Autor |
Wiadomość |
Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
beata764
Odpowiedzi: 116
Wyświetleń: 43681
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-12-05, 08:48 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Dziękuję absenteeism:) odetchnęłam z ulgą:) |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-12-04, 09:24 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Bardzo dziękuję za odpowiedź. To chyba nie jest nic poważnego? Tata od dłuższego czasu leczy te zapalenia i nic nie pomaga:( jeśli ktoś zna jakieś sposoby na to, to będę wdzięczna za pomoc:) |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-12-03, 12:21 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Witam.
Bardzo proszę o wyjaśnienie wyniku gastroskopii:
1) Anastomosit is chronica
2) Hyperplasia glandalarum mukosae eit erosiones
Z góry dziękuję. |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-06, 17:02 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Dziękuję za odpowiedz. Najgorsze jest właśnie to, że termin operacji jest juz dokładnie ustalony na 26.08, lekarz uważa na podstawie TK, że tylko ona może pomóc Ale faktycznie mam nadzieję, że do tego czasu będzie wynik scyntografi i w sumie to on będzie dycedujący. |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-07-29, 11:06 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
7 sierpnia tatuś będzie miał scyntygrafię kości, także pewnie wszystko się okaże
Troszkę mi przykro, że nikt nie napisał kilka słów, porad na temat moich wpisów, nie wiem czym to jest spowodowane ale trudno chyba jednak nie każdy na tym forum może liczyć na wsparcie i pomoc Dziękuję tym co czasem coś napisali |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-07-23, 13:34 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Witam.
Wcześniej opisałam wynik TK barku mojego taty. Lekarz ortopeda stwierdził po zapoznaniu się z TK, że pomoć może tylko operacja, ale nie wie czy tata jest na tyle silny żeby ją przeżyć? Kazał nam zapytać o to chirurga? (Nie wiem dlaczego chirurga?) Ogólne wyniki badań z krwi tata ma cały czas coraz lepsze, w sumie to tylko płytki krwi jeszcze są w granicach 90, ale cały czas sukcesywnie rosną, poza tym wszystko w porządku. Tata cały czas pracuje, czasem boli go po jedzeniu, ale to chyba wtedy jak zje za dużo, albo za szybko. Jesteśmy równiez na etapie leczenia u taty zapalenia zespolenia, za tydzień kontrolna wizyta. Chciałam zapytać czy operacja barku taty jest faktycznie dużym ryzykiem, nie wiemy co teraz robić Ja boję się, żeby to nie był ukryty przerzut do kości Tata raczej jest zdecydowany na operację, On nie dopuszcza nawet myśli, że może być coś nie tak Jest to dla niego bardzo uciążliwe, jak tata nie rusza ręką to jest ok, największy problem pojawia się gdy musi ją unieść do góry. Proszę o radę co robić? Z góry dziękuję za kilka słów od osób, które mogą cos poradzić |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-07-02, 07:55 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Właśnie czekam, tata pojechał po odbiór Ja jestem w pracy i nie miałam jak pojechać z nim:(
[ Dodano: 2013-07-02, 09:42 ]
Mam wynik TK, mama podyktowała mi przez telefon.
Zwęrzenie szpary stawu barkowo-obojczykowego i ramiennego.
Nierówny zarys z nadżerkami o sklerotycznych brzegach powierzchni stawowych i stawu barkowo-obojczykowego.
Wzmożona podchrzęstna sklerotyzacja powierzchni stawowo-obojczykowej.
Niewielkie ubytki stawowe głowy kości ramiennej o sklerotycznych brzegach.
Niewielkie zmiany wytwórcze przy guzku większym kości ramiennej.
Drobno plamista przebudowa utkania kostnego w obrębie kosci barku.
Ewidentnych zniam o charakterze meta nie stwierdza się.
Jeśli można to proszę o krótką interpretację, chociaż zdaję sobie prawę z tego, że to sprawa raczej dla ortopedy. |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-07-02, 07:49 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Witam.
