1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca |
elewina17
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 11710
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-16, 07:39 Temat: Guz płuca |
dzisiaj włąsnie idziemy na wizyte do chirurga lecz jak juz wcześniej wspomniałam to ordynatro szpitala powiedział ze tu operacja nie wchodzi w gre bo jest to strszy człowiek .... a dziadek bardzo schudnoł a to tez go moze wykluczyc z operacji ? |
elewina17
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-16, 01:06 Temat: Guz płuca |
Badanie TK jest takie :
" tchawica, oskrzela prawidłowe.
Zmian guzowatych we wnękach oraz śródpiersiu nie uwidoczniono.
W segmencie # płuca prawego podopłucnowo duża zmiana guzowata wielkości 5,6x7.2x5,2cm.
Guz przylega do opłucnej na długości ok 7cm, bez ewidentnego naciekania struktur kostnych oraz przestrzeni międzyżebrowych.
Slad płynu w prawej jamie opłucnej.
Zmiany rozdmoer w obębie płuc głównie w płatach górnych .
Zmiany włukniste u podstawy obu płuc z przewagą po stronie prawej zmiany najpewniej po zapalne .
Do przodu od rozwidlenia tchawicy węzeł chłonny wielkości 1,2 cm.
We wnęce prawej kilka węzłów chłonnych wielkości do 1,4cm.
Zmiany miażdzycowe tętnic wieńcowych.
w segmencie 4 wątroby obszar o podwyższonej gęstości wielkości 1 cm- naczyniak?
Podejżenie istotnego zwężenia aorty brzusznej poniżej tętnic nerkowych(na ostatnim skanie duża skrzeplina w obrębie aorty).
pogłebiona kyfoza piersiowa.
Syndesmofity łączące trzony kręgów piersiowych -ZZSK
To jest tylko tyle co udało mi sie znaleść długo to trwało bo dzis nopiero pod pretekstem dostałm te wypisy ze szpitala ... prosze o szybką odpowedz jutro idziemy do chirurga jestem przerażona ... i zobaczymy co zdecyduje
[ Dodano: 2010-08-16, 02:20 ]
a tu mam morfologie ....
Morfologia 8 parametrowa
WBC: 14,45x10^3/mm^3 ( )
HGB: 13,7g/dl ( )
MCV: 79,6 um^3 ( )
MCHC: 31,7g/dl ( )
RBC: 5,43x10^6/mm^3 ( )
HCT: 25,2 pg ( )
PLT: 221,0x10^3/mm^3 ( )
A tu mam jeszcze OB : 22m/1 godz ( )
Rozmaz krwi obwodowej na szkiełku
Podzielone :81,6%
Zasadochłonne: 0,1%
Monocyty: 8,7%
Kwasochłonne: 0,9%
Limfocyty: 8,7%
Biochemia:
Enzymy:
ASPAT: 14,48 U/l ALAT: 8,6U/l
Wątrobowe:
Białko: 6,98 g/dl
Nerkowe:
Kreatynina: 0,93mg /dl
Glukoza: (wykonana 28.06.2010)
Glukoza: 132,17 mg/dl
Glukoza: (wykonana 01.07.2010)
Glukoza 112,99 mg/dl
[ Dodano: 2010-08-16, 02:31 ]
a na wypisie ze szpitala rozpoznanie jest takie
Guz płuca prawego - podejżenia Npl./D38.2/
ZZSK
Tbc peracta/2005/
Rak prostaty /2000/ - dziadek sie leczy po prostu na prostate juz 10 lat i bierze co trzy miesiace zastrzyk na to ...
Rozpoznanie histopatologiczne : w toku
Badania dodatkowe:
Laboratorium (G):
Analityka ogólna :
Mocz ogólny + osad
Cięż. wł.: 1,03
Cukier: nieobecna
Bilirubina: nieobecna
Białko: nieobecne
Urobilinogen: 0,2
Ciała keton.: nieobecne
Inne: Nabłonki wielokątne-płaskie: pojedyncze wpw.
Leukocyty: 3-5 wpw.
Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep.
