Autor |
Wiadomość |
Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
arawis
Odpowiedzi: 82
Wyświetleń: 47026
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-06-08, 21:48 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Teraz to juz nie ma co myśleć. Czekamy do poniedziałku i trzymamy mocno kciuki |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-31, 20:49 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
icia, zależy jeszcze gdzie. Mi w WCO fakt posiadania zielonej karty przedłużył zabieg wycinki wartownika o 2 tygodnie, bo trzeba było swoje odczekać i przejść pewien etap konsultacji i badań, bo inaczej NFZ nie zrefunduje zabiegu. Ja sobie tłumaczyłam to w ten sposób, że karta jest dla tych którzy mają podejrzenie nowotworu, a nie już konkretną diagnozę jak jest w przypadku czerniaka.. |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-25, 18:25 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
I słusznie. Grunt, to wykluczyć najgorsze bądź w razie czego zastosować odpowiednie dalsze postępowanie. Czy będziesz jechać do prof. Rutkowskiego? |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-24, 22:54 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
"Rozwijającego się czerniaka bardzo łatwo pomylić nie tylko z krwiakiem pourazowym, ale także z grzybicą paznokci, tym bardziej, że ta ostatnia ciągnie się zazwyczaj przez wiele tygodni. Jeśli testy mikologiczne nie wykażą w zmianie obecności grzybów, warto więc na wszelki wypadek udać się do onkologa". Cytat ze strony www.zdrowieintymne.pl. Nie wiem na ile wiarygodna, ale może warto zrobić tego typu badanie oczywiście nie zaniedbując wizyty u prof. Rutkowskiego. |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-24, 20:45 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Ważne, że się odezwał . Jeśli miałby być czerniak paznokcia, to faktycznie jest bardzo rzadko spotykany i tutaj na forum chyba nie ma takiego przypadku. Natomiast jeśli prof. powiedział Ci, że masz się zgłosić do niego to tak właśnie zrób, najpewniej chce to obejrzeć na własne oczy (zdjęcie nie do końca może odzwierciedlać stan faktyczny). Ja natomiast też się pokusiłam o przeszukanie neta i mam pytanie. Czy robiłaś testy mykologiczne pod katem grzybicy, czy ewentualnie masz już to wykluczone? P.S. Chwaleni lekarze też mogą rozczarować (autopsja). Pozdrawiam |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-24, 19:36 Temat: Ciemna kreska wzdłuż paznokcia |
Też chciałam to wcześniej napisać co Madzia70 i stefanek, a;e czekałam aż bardziej doświadczone osoby się wypowiedzą. Napisz maila i dołącz zdjęcie, które tutaj wrzuciłaś plus opisz postępowanie, które miałaś przeprowadzone do tej pory. Na pewno nie pozostaniesz bez szybkiej odpowiedzi |
|