1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: interpretacja wyników |
gabi30
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 5368
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-06-05, 11:06 Temat: interpretacja wyników |
Witaj Nalka.
Też miałam taką biopsję, więc wiem o co chodzi. Tak jak przypuszczałam, chodzi o NET, których jest sporo, więc nie wiadomo jaki rodzaj guza jest u męża. Piszesz, że mąż nie ma spadków cukru, więc jak się domyślam szukałaś w kierunku Insulinoma. Rzeczywiście bez spadków cukru insulinoma jest mało prawdopodobna. Mąż nie musi mieć objawów guów neuroendokrynnych, ponieważ guz może być nieczynny hormonalnie, tzn. nie wytwarza i nie wyrzuca do krwi hormonów. Ale może być tez i tak, że objawy są na razie na tyle dyskretne, że mąż ich nie kojarzy z guzem. Ja choruję na gastrinoma, tylko u mnie był on objawowy, czyli owrzodzenia żołądka i dwunastnicy nie poddające się leczeniu. Jestem po całkowitej resekcji żołądka i wyłuszczeniu guza z ogona trzustki.
Rzeczywiście operacja metodą Whipla jest dość obciążająca, usuwana jest głowa trzustki, wraz z całą dwunastnicą i częścią żołądka. Bardzo dobra informacja jest taka, że guz nie nacieka na narządy, ani na naczynia wokół zmiany. Ja na Waszym miejscu spróbowałabym się skonsultować z chirurgiem specjalizującym się w guzach NET. Takim chirurgiem jest dr Cichocki z warszawskiego COI na Wawelskiej. On mnie operował. Być może jest szansa na oszczędzenie głowy trzustki i wyłuszczenie zmiany. U mnie podczas operacji przeprowadzono jeszcze śródoperacyjne badanie USG trzustki, aby wykluczyć inne zmiany. Ja miałam tego pecha, że zmiana w ogonie trzustki nie była pierwotna, dlatego choroba się rozsiała.
Gdzie obecnie się leczycie? Czy chirurg onkolog , u którego się konsultowaliście ma pojęcie o leczeniu NETów? To ważne, bo jeśli jest to NET o niskim indeksie mitotycznym, czyli o niskiej złośliwości, jest szansa na operację oszczędzającą. Dlatego polecam konsultację u chirurga onkologa, który się na tym zna.
Pozdrawiam Gabi.
[ Dodano: 2016-06-05, 12:14 ]
Dopiszę jeszcze, że umiejscowienie guza w trzustce jest często charakterystyczne dla VIPoma, glukagonoma, gastrinoma, insulinoma (wykluczona), oraz bardzo rzadko rakowiaka. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-05-21, 17:45 Temat: interpretacja wyników |
Nalka, zapytam w takim razie inaczej.
Czy to jest wynik biopsji guza trzustki, czy wynik pooperacyjny?
Pamiętaj, że im więcej informacji dostarczysz, tym bardziej szczegółową odpowiedź uzyskasz.
Jeśli jesteś w posiadaniu jakichkolwiek wyników, wypisów ze szpitala, TK, USG i innych przepisz je ww całości, lub wklej skany.
Tak jak napisałam Ci na początku, wynik na pierwszy rzut oka wydał mi się wyrwany z kontekstu, dlatego zapytałam o resztę wyniku.
Dziwne dla mnie jest, że nie postawiono żadnej diagnozy? Dostaliście jak piszesz wyłącznie wynik barwień?
No nic... na podstawie tego co przepisałaś, mogę jedynie podejrzewać guz o charakterze neuroendokrynnym ( jaki, nie wiem, bo nie ma hispatu). Guzy neuroendokrynne ( NET) leczy onkolog, wspólnie z endokrynologiem.
Jak wyjaśnisz moje wątpliwości co do zamieszczonego wyniku, być może spróbujemy Wam pomóc. Ale w tym momencie jest zbyt mało informacji.
Przykro mi, pozdrawiam Gabi |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-05-20, 18:09 Temat: interpretacja wyników |
Witaj!
Nie jestem ekspertem w sprawie interpretacji badań immunohistochemicznych, ale dodatnia chromogranina może wskazywać na guz neuroendokrynny (NET). Czy to jest cały wynik, czy zacytowałaś wyłącznie same barwienia? Jeśli tak, przepisz cały wynik hispat, będzie łatwiej ekspertom zinterpretować go. |
|
|