1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuca prawego z zespołem żyły głównej górnej |
awilem
Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 41188
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-03-18, 09:41 Temat: Rak płuca prawego z zespołem żyły głównej górnej |
Strasznie mi przykro.
Przyjmij moje kondolencje.
Pewnie będzie to dla ciebie marne pocieszenie ale mama przynajmniej już nie cierpi.
|
awilem
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-03-05, 15:16 Temat: Rak płuca prawego z zespołem żyły głównej górnej |
Bardzo dobrze, że mama dobrze znosi chemioterapię. Oby tak dalej. Mdłości nie da się wykluczyć niestety, chemioterapia równie dobrze działa na żołądek ale przynajmniej mama nie zrazi się do kolejnych chemii.
Pozdrawiam |
awilem
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-03-04, 13:24 Temat: Rak płuca prawego z zespołem żyły głównej górnej |
Zasiłek Ci się należy bez dwóch zdań. Wszystko co musisz zrobić to odpowiedni wniosek musi wypełnić lekarz prowadzący. A ty zrób kserokopię wyników ( TK, wypis ze szpitala, hist-pat co tam masz ) i do ZUS. Tam podejmują decyzję w terminie 3 miesięcy i po tym dostaniesz ze spłatą od miesiąca w którym złożyłaś wniosek.
Należy Ci się i walcz o to.
Jak chcesz to poszukam treść wniosku jaki ja składałem dla mamy i wieczorem prześlę Ci treść na pw.
Oczywiście jak wszystko w naszym kraju mamę jeszcze będzie musiał obejrzeć lekarz orzecznik i jeśli będzie jakiś mało rozgarnięty to możliwe, że będziecie musieli się odwołać bo niestety rzadko do osób z chorobą nowotworową trafia lekarz orzecznik o specjalności onkologia.
Pozdrawiam |
awilem
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-02-03, 18:23 Temat: Rak płuca prawego z zespołem żyły głównej górnej |
Jeśli ZŻGG został potwierdzony to trzeba coś z tym zrobić. Ostra niedrożność ŻGG jest bezpośrednim zagrożeniem życia. W przypadku raka drobnokomórkowego leczeniem z wyboru jest chemioterapia, która pozwoli zmniejszyć masę guza a przez to nacisk na naczynie.
Cytat: | Ze względu na zagrożenia, jakie niesie za sobą narastanie objawów ZŻGG, decyzja o wdrożeniu chemio- bądź radioterapii podejmowana jest jako działanie ze wskazań życiowych (często bez potwierdzenia badaniem histopatologicznym, a nawet bez badania cytologicznego materiału uzyskanego drogą biopsji cienkoigłowej). |
Billyb ma rację, będziecie się skupiać na znalezieniu ogniska pierwotnego a mama umrze. Mamie trzeba pomóc jak najszybiej.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|