Inne pasma śluzu, obfite
no i to by było na tyle i bardzo prosze o jakies dokładniejsze opisanie tak gdzie jest cos nie tak w tych wynikach
[ Dodano: 2010-08-16, 02:35 ]
i wbadaniu cytologicznym :
dowiedziałm sie ze rozpoznanie
komórki raka płaskonabłonkowego
[ Dodano: 2010-08-16, 06:19 ]
morfologia była z 28,06,20010 a tu mam kolejne wyniki z 22,07,2010
Anty Hbe= ujemny HBsAg=ujemny Anty HCV=ujemny
Biochemia
Keratynina w surowicy = 67,0[qmol/l Glukoza = 103,4[mg/dl] Só = 142,0[mmol/l] potas = 3,88[mmol/l]
Hematologia
WBC=16,2
RBC=5,45
HGB=14,1
HCT=41,3%
MCV=75,7
MCH=25,9
MCHC=34,1
RDW=14,4
PLT=226
MPV=8,9
CH=24,7
CHCM=32,7
HDW=2,3
NEUT wart. b.=13,6
NEUT % =84,0
LYMPH wart. b.=1,2
LYMPH % =7,5%
MONO wart. b.=1,1
MONO % =7,0
EO wart. b.=0,1
EO % = 0,5
BASO wart. b. =0,0
BASO % =0,2
LUC wart.b. =0,1
LUC % = 0,8
MIKROCYTAZA (RBC)=++
KOAGULOLOGIA
Cas protrombinowy=13,8[sec]
INR=1,1
Wskaźnik=86,0[%]
Czas kaolinokefalinowy=34,3[sek] |
elewina17
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-05, 15:39 Temat: Guz płuca |
Bardzo dziękuje, za odpowiedz
Własnie co do tych wynków, było tylko napisane te zdanie po łacinie, lecz Dziadek z dnia na dzien jest słabszy. Od stycznia zaczoł chudnąc, lecz nie było tego widać po nim. Moze i dlatego że zima gróbiej ubrany.własnie jakos w czerwu zaczelismy zauważać ze dziadek bardzo schudną. Nie zauwarzyliśmy tego tak na codzień ponieważ dziadek mieszka z nami całe życie, i na codzień sie z nimi widzimy. przez te poł roku zaczoł bardzo kaszlec i cos mi to nie dawało spokoju mysleliśmy ze to moze przez to ze dużo palił papierosów. Lecz wzieliuśmy sie za to i zapisalismy dziadka do pulmonologa . No i okazała sie po rendgenie klatki piersiowej ze jest takm jakas plama śr. ok 6 cm i dostał dziedek skierowanie do szpitala chorób płuc i gróźlicy. Takm skierowali go na tomograf i tomograf własnie wykazł tego guza i jest naprawde bardzo duży. Rozmawijać z Ordynatorem szpitala to powiedział ze mało który chirurg zdecyduje sie podjąć operacje gdyz jest to juz starszy człowiek bo ma 76 lat
i powiedział ze chemia tez raczej w gre nie wchodzi to co oni Mu mają zamiar zrobic skierowali go do kliniki do zabrza na biopsję bo miał wkładana tą rułke do gardła tylko niestety od strony gardła nic nie zobaczyli i powiedzieli ze potrzebne jest wykonanie biopsji no i biobsje wykonali i dopiero na 16 go lipca jest wizyta w poradni z tymi wynikami z biopsji Dziadek jest bardzo słaby fizycznie juz przy przejciu 10 mmetrów tam i spowrotem do ubikacji dostaje zadyszke gdzie z poł tora miesiaca temu zadyszka występowała ona jak szedł do sklepu i to dos troche musiał iść a teraz cały czas leży bo ma zawroty głowqy no i niestety dalej pali kiedyś połtorej paczki potrafił wypalić a dzis ograniczył sie do 12 papierosów no ale jest bardzo tródno |
elewina17
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-08-05, 12:19 Temat: Guz płuca |
witam wszytskich u mojego dziadka wykryto guza płuca jest to bardzo długa historia duzo juz wyczytałam na ten temat .... dziadek przeszedł juz wszytskie badania dwa tygodnie temu miał biopsie i dzis dostałam wyniki tylko nic ta nazwa mi nie mówi CELLULAE CARCINOMATOSAE PLANOPITHELIALES nigdzie nic na ten temat nie umiem znaleść co to jest za rodzaj raka i jak sie go leczy oczywiscie w naszej służbie zdowia sa długie koleiki i z wynikami do lekarza dopiero idziemy 16-go wiec jest to długi czas a dziadek jest coraz to słabszy dostaje zadyszki przy lekkim wysiłku ... chciałam bym sie dowiedziec co nas czeka przypomne jeszce ze dziadek ma 76 lat a guz ma 7,5 cm na 5.5 cm jest prze ogromny zaczyna sie u niego lekkie krwioplucie tzn jak pije cos ciepego to wtedy .... jest bardzo słaby bierze ten płyn na apetyt lecz i tak jakos je bo musi ... bardzo prosze o pomoc co do tego wyniku z biopsji |
|
|