1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: NDRP Gruczolakorak prawego płuca stadium IV |
c62
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5212
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-06-01, 14:40 Temat: NDRP Gruczolakorak prawego płuca stadium IV |
Nie napisałem, że pacjentka ma 55 lat, ale nie wiem czy to ma znaczenie.
[ Dodano: 2015-06-02, 14:47 ]
Czy można mieć dren w płucu przed radioterapią lub w trakcie?
Cioci cały czas zbiera się płyn w opłucnej, a dren wyjęli w sobotę, a jutro radioterapia. |
c62
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-29, 10:01 Temat: NDRP Gruczolakorak prawego płuca stadium IV |
Ile można przedłużyć życie?
Jaki schemat chemioterapii?
Czy radioterapia tylko na kręgosłup?
Czy jest sens badać tę mutację genu EGFR? Jeśli tak to czy czekać na wynik ponad 2 tygodnie i odwołać na razie tradycyjna chemioterapię?
Czy powinno się zrobić TK głowy?
[ Dodano: 2015-05-29, 11:04 ]
I dlaczego nie opisali zaawansowania wg TNM? |
c62
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-29, 07:21 Temat: NDRP Gruczolakorak prawego płuca stadium IV |
Witam, chciałem się was poradzić co do leczenia.
W zasadzie pacjent jest ciągle w szpitalu, więc wypisu nie mam. Tylko te badania co w załącznikach. Przerzuty do drugiego płuca, obu nadnerczy, śledziony, wątroby i 3 kręgów kręgosłupa.
3 czerwca 2015 jedzie na radioterapię kręgosłupa, w tym dniu też zdecydują ile to będzie naświetlań.
Dziś składamy wniosek o analizę mutacji genu EGFR, bo szpital sam z siebie tego nie zrobił (podobno 25% chorych z NDRP tego nie robią chociaż zalecenia Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych twierdzi, że należy badać bez względu na rasę, wiek, palenie etc.) w kierunku terapii celowanej.
Po radioterapii ma mieć chemioterapię, ale nie wiem jaki schemat.
Jesteśmy jeszcze umówieni do prof. Jacka Jassem na 8 czerwca 2015 i prawdopodobnie szybciej do dr Rafała Dziadziuszko, ale nie wiem co z tego będzie.
|
|
|