1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi potrójnie ujemny
anna53

Odpowiedzi: 130
Wyświetleń: 59746

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-03-24, 23:11   Temat: Witaj Corny !
Mnie też lek. zasugerował, ze może usunąć całą pierś lub też część piersi z tym guzem, ale zostanie niezbyt ciekawy wygląd tej piersi, a i później mogą być kłopoty z naświetlaniem, dlatego pytałam, jak duże ma mama piersi, czy wycięcie guzka nie będzie wpływać na ich wygląd, przy dużych piersiach można tak postąpić. Mnie moja koleżanka która pracuje na chir. onkolog doradziła mi abym usuneła cała pierś, bo nigdy nie masz pewności czy usunięto wszystko, a było kilka przypadków, że w tych miejscach powstawała wznowa raka i później i tak usuwano całą pierś, pozdrawiam anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-03-22, 19:33   Temat: Witaj Corny !
Zobaczymy, co powie Wam lekarz ? jak będzie już po zabiegu operac usunięcia guza i go dokładnemu zbadaniu ?. Czy mama jest kobietą tzw puszystą i ma duży biust ?, można przecież go odbudować operacyjnie z własnych tkanek lub wstawić protezę silikonową, tak jak przy powiększaniu biustu. Później, po zabiegu mama zrozumie, ze życie jest najważniejsze, a nie jakiś tam biust, jak przyjdzie jej chodzić co 3 m-ce na badania i kontrole, czy nie ma przerzutów i ciągle o tym myśleć, wiem coś o tym !, anna

[ Dodano: 2013-03-22, 19:37 ]
nie napisałam, ze te kontrole są co 3 m-ce przez 5 lat, a mogą być przedłużone, a i tak później zostają kontrole do końca życia.
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-03-21, 19:40   Temat: Witaj Corny !
W moim Centrum Onkologicznym, doradzono by mi, abym usunęła całą pierś, węzły chłonne, oraz miała bym chemię i naświetlania, bo dopiero po zbadaniu histopatologicznym usuniętej piersi, będzie wiadomo więcej, a później hormonoterapię. Jeżeli rak będzie niehormono zależny to na tym koniec leczenia. Wówczas radioterapia daje większa pewność aby nie było przerzutów. Ja na miejscu Twojej mamy usunęłabym cała pierś, bo nie ma pewności ze do pozostałej części piersi nie przedostał się skorupiak, pozdrawiam anna

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron