura tkankowa 16x25x25mm. Masy tkankowe , wzmacniające się po dożylnym podaniu kontrastu, w górnym, przednim śródpiersiu po stronie lewej, umiejscowione od poziomu wejścia klatki piersiowej do poziomu pnia płucnego o przybliżonych wymiarach 60x58x50mm. Opisywane struktury obejmują i ściśle przylegają do dużych naczyń. W dołach pachowych obecne pojedyncze węzły chłonne do 6,8x9,5mm. Przy pniu płucnym pojedyncze węzły chłonne do 12x12mm. Płyn w worku osierdziowym- warstwa 12mm.
Nieznaczne pogrubienie opłucnych w tylnych zachyłkach.
Miąższ płucny bez zmian ogniskowych.
Aorta piersiowa niezmieniona.
Tchawica i oskrzela niezmienione.
Śledziona 36x109mm
Jakie wnioski mam z tego wyciągnąć?
Dziękuję za pomoc. |
justys0406
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-12-19, 14:51 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Witam,
Tak jak pisaliście, pobrano mi drugi raz próbkę do badania. Tym razem większy fragment w znieczuleniu ogólnym. Onkolog zlecił również TK jamy brzusznej, szyi i głowy. Konglomerat węzłów chłonnych powiększył się co zaniepokoiło onkologa. Badania kontrolne krwi wykazały kolejny wzrost OB -68. Na te badania muszę zaczekać do połowy stycznia. Tak czy inaczej wydaje mi się, że lekarze działają i tak szybko więc jestem dobrej myśli.
Czas pokaże.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. |
justys0406
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-12-05, 09:03 Temat: Podejrzenie chłoniaka |
Około 2 miesiące temu wyczułam u siebie guza nad lewym obojczykiem. Kolejnego dnia poszłam do lekarza rodzinnego, ten zbadał mi krew, prawie wszystkie wszystkie wskazania były w normie oprócz Ob- 50 oraz CRP 0.6 mg/dl (norma do 0.5). Skierowano mnie do endokrynologa, który wykluczył pochodzenie odtarczycowe. Na USG ujawniono liczne powiększone węzły chłonne szyi, z których największa zmiana, ta w dole nadobojczykowym miała ok 26mm. Skierowano mnie do laryngologa, Ten z kolei wykonując badania wykluczył choroby laryngologiczne, by nie ciągać mnie po lekarzach zlecił wykonanie rtg klatki piersiowej i głowy, które nie wykazały nieprawidłowości . Zlecił również wykonanie biopsji cienkoigłowej. Ta wykazała" brak elementów komórkowych". Laryngolog skierował mnie do chirurga celem pobrania wycinka. Chirurg stwierdził, że węzły łączą się w pakiety. Z takiego pakietu pobrał wycinek ok 1.5 cmx1.5 cm. Od momentu wykrycia guza ten znacznie się powiększył. Po 10 dniach przyszedł wynik badania histopatologicznego brzmiał " Fragmenty tkanki łącznej z cechami szkliwienia i guzowatymi naciekami złożonymi z drobnych limfocytów ( włókniejący węzeł chłonny??)."
Chirurg po kontakcie z histopatologiem nie jest w stanie postawić jednoznacznej diagnozy. Dostałam skierowanie do onkologa. Czekam na wizytę.
Guzy nie bolą, są twarde i zbite, nie przesuwają się względem podłoża. Do momentu pobrania wycinka temp. ciała była podwyższona ok 37.3. Miewam również swędzenie skóry. Co do zmęczenia to trudno powiedzieć ponieważ jestem mamą 8 miesięcznego dziecka, karmię piersią. stąd moje pytanie:
Proszę o poradę czy mam czekać na wizytę u onkologa ok 2 tyg. czy iść prywatnie? Może ktoś z Was miał podobny problem? Może komuś wynik hist. pat. coś mówi?
Z góry dziękuję za pomoc. |
|