Mamy kolejny problem i zmartwienie:( Mojego tatę dość mocno boli ręka-ramię. Miał zrobiony rezonans magnetyczny i wyszedł mu "Plamisty zanik kości" Zespół Sudeta. Gdy poszedł z tym do specjalisty, ten kazał zrobić TK żeby znaleźć przyczynę? Dziś odbieramy wynik TK. Chciałam zapytać co o tym sądzicie? Czy to może być przerzut na kości? Wszelkie porady będą dla mnie cenne. Tatę dość mocno boli ta ręka, ma problem z założeniem marynarki, poza tym czuję się dobrze, czasem po jedzeniu ma problemy, boli go dość silno coś tam w brzuchu, ale za jakiś czas przechodzi. Czasami ma również coś w stylu zgagi. Wcześniej było coś na zespoleniu, ale po badaniu histopatologicznym okazało się, że to polip i zapalenie, dostał leki i za tygodnie kontrolna gastroskopia. |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-06-01, 21:34 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pani Lucjo bardzo mi miło, że zawsze Pani podniesie mnie na duchu dobrą radą i zapali we mnie iskierkę optymizmu Cóż pozostało mi czekać na wynik, aż 3 tygodnie, ale nie ma wyjścia, takie są procedury, trochę długo, ale cóż mogę na to poradzić |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-06-01, 18:21 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
ale patrząc na ten wynik, można myśleć, że to coś złego? |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-05-31, 05:42 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Pani Lucjo, dziękuję za informację, a czy boli Panią czasem coś tam w brzuchu po jedzeniu, bo tata czasem ma takie bóle, może wtedy gdy zje za dużo, ale wydaję mi się, że wcześniej mógł zjeść troszkę więcej i nie było takich dolegliwości
[ Dodano: 2013-05-31, 06:51 ]
Odnośnie witamin, magnezu tata nie bierze, przyjmuje B12 w zastrzyku raz w miesiącu, a pozatym od tygodnia BioMarine. Innych witamin nie bierze, tatę ciężko na coś namówić jak mu lekarz nie powie
[ Dodano: 2013-05-31, 10:35 ]
Witam.
Tata jest po gastroskopii, wyszła mu zapalene zespolenia oraz przesadzista zmiana polipowata 7mm oraz krwawienie przy styku:( Pobrali wycienek do badania:( proszę o informacje czy to może być nawrót choroby? :(
[ Dodano: 2013-05-31, 12:37 ]
Bardzo proszę kogoś kto może cos powiedzieć na temat tego opisu gastroskopii o kilka słów?
[ Dodano: 2013-05-31, 15:00 ]
Jeszcze raz krótko napiszę kilka słów, które mama przekazała mi przez telefon, przepraszam że piszę tak bez ładu i składu. ale jestem strasznie przestraszona i podłamana:( miałam nadzieję, że będzie dobrze:(
Miękka śluzówka przekrwiona
zapalenie zespolenia
Przysadzista zmiana polipowata 7 mm
krwawienie przy styku
zaleganie żółci
Proszę o szczerą interpretację |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-05-29, 10:29 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Witam.
Mój tata ostatnio po jedzeniu odczuwa ból w okolicach pępka, trwa to ok.20-30 minut i przechodzi. Ból występuje nie zawsze. Boli go również ramię-ręka ( od ok. 2 tyg ). Chciałam zapytać czy te bóle brzucha mogą się zdarzać po resekcji? I czy na rękę powinniśmy wykonać jakieś badania? Niecały miesiąc temu tata miał TK i było wszystko dobrze. W piątek ma badania krwi i gastroskopię. |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-04-18, 07:30 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, poprostu się martwię i dlatego tak męczę |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-04-18, 07:19 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Dziękuję za odpowiedź, ale nadal nic nie wiem Czyli przez te płynu nie można użyć sformułowania, że tata na tą chwilę jest zdrowy? Czy te płynu nie mogą być np. wynikiem przebytego leczenia i operacji? A czy miażdżycę trzeba leczyć? W jaki sposób? |
beata764
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-04-17, 12:39 Temat: Chemioterapia i radioterapia po resekcji żołądka |
Czy może mi ktoś wreszcie coś odpisać na w/w prośbę |